Kolego to nie tak, że nie chce wykorzystać twojego pomysłu, tylko mam inny problem otóż taki, że LM2907 występuje w dwóch wersjach 14 i 8pinowej ja mam właśnie tę druga i w moim przypadku nie ma możliwości tak tego zrobić (rysunek niżej zaznaczone na czerwono), jeśli chodzi o odwracający wzmacniacz na WO to problem jest taki, iż zmontowałem układ próbny na LM358N i problem był taki ze przetwornik w zakresie od 0do 16 Hz podaje na wyjściu napięcie od 0.10 Około (i ono sie miga rozumiem te tętnienia) do 2 Volt, ale układ nie widzi tego zakresu, tzn. nie reaguje dopiero powyżej 2 zaczyna sie zmieniać, ale nie idzie do pełnych 12 tylko do 10 rozumiem to jest taka cecha naturalna wzmacniacza operacyjnego chyba każdego ja potrzebuje rzeczywiste i dokładne odzwierciedlenie zmian napięcie, ale nie od najmniejszego do największego, lecz odwrotnie tak jak wspominałem wcześniej 0.1 Na wejściu 11.9 Na wyjściu taki przykład, możliwe, że ten WO w tym przetworniku jest inny niż reszta, ale nie dam rady tego sprawdzić, bo mam taki do niczego ten przetwornik. Jeżeli układ z rysunku, który zrobiłeś jest pewny, to zakupie taki układ: wink: sam nic nie wymyśle lepszego niż wzm. Tranzystorowy schemat mam na kartce musiałbym go narysować na komputerze. Bardzo ważne jest to, żeby układ był dokładny, bo decydują tutaj części dziesiąte wolta, w moim projekcie sygnał z przetwornika po odwróceniu miałby iść do diodowego układu funkcyjnego, głównie chodzi o to, że w skrócie ja musze mieć napicie wyjściowe, które będzie spadało, jeśli częstotliwość rośnie, ale względem masy, bo jakbym chciał żeby było względem plusa zasilania to niema problemu mierze wtedy napięcie na wyjściu, przykładowo podłączam miernik plusem do zasilania a ujemnym do wyjścia przetwornika, i mam to, co chce tyle, że układ funkcyjny diodowy potrzebuje względem masy. Odpowiednio ukształtowana w ten sposób charakterystyka będzie po przez dwa tranzystory sterowała układem Ne 555 za pomocą 5 nóżki, bo ten projekt, który buduje to moduł zapłonu, który będzie oddalał czas zapłonu od już przyspieszonego, tzn. bo przyśpieszać impulsu się nie da, ale opóźniać już tak wiec, czym wyższa częstotliwość będę mniej oddalał od przyspieszonego. Stąd zakres częstotliwości 0 do około 100Hz, czyli zakres obrotów silnika dwucylindrowego od 0 do 6000 obrotów na minutę. Pisałem tu już kiedyś o tym, Ne 555 pracuje tutaj ze źródłem prądowym, aby charakterystyka jego pracy nie była logarytmiczna, lecz liniowa, to polecił mi inny użytkownik tego forum, któremu bardzo dziękuje. Wiec jak widzisz mam już prawie wszystko wyliczone stworzyłem w Excelu tabele i przeliczniki tylko brakuje mi tego rozwiązania z przetwornikiem jak już to rozwiąże dokładam stopię wyjściowy na MOSFEcie oraz układ odczytujący impulsy z czujnika magnetycznego i mam układ, który potrafi zastąpić regulator odśrodkowy, po co go chce zastąpić po to żebym mógł sam zmieniać różne charakterystyki zapłonu. Pracuje już nad tym długo, brakuje mi tylko tego odwracania. Jest to mój autorski projekt tylko brakuje mi kilku rozwiązań. Budowałem już różne układy elektroniczne jeden nawet ukazał się w EDW w dziale elektronika 2000 zamek kodowy z alarmem niestety nie poszedł nigdzie dalej, gdyż do modelu działającego poprawnie wysłałem omyłkowo nie ten schemat, co trzeba, w którym był błąd.
Dziękuje pozdrawiam