ostatnio bardziej zacząłem interesować się elektroniką. Generalnie to zawsze mnie interesowała, ale wydawała mi się trudna. Po rozpoczęciu studiów na kierunku Elektronika i Telekomunikacja zmieniłem zdanie
Chciałbym skompletować warsztat, bo na razie jedynym urządzeniem jakie posiadam jest lutownica transformatorowa, która jest dość ciężka i trochę trudno nią precyzyjnie manewrować. Prosiłbym więc o pomoc w skompletowaniu sprzętu, elementów, etc.
1. Lutownica.
Facet, który ma mały serwis polecał mi kolbową. Sam korzysta ze sprzętu XYTRONIC. Mówił, że jeśli myślę poważniej budowaniu układów, to http://www.speckable.pl/?action=shop&tw ... od=1703210 będzie najlepszy wybór, nawet na początek. Mówił, że trochę kosztuje, ale to sprzęt na lata.
Cynę (w formie zwiniętego drutu) oraz kalafonię mam.
2. Multimetr.
Czytałem różne opinie. Jedni polecają na początek wziąć najtańsze chińskie badziewie, inni coś lepszego. No i mam mentlik w głowie
3. Oscyloskop.
Sam nie wiem czy na początek będzie mi potrzebny. No, a jeżeli tak to czy na początek analog czy już cyfra ?
4. Płytki stykowe.
Czytałem, że na początek warto się w taką zaopatrzyć, choć nie wiem czy rzeczywiście to prawda.
5. Odsysacz cyny, dodatkowe groty, itp.
Również czytałem, że przydatne.
6. Narzędzia ręczne.
W sumie mam w domu masę różnych śrubokrętów, jakieś cążki nawet. Czytałem, że przy wykonywaniu płytek przydaje się mikrowiertarka.
7. Trzecia ręka + szkło powiększające.
To jest chyba przydatne, żeby precyzyjnie lutować.
8. Okulary ochronne, ochrona antystatyczna.
Okulary wiadomo, trzeba. Czytałem też, że warto kupić "coś", co ochroni delikatną elektronikę
9. Zasilacz laboratoryjny.
Wolałbym na początku kupić coś dobrego, nie żadną "chińszczyznę". Wiem, że ludzie robią to sami, ale na początku wolałbym się zająć mniejszymi projektami. A dobry zasilacz się przyda.
10. Elementy i szufladki na nie.
Myślałem o takim zestawie.
Rezystory: http://lispol.com/p/1925/Szereg%20rezys ... 2025szt%5D
Potencjometry: ? Czytałem, że najlepiej wziąć po kilka o wartościach 10, 100 i 1000 kiloomów.
Kondensatory: ?
Diody/Diody LED: ?
Tranzystory: ?
Poza tym czytałem, że warto nabyć Timery 555, wzmacniacze op. LM741, liczniki dziesiętne CMOS 4017, baterie, kieszenie na baterie oraz jakieś druty. Poza tym głośniki ośmioomowe i przełączniki.
Do tego jakaś szafka na tą całą drobnicę.
Mam też trochę starego/zepsutego sprzętu w domu, m.in. dwa telewizory, więc myślę, że stamtąd też można wziąć trochę elementów "z odzysku".
Proszę o pomoc w doborze wyposażenia. Dużo czytałem, ale nie wiem do końca co wybrać, dlatego pytam.