Woltomierz diodowy ,czy może cos innego? co zastosować ?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
xxxmaxxx
-

Woltomierz diodowy ,czy może cos innego? co zastosować ?

Post autor: xxxmaxxx » 13 sty 2013, 18:48

Witam serdecznie użytkowników forum ostatnio pracuje nad pewnym projektem, ( całkowicie hobbystycznie), lecz ciągle napotykam jakieś problemy. O tym, co buduje wspominałem już w innych postach nie warto tego tu powtarzać, istotne jest natomiast, że układ, który buduje wykorzystuje układ LM 2907 przetwornik F/U i tu właśnie przechodzę do sedna... Mianowicie : :wink:

Układ pracuje w zakresie częstotliwości 16 do 96Hz obliczyłem z noty katalogowej potrzebne elementy RC do tego układu i tak przy 16Hz mam na wyjściu dokładnie 2V A PRZY 96Hz 11V
Ja natomiast potrzebuje, aby na wyjściu napięcie zmieniało się nie dość, że odwrotnie, czyli od 11 do zera, to jeszcze nie proporcjonalnie tzn. nie o stałą wartość a wartości coraz mniejsze (powiedzmy 11, 9 dalej 10, 8 dalej 9, 7 dalej 8.5 Dalej 0.9 Na końcu 0 V)
Jakby to PRZEDSTAWIĆ NA WYKRESIE to w pierwszym przypadku linia rosła by łagodnie a w drugim spadało gwałtownie, skontrowałem taki układ żeby to zrobić ( rysunek niżej) i tu jest moje pytanie jak zrobić by każdy z tych tranzystorów załączać odpowiednio napięciami z zakresu 2do 11 V, czyli skok wynosi około (1.83 V), jak to teraz zrobić, żeby 2 volty to by załączało pierwszy tranzystor 3.8 Drugi itp....? czy może w ogóle źle myślę? Z tym ma ktoś jakiś lepszy pomysł? Jakieś sugestie? Może to da się jakoś wyliczyć?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za zainteresowanie, proszę o cierpliwość w czytaniu :oops:
Załączniki
pomysł.JPG
mój pomysł ale chyba jest do bani , nic lepszego mi nie przyszło do głowy
pomysł.JPG (18.06 KiB) Przejrzano 7801 razy

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 13 sty 2013, 23:21

Rozwiązanie problemu może stanowić wzmacniacz odwracający i tzw. diodowy układ funkcyjny.
Obrazek.
Więcej informacji na ten temat można znaleźć np. tutaj: https://elportal.pl/ea/crozukl003.html i http://degra.pb.bialystok.pl/~adam/lus/ ... lus_07.pdf.

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 14 sty 2013, 17:50

:wink: Dziękuję za zainteresowanie :) to bardzo ciekawe nigdy o czymś takim nie słyszałem, już oglądając stronę z tego linku , widzę ,że to może być właśnie moje rozwiązanie , tak wiec dziękuję ci Kolego pozdrawiam , oraz dziękuję ci za link do tej stronki widzę tam wiele ciekawych rzeczy dla takiego kogoś jak ja :wink:

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 14 sty 2013, 18:55

Pozostałą jeszcze kwestia wzmacniacza odwracającego, czy jeżeli nie dysponuje napięciem symetrycznym jestem w stanie go tam zastosować ? jakbyśmy radził wykonanie wzmacniacza odwracającego ? wzmacniacz operacyjny t, tranzystory? :?:

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 14 sty 2013, 19:56

Nie potrzebujesz napięć symetrycznych. Wystarczy LM358 w najprostszej aplikacji.

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 14 sty 2013, 21:03

Dziękuje poszukałem noty katalogowej .... i znalazłem ale się muszę upewnić , czyli to ma być ta aplikacja co na rysunku ... tylko to co zaznaczyłem na czerwono ? czy będę miał do dyspozycji cały zakres ? napięcia tylko ''odwrotnie '' :?:

dziękuje

pozdrawiam
Załączniki
WZM.JPG
WZM.JPG (21.39 KiB) Przejrzano 7666 razy

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 14 sty 2013, 22:23

xxxmaxxx pisze:Dziękuje poszukałem noty katalogowej .... i znalazłem ale się muszę upewnić , czyli to ma być ta aplikacja co na rysunku ... tylko to co zaznaczyłem na czerwono ? czy będę miał do dyspozycji cały zakres ? napięcia tylko ''odwrotnie '' :?:

dziękuje

pozdrawiam
Tak, wystarczy to, co w czerwonej obwódce. Musisz jedynie pamiętać, że przy założeniu zmian napięcia wyjściowego od 2 do 11V, wzmacniacz musi być zasilony napięciem co najmniej 13V. Poza tym może okazać się konieczne dobranie wzmocnienia, tak aby napięcie wyjściowe zmieniało się w wymaganych granicach.

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 14 sty 2013, 22:51

Bałem się, że to mi właśnie napiszesz :wink: zanim napisałem do Ciebie zrobiłem na szybko symulacje w CROCCLIP 3.0 wedle programu gdyż zbudowałem tak układ zasiliłem go napięciem 12 V , na wejście podałem napięcie regulowane w zakresie 0 do 12V , wtedy wyszło mi ze napięcie na wyjściu tego wzmacniacza zmienia się w zakresie od 2 do 10 i teraz moje pytanie brzmi czy to da się jakoś oszukać ? nie mam do dyspozycji 13V :cry: , a może jest inna możliwość odwrócenia napięcia ? tak żeby uzyskać zmianę odzwierciadlającą zmiany na wejściu tyle ,że ''odwrotnie '' , no kurcze głowie się już nad tym odkąd zacząłem to budować
dzięki za poradę i cierpliwość :oops:
pozdrawiam

teoretycznie nawet taki układ jak na rysunku niżej też powinien wystarczyć ,a jednak odwraca sygnał jakoś 'źle '' nie wiem jak to nazwać ,ale wychodzi coś takiego : ,że np jak na wejście podaje 9V to na wyjściu powinno być 2 bo 2 + 9 daje 11 V NA PROSTY ROZUM zwiększam na wejściu zmniejsza się na wyjściu .... ale nie działa dlaczego tak jest ? ,może można to jakoś ulepszyć ?
Załączniki
tranzystor.JPG
tranzystor.JPG (4.56 KiB) Przejrzano 7646 razy

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 16 sty 2013, 20:02

Najprostszy wzmacniacz tranzystorowy wygląda tak, jak na rysunku poniżej.
Obrazek
Rezystory 47k i 1k8 ustalają punkt pracy tranzystora, a rezystor 110R tworzy obwód ujemnego sprzężenia zwrotnego.

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 17 sty 2013, 20:45

Niestety nic mi to nie mówi :cry: , długo myślałem i znalazłem…, w czym właściwie mam problem: otóż chce odwrócić napięcie, czyli: na wejściu układu mam 0.1V to na wyjściu chciałbym mieć 11.9, 0.2Na wejściu na wyjściu 11.8 Już nie biorąc pod uwagę żadnych poziomów napięć, jakie u mnie występują (tym zajmie się układ z diodami) potrzebuje układ, który potrafi to zrobić, istnieje coś takiego?, Założenie jest takie,: że zasilam wszystko 12V i potrzebne żeby napięcie na wyjściu było mierzone względem MASY układu, coś jak inwerter w bramkach cyfrowych tylko żeby dokładnie odwracał sygnał wejściowy, no może z jakimś błędem np. żeby zawsze trzeba było doliczać jakąś stałą wartość, wziąłbym na to poprawkę. Ja już nie mam pomysłu...Fakt nie znam się tak bardzo, ale to chyba nie powód, aby rezygnować, pomysł z rysunku, który dałem musiałem odrzucić ze względu na to, że w tym przypadku tranzystor w ogóle nie reaguje na napięcie poniżej 1V tzn. wedle tego ja mu podaje np. 0.1 to na wyjściu powinno być 11.9 A tu jest 12, eksperymentalnie ustaliłem ze wedle tego schematu, jeśli na wyjściu zmierzę napięcie, gdy tranzystor przewodzi to zawsze są tam jakieś ''volty'' , różnie czasem to 0.68
Czasem 0.4Zależy od tranzystora przez to rozumiem, że to nie działa jak trzeba, układ z wzmacniaczem był całkiem dobry tyle ze on pracuje w zakresie od 2 do 10V, gdy na wejście podaje od 0do 12 i tez nie reaguje na napięcie poniżej 1V, czyli oba układ są nie precyzyjne, a urządzenie, które buduje potrzebuje dokładnego odwrócenia sygnału
Bo niestety LM2907 przekształca częstotliwość na napięcie w ten sposób, że czym wyższa częstotliwość tym wyższe napięcie , a ja właśnie potrzebuje na odwrót, proszę o pomoc i dziękuje za cierpliwość

Pozdrawiam :wink:

ODPOWIEDZ