Przechowywanie elementów SMD
Przechowywanie elementów SMD
Witam
Po nierównej walce z wyszukiwarką chciałbym zadać takie oto pytanie: Jak koleżanki i koledzy przechowują elementy SMD?
Chciałbym wzbogacić swój warsztat właśnie w elementy małych rozmiarów. Mam małe doświadczenie z tym rozmiarem: otóż dopiero i może już udało mi się bezboleśnie zmontować tylko zegar BIG z oferty AVT, a tam były elementy rozmiaru 0603. Na początku byłem przerażony, ale potem okazało się, że nie taki diabeł straszny, choć przyznam, że na początek zakupić zamierzam elementy nieco większych rozmiarów, czyli 1206.
No i tu jest problem. Zwykłe przewlekane trzymam w tzw. szafce z szufladami wiszącej na ścianie. Ale jak trzymać te maleństwa? Oczywiste jest, że nie chcę mieszać małych z dużymi, żeby nie wprowadzać bałaganu.
Zdrowy rozsądek podpowiada, że są przynajmniej trzy sposoby na ich przechowywanie:
1. Zamówione taśmy z elementami (rezystory, kondensatory, inne bierne) przechowujemy w taśmach opisanych wartościami. Czyli nie wyjmujemy z taśm, ale to powoduje, że mamy np. pudło taśm z 20 wartościami np. rezystorów (0-100Ω i potem następny zakres 101-1000Ω i tak dalej).
2. Otrzymane (kupione) taśmy wypruwamy z elementów i trzymamy pogrupowane w szeregi wartości we wspólnych przegrodach np. w szufladach podobnych lub takich samych, jak przewlekane. Sposób moim zdaniem dobry, ale pojemniki muszą chyba być dość małe.
3. Sposób typu wszystko razem, a więc kupuję cały zestaw np. rezystorów i wszystko trzymam w np. kartonie. Jak potrzebuję, to szukam w rezystorach lub kondensatorach trzymanych oddzielnie.
Proszę Was o poradę, jak Wy przechowujecie elementy smd. Jeszcze ich nie zamówiłem, tylko dlatego, że nie mam sprecyzowanego pomysłu na ich przetrzymywanie. Mile widziane będą zdjęcia ogarnięcia tego tematu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Po nierównej walce z wyszukiwarką chciałbym zadać takie oto pytanie: Jak koleżanki i koledzy przechowują elementy SMD?
Chciałbym wzbogacić swój warsztat właśnie w elementy małych rozmiarów. Mam małe doświadczenie z tym rozmiarem: otóż dopiero i może już udało mi się bezboleśnie zmontować tylko zegar BIG z oferty AVT, a tam były elementy rozmiaru 0603. Na początku byłem przerażony, ale potem okazało się, że nie taki diabeł straszny, choć przyznam, że na początek zakupić zamierzam elementy nieco większych rozmiarów, czyli 1206.
No i tu jest problem. Zwykłe przewlekane trzymam w tzw. szafce z szufladami wiszącej na ścianie. Ale jak trzymać te maleństwa? Oczywiste jest, że nie chcę mieszać małych z dużymi, żeby nie wprowadzać bałaganu.
Zdrowy rozsądek podpowiada, że są przynajmniej trzy sposoby na ich przechowywanie:
1. Zamówione taśmy z elementami (rezystory, kondensatory, inne bierne) przechowujemy w taśmach opisanych wartościami. Czyli nie wyjmujemy z taśm, ale to powoduje, że mamy np. pudło taśm z 20 wartościami np. rezystorów (0-100Ω i potem następny zakres 101-1000Ω i tak dalej).
2. Otrzymane (kupione) taśmy wypruwamy z elementów i trzymamy pogrupowane w szeregi wartości we wspólnych przegrodach np. w szufladach podobnych lub takich samych, jak przewlekane. Sposób moim zdaniem dobry, ale pojemniki muszą chyba być dość małe.
3. Sposób typu wszystko razem, a więc kupuję cały zestaw np. rezystorów i wszystko trzymam w np. kartonie. Jak potrzebuję, to szukam w rezystorach lub kondensatorach trzymanych oddzielnie.
Proszę Was o poradę, jak Wy przechowujecie elementy smd. Jeszcze ich nie zamówiłem, tylko dlatego, że nie mam sprecyzowanego pomysłu na ich przetrzymywanie. Mile widziane będą zdjęcia ogarnięcia tego tematu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Zdecydowanie nie "wypruwaj" elementów z taśm. Przechowuj taśmy albo całe rolki, posegregowane w jakimś pudle. Na taśmie możesz napisać wartości elementów markerem.
Co do lutowania, niedawno musiałem przylutować kilkanaście rezystorów 0201 zwykłą stacją z lutownicą grzałkową. Nigdy więcej! Jak taki rezystor położy się na biurku i spuści z niego wzrok, to przeważnie można już o nim zapomnieć i wziąć nowy
Co do lutowania, niedawno musiałem przylutować kilkanaście rezystorów 0201 zwykłą stacją z lutownicą grzałkową. Nigdy więcej! Jak taki rezystor położy się na biurku i spuści z niego wzrok, to przeważnie można już o nim zapomnieć i wziąć nowy
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja swego czasu używałem do tego pudełka do zapałek kominkowych, dużo większe od zwykłych zapałek tylko nieco trudno dostępne... Z perspektywy czasu uważam jednak że w rachubę wchodzą albo rolki na taśmy albo bezbarwne pudełeczka w których widać co jest, jednak te elementy są tak małe że bardzo często "uciekają" :/
czymś takim:KrzysiekK pisze:Taśmy z elementami można pociąć na krótkie odcinki, pocięte odcinki taśm opisać markerem i trzymać w
http://www.leszcz.eu/_var/gfx/3ed2e8dc0 ... 7e2361.jpg
Do kupienia zapewne w sklepach dla wędkarzy, ja swoje kupuje w pewnym czerwono-niebieskim markecie
A to dobry pomysł. Myślałem o takich pudełkach, ale dotąd widziałem tylko małe z bardzo małymi przegrodami. Ich użyteczność do przechowywania SMD była wysoka, ale luzem, wyprutych z taśm. A w tych przegrodach można zmieścić swobodnie całą taśmę. Tak swoją drogą, większość sprzedawców elementów SMD sprzedaje je w taśmach. Zastanawiam się ile długości mierzy taka powiedzmy taśma 50 rezystorów 1206? Jeśliby dobrać do tej długości pudełko z takimi przegrodami, ich przechowywanie nie sprawiałaby żadnych problemów.alaris pisze:czymś takim:KrzysiekK pisze:Taśmy z elementami można pociąć na krótkie odcinki, pocięte odcinki taśm opisać markerem i trzymać w
http://www.leszcz.eu/_var/gfx/3ed2e8dc0 ... 7e2361.jpg
Do kupienia zapewne w sklepach dla wędkarzy, ja swoje kupuje w pewnym czerwono-niebieskim markecie
Dzięki alaris za podsunięcie pomysłu. Jeszcze zdradź, jakiż to market ma tak piękne barwy, bo nijak nie mogę skojarzyć.
SMD najlepiej przechowywać oczywiście w taśmach. Jeśli będziesz miał jakieś elementy luzem, to chyba najlepsze są pudełka po tic-tac'ach czy innych cukierkach, gumach itp. W przypadku większych pudelek z przegródkami, jak proponował alaris, lepiej jest sprawdzić jakość wykonania, luz między wieczkiem i ściankami (ugięcie wieczka przy nacisku), żeby małe elementy nie wysypywały się ani nie przesypywały do sąsiednich przegródek.
Dokładnie 20 cm. Poza tym drobne elementy, takie jak rezystory, kondensatory czy tranzystory pakowane taśmowo (a przynajmniej te które posiadam) mają taki sam rozmiar niezależnie od wielkości obudowy. czyli 50 rezystorów 1206, 50 rezystorów 0603 i 50 tranzystorów BC 874 to ta sama długość taśmy.Zastanawiam się ile długości mierzy taka powiedzmy taśma 50 rezystorów 1206?
Duzo (?), tanio (?), Tesco...Dzięki alaris za podsunięcie pomysłu. Jeszcze zdradź, jakiż to market ma tak piękne barwy, bo nijak nie mogę skojarzyć.
[ Dodano: 2011-05-03, 14:27 ]
Dobra, skoro nazywamy rzeczy po imieniu, to nie mam zastrzeżeń do pudełek z Tesco. O ile spokojnie leżą w szufladzie, to nie ma problemu z przełażeniem podzespołów do sąsiednich przegródek. Jak spadnie na ziemię też nie, pod warunkiem że się nie otworzy, ale zamknięcie ma sensowne.tom5555 pisze:W przypadku większych pudelek z przegródkami, jak proponował alaris, lepiej jest sprawdzić jakość wykonania, luz między wieczkiem i ściankami
-
keruseykaryu
Wybór jest duży, trzeba tylko poszukać.
Przykład 1
Przykład 2
Przykład 3
Przykład 4
Chyba, że chcesz jak w sklepach elektronicznych:
Szufladki
Dziękuję wszystkim za odzew. Co do artykułu w ostatnim EdW - bardzo ciekawy sposób na taśmę klejącą w przypadku elementów, które są luzem. Jednak z wypowiedzi kolegów wnioskuję, że najlepiej jest przechowywać je w taśmach. Zwłaszcza, że :
Jeśli chodzi o to, aby elementy nie przesypywały się między przegródkami w takich pudełkach, to w przypadku taśmowanych elementów nie ma to większego znaczenia. natomiast należy wziąć pod uwagę fakt, że od czasu do czasu będziemy mieli jakiś element luzem, albo to poprzez zmianę na inny przed lutowaniem, albo z innych przyczyn/źródeł. Wtedy ten problem nabierze innego wymiaru.
I na koniec, kolega keruseykaryu na końcu swojego postu podał link do Szuflad. Otóż mam identyczną szafkę, w której przechowuję przewlekane. Ale szczerze przyznam, że nie brałem dotąd pod uwagę możliwości zakupienia drugiej takiej samej na SMD. Tym bardziej więc dziękuję za podpowiedź.
Tak więc najlepiej jest podzielić taśmę na mniejsze kawałki i przechowywać je w całości opisane markerem, jak niektórzy radzą.tom5555 napisał:
Zastanawiam się ile długości mierzy taka powiedzmy taśma 50 rezystorów 1206?
Dokładnie 20 cm. Poza tym drobne elementy, takie jak rezystory, kondensatory czy tranzystory pakowane taśmowo (a przynajmniej te które posiadam) mają taki sam rozmiar niezależnie od wielkości obudowy. czyli 50 rezystorów 1206, 50 rezystorów 0603 i 50 tranzystorów BC 874 to ta sama długość taśmy.
Zaraz po tym, co napisał alaris przejrzałem ofertę z portalu Alle. Jest w czym wybierać, najwięcej w dziale wędkarskimkeruseykaryu napisał:
Wybór jest duży, trzeba tylko poszukać.
Przykład 1
Przykład 2
Przykład 3
Przykład 4
Szufladki
Jeśli chodzi o to, aby elementy nie przesypywały się między przegródkami w takich pudełkach, to w przypadku taśmowanych elementów nie ma to większego znaczenia. natomiast należy wziąć pod uwagę fakt, że od czasu do czasu będziemy mieli jakiś element luzem, albo to poprzez zmianę na inny przed lutowaniem, albo z innych przyczyn/źródeł. Wtedy ten problem nabierze innego wymiaru.
I na koniec, kolega keruseykaryu na końcu swojego postu podał link do Szuflad. Otóż mam identyczną szafkę, w której przechowuję przewlekane. Ale szczerze przyznam, że nie brałem dotąd pod uwagę możliwości zakupienia drugiej takiej samej na SMD. Tym bardziej więc dziękuję za podpowiedź.