Jak masz 2KB EEPROM w procku to nie problem, zmieści ci sie tam cała 256 elementowa tablica ASCII 6x8 (polski + Rosyjski, a właściwie to cła Europa bo i niemieckie litery tez tam są) dokładnie zajmuje to 5x256B czyli 1280Bajtów pamięci, bo 6 pola nie trzeba kodować, bo jest zawsze równe 0 czyli przerwa między znakami.
A wyświetlanie pixelami wcale nie jest bardziej pamięciożerne, jak się wie jak to robić, to szybciej się zadławisz metodą kreskową.
BASCOM Problem z procedurą
- siekierzyński
- Użytkownik
Kreskowa był by chyba bardziej skomplikowana, pixelowa już nie aż tak - tym bardziej widać to po procedurze jaką napisałem - prosta i bardziej skompresować jej się nie da.
Zastanawiam się jak tu sobie poradzić z wpisywaniem rosyjskich liter i innych 'nietypowych znaków' Bo chciałbym to wpisywać tak jak np. LCD "Tata" to rosyjski LCD "Пaпa" itd. Chyba, że stworze sobie całą tablicę wszystkich znaków i jakiś program np. w Delphi, lub PHP. który będzie mi generował odpowiednie polecenia, że A - 1, B- 2 itd. I tak kodami będę pisał.
A w jakim kodowaniu jest zapisywany plik .bas? Unicode?
Zastanawiam się jak tu sobie poradzić z wpisywaniem rosyjskich liter i innych 'nietypowych znaków' Bo chciałbym to wpisywać tak jak np. LCD "Tata" to rosyjski LCD "Пaпa" itd. Chyba, że stworze sobie całą tablicę wszystkich znaków i jakiś program np. w Delphi, lub PHP. który będzie mi generował odpowiednie polecenia, że A - 1, B- 2 itd. I tak kodami będę pisał.
A w jakim kodowaniu jest zapisywany plik .bas? Unicode?
- siekierzyński
- Użytkownik
Tylko jest jeszcze jedno ale o którym zapomniałem napisać: znak jest z góry definiowany jako 5x8, co w niektórych przypadkach zabiera nam po 1 lub 2 kolumny miejsca. Na rysunku po niże jest pokazane o co mi chodzi.
Sorki, że tak kręcę, ale chce sobie na początku stworzyć dobre warunki, żebym potem nie musiał się nad tym zastanawiać.
Na razie zostanę przy metodzie pixelowej i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Swoją doga muszę zrezygnować z Declare Sub, bo znowu nie działają... Poradzę se inaczej.
Sorki, że tak kręcę, ale chce sobie na początku stworzyć dobre warunki, żebym potem nie musiał się nad tym zastanawiać.
Na razie zostanę przy metodzie pixelowej i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Swoją doga muszę zrezygnować z Declare Sub, bo znowu nie działają... Poradzę se inaczej.
- Załączniki
-
- znaki.png (534 Bajtów) Przejrzano 5157 razy
Tzn. moja metoda jest tylko i wyłącznie pixelowa, jak byś nie zauważył, ja nie tworzę znaków z linii. A tak na marginesie problem szerokości znaków, który sobie wymyśliłeś nie istnieje, jak chcesz zagęścić tekst to po prostu nie przesyłasz zbędnych danych.
No ale widzę że sam chcesz przetestować w jakie krzaki się wplątujesz, więc życzę powodzenia. Opisz potem swoje przygody może z tego być fajny artykuł, o wyświetlaniu tekstu na LCD.
Pozdro.
No ale widzę że sam chcesz przetestować w jakie krzaki się wplątujesz, więc życzę powodzenia. Opisz potem swoje przygody może z tego być fajny artykuł, o wyświetlaniu tekstu na LCD.
Pozdro.
-
keruseykaryu
- siekierzyński
- Użytkownik
Ustawienie ty parametrów co podałeś rozwiązało wszyskie problemy...keruseykaryu pisze:Wszyćko działa panocku z temi subami. Trza pamiętać o czymś takim jak softstack i frame. Może by tak kolega sobie jakiś podręcznik do BASCOM-a poczytał?
Tu coś znalazłem, dość ładnie opisane: LINK
Potrafię być upart jak osioł, nawet bardziej od tego Shrekowegokayron pisze:No ale widzę że sam chcesz przetestować w jakie krzaki się wplątujesz, więc życzę powodzenia. Opisz potem swoje przygody może z tego być fajny artykuł, o wyświetlaniu tekstu na LCD.