BASCOM Problem z procedurą

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 lis 2010, 14:53

Jak masz 2KB EEPROM w procku to nie problem, zmieści ci sie tam cała 256 elementowa tablica ASCII 6x8 (polski + Rosyjski, a właściwie to cła Europa bo i niemieckie litery tez tam są) dokładnie zajmuje to 5x256B czyli 1280Bajtów pamięci, bo 6 pola nie trzeba kodować, bo jest zawsze równe 0 czyli przerwa między znakami.
A wyświetlanie pixelami wcale nie jest bardziej pamięciożerne, jak się wie jak to robić, to szybciej się zadławisz metodą kreskową.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Post autor: siekierzyński » 13 lis 2010, 15:05

Kreskowa był by chyba bardziej skomplikowana, pixelowa już nie aż tak - tym bardziej widać to po procedurze jaką napisałem - prosta i bardziej skompresować jej się nie da.

Zastanawiam się jak tu sobie poradzić z wpisywaniem rosyjskich liter i innych 'nietypowych znaków' Bo chciałbym to wpisywać tak jak np. LCD "Tata" to rosyjski LCD "Пaпa" itd. Chyba, że stworze sobie całą tablicę wszystkich znaków i jakiś program np. w Delphi, lub PHP. który będzie mi generował odpowiednie polecenia, że A - 1, B- 2 itd. I tak kodami będę pisał.

A w jakim kodowaniu jest zapisywany plik .bas? Unicode?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 lis 2010, 15:58

Tylko po co :?; Chcesz tworzyć coś co już istnieje od ponad 30 lat, trzeba do tego tylko doać polskie znaki.
Załączniki
ASCII.JPG
Ja się wzorowałem na tym.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Post autor: siekierzyński » 13 lis 2010, 16:40

Tylko jest jeszcze jedno ale o którym zapomniałem napisać: znak jest z góry definiowany jako 5x8, co w niektórych przypadkach zabiera nam po 1 lub 2 kolumny miejsca. Na rysunku po niże jest pokazane o co mi chodzi.

Sorki, że tak kręcę, ale chce sobie na początku stworzyć dobre warunki, żebym potem nie musiał się nad tym zastanawiać.

Na razie zostanę przy metodzie pixelowej i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Swoją doga muszę zrezygnować z Declare Sub, bo znowu nie działają... Poradzę se inaczej.
Załączniki
znaki.png
znaki.png (534 Bajtów) Przejrzano 5161 razy

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 lis 2010, 19:07

Tzn. moja metoda jest tylko i wyłącznie pixelowa, jak byś nie zauważył, ja nie tworzę znaków z linii. A tak na marginesie problem szerokości znaków, który sobie wymyśliłeś nie istnieje, jak chcesz zagęścić tekst to po prostu nie przesyłasz zbędnych danych.
No ale widzę że sam chcesz przetestować w jakie krzaki się wplątujesz, więc życzę powodzenia. Opisz potem swoje przygody może z tego być fajny artykuł, o wyświetlaniu tekstu na LCD.
Pozdro.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 13 lis 2010, 20:49

Wszyćko działa panocku z temi subami. Trza pamiętać o czymś takim jak softstack i frame. Może by tak kolega sobie jakiś podręcznik do BASCOM-a poczytał? :roll:
Załączniki
proof.png

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Post autor: siekierzyński » 13 lis 2010, 23:55

keruseykaryu pisze:Wszyćko działa panocku z temi subami. Trza pamiętać o czymś takim jak softstack i frame. Może by tak kolega sobie jakiś podręcznik do BASCOM-a poczytał? :roll:
Ustawienie ty parametrów co podałeś rozwiązało wszyskie problemy...
Tu coś znalazłem, dość ładnie opisane: LINK
kayron pisze:No ale widzę że sam chcesz przetestować w jakie krzaki się wplątujesz, więc życzę powodzenia. Opisz potem swoje przygody może z tego być fajny artykuł, o wyświetlaniu tekstu na LCD.
Potrafię być upart jak osioł, nawet bardziej od tego Shrekowego :razz: Jak będzie coś ciekawego to napiszę :grin:

ODPOWIEDZ