Posty wyłączone z tematu "Piorun"
-
Arnold_S.
Posty wyłączone z tematu "Piorun"
Przecież od dawna wiadomo, że można łapać fale radiowe(w pobliżu dużych nadajników można zasilać nawet zwykłą żarówkę, świetlówki świecą trzymane w ręku, z dużych odległości może się LED-a zapali).
W każdym razie: kawał drutu(długa antena), dioda prostownicza(najlepiej germanowa, lub Schottkiego), kondensator z uziemionym minusem, i to wszystko. Można łapać energię.
-----------------------------------------------------------
posty zostały wyłaczone z tematu https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=3604 jako nie majace nic wspólnego z pytaniem autora - Wojtek
W każdym razie: kawał drutu(długa antena), dioda prostownicza(najlepiej germanowa, lub Schottkiego), kondensator z uziemionym minusem, i to wszystko. Można łapać energię.
-----------------------------------------------------------
posty zostały wyłaczone z tematu https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=3604 jako nie majace nic wspólnego z pytaniem autora - Wojtek
Ostatnio zmieniony 20 sie 2006, 6:33 przez Arnold_S., łącznie zmieniany 3 razy.
- matelektronik
- Użytkownik
- Kontakt:
Jakos mi sie nie wydaje ze zapalisz swietlowke... mala zaroweczke ewentualnie i diode LED o ktorej wspomniales.Arnold_S. pisze:Przecież od dawna wiadomo, że można łapać fale radiowe(w pobliżu dużych nadajników można zasilać nawet zwykłą żarówkę, świetlówki świecą trzymane w ręku, z dużych odległości może się LED-a zapali).
Dla niedowiarków polecam oglądniecie jednego z wykładów Walter Lewin z MIT z podstaw elektromagnetyzmu.matelektronik pisze: Jakos mi sie nie wydaje ze zapalisz swietlowke... mala zaroweczke ewentualnie i diode LED o ktorej wspomniales.
Wykłady do oglądnięcia tu http://ocw.mit.edu/OcwWeb/Physics/8-02E ... /index.htm
I właśnie w czwartym wykładzie jest eksperyment z zapalaniem świetlówki bez przewodów od generatora Van de Graaffa.
Bezpośredni link do czwartego wykładu
http://ocw.mit.edu/ans7870/8/8.02/video ... c4-220k.rm (trzeba przewiną do 44min i plik zajmuje 78MB)
Zresztą polecam oglądniecie też innych wykładów.
ale w sumie właściwie jeśli tak [bo wcale mnie nie dziwi że mogąściwcić całkiem duże żarówki niedaleko nadajnika] to czy można popsuć odbiornik radiowy będąc za blisko nadajnika??
będę miał okazję to się pobawię
[niedługo będę mieszkał w sąsiedztwie z radiostacją
]
świetlówka... czemu nie? nikt nie mówi że ma świecieć z pełną jasnością, świetlówki świecą w pobliżu np przetwornic WN.
ciekawi mnie jeszcze jeden przypadek. u mojej babci na wsi świetlówka [ta metrowa 40W chyba ma] po zgaszeniu światła widać w nocy jak jeszcze delikatnie mruga [nie mówię o rozgrzanych elektrodach, przy końcach czasem widać świecenie po zgaszeniu, tamta świetlówka mruga sobie cała po całej długości i takie mruganie utrzymuje się przez pare godzin od zgaszenia] ciekaw jestem czym to jest spowodowane. w okolicy niema nadajników nawet komórki nie mają zasięgu. świetlówki to ciekawe stworzonka widziałem jeszcze żarówke energooszczędną która po wyłączeniu słąbiutko mrygała regularnie co ok 3 sek. czy jest możliwość żeby np włącznik taki zwykły na 230V działał jak kondensator [o bardzo małej pojemności ale jednak]??
będę miał okazję to się pobawię
świetlówka... czemu nie? nikt nie mówi że ma świecieć z pełną jasnością, świetlówki świecą w pobliżu np przetwornic WN.
ciekawi mnie jeszcze jeden przypadek. u mojej babci na wsi świetlówka [ta metrowa 40W chyba ma] po zgaszeniu światła widać w nocy jak jeszcze delikatnie mruga [nie mówię o rozgrzanych elektrodach, przy końcach czasem widać świecenie po zgaszeniu, tamta świetlówka mruga sobie cała po całej długości i takie mruganie utrzymuje się przez pare godzin od zgaszenia] ciekaw jestem czym to jest spowodowane. w okolicy niema nadajników nawet komórki nie mają zasięgu. świetlówki to ciekawe stworzonka widziałem jeszcze żarówke energooszczędną która po wyłączeniu słąbiutko mrygała regularnie co ok 3 sek. czy jest możliwość żeby np włącznik taki zwykły na 230V działał jak kondensator [o bardzo małej pojemności ale jednak]??
-
Doc Brown
-
Arnold_S.
-
Doc Brown
Znowu szukasz dymu ??
Widziałem już mnóstwo podświetlanych wyłączników i wszystkie na 220 V zarówne te nowe jak i stare podświetlane są neonówkami !!
Niedawno robiłem instalacje elektryczną w nowym domu i montowałem podświetlane wyłączniki i nie było w nich ledów tylko właśnie neonówki !!
Do niskich napięć jak np 12 V lub mniej stosuje sie ledy lub małe żarówki, sam niejednokrotnie przerabiałem podświetlane wyłączniki 220 V na ledy lub żarówki tak by świeciły z 12 V lub mniej

Widziałem już mnóstwo podświetlanych wyłączników i wszystkie na 220 V zarówne te nowe jak i stare podświetlane są neonówkami !!
Niedawno robiłem instalacje elektryczną w nowym domu i montowałem podświetlane wyłączniki i nie było w nich ledów tylko właśnie neonówki !!
Do niskich napięć jak np 12 V lub mniej stosuje sie ledy lub małe żarówki, sam niejednokrotnie przerabiałem podświetlane wyłączniki 220 V na ledy lub żarówki tak by świeciły z 12 V lub mniej
-
Arnold_S.
Gościu, jeden wielki <LOL>.
Geniuszu, a nie bierzesz pod uwagę możliwości, że ludzie sami robią podświetlenie na diodach?

Uważasz, że w rzeczywistości funkcjonują wyłącznie urządzenia "prosto ze sklepu"?
A jak w sklepach czegoś nie sprzedają, to znaczy, że to nie istnieje?
Jeśli z takim stanem wiedzy(budowanej na tym co leży w sklepie), "robiłeś instalację w domku", to nie chciałbym w takim domku mieszkać...
Uważasz, że w rzeczywistości funkcjonują wyłącznie urządzenia "prosto ze sklepu"?
A jak w sklepach czegoś nie sprzedają, to znaczy, że to nie istnieje?
Jeśli z takim stanem wiedzy(budowanej na tym co leży w sklepie), "robiłeś instalację w domku", to nie chciałbym w takim domku mieszkać...
-
Doc Brown
Instalacja w domu jest zrobiona prawidłowo, bo działa już 3 dni bez zarzutu !!!
A po co przerabiac wyłącznik na leda do którego trzeba dodać rezystor, jesli można użyć neonówki, która nie wymaga żadnych dodatków !!!
Moja wiedza nie opiera sie tylko na tym co jak napisałeś leży w sklepie
Poza tym dopiero teraz napisałeś, że nie chodzi tu o fabryczne wyłączniki, tylko o przeróbki użytkowników
[ Dodano: 2006-08-16, 17:03 ]
Co do ciekawych zjawisk związanych z podświetlanymi wyłącznikami mam jeszcze jedno:
Miałem kiedyś w listwie zasilajacej kompa wyłącznik z neonówką, który po włączeniu powinien świecić, ale nie świecił od razu tylko dopiero po kilkunastu sekundach od włączenia zasilania. Później wyłącznik ten ktoś mi rozwalił podczas sprzątania i musiałem go wymienić, wymieniłem na taki sam, tylko w białej obudowie zamiast czarnej
no i ten świeci od razu po włączeniu. Ciekawe, dlaczego tamten tak sie zachowywał

A po co przerabiac wyłącznik na leda do którego trzeba dodać rezystor, jesli można użyć neonówki, która nie wymaga żadnych dodatków !!!
Moja wiedza nie opiera sie tylko na tym co jak napisałeś leży w sklepie
Poza tym dopiero teraz napisałeś, że nie chodzi tu o fabryczne wyłączniki, tylko o przeróbki użytkowników
[ Dodano: 2006-08-16, 17:03 ]
Co do ciekawych zjawisk związanych z podświetlanymi wyłącznikami mam jeszcze jedno:
Miałem kiedyś w listwie zasilajacej kompa wyłącznik z neonówką, który po włączeniu powinien świecić, ale nie świecił od razu tylko dopiero po kilkunastu sekundach od włączenia zasilania. Później wyłącznik ten ktoś mi rozwalił podczas sprzątania i musiałem go wymienić, wymieniłem na taki sam, tylko w białej obudowie zamiast czarnej
-
Arnold_S.
:-)
To, że sobie działa, to nic nie znaczy.Doc Brown pisze:Instalacja w domu jest zrobiona prawidłowo, bo działa już 3 dni bez zarzutu !!![...]
Prawidłowość sprawdza się poprzez pomiary(a instalacja ma być robiona według projektu).
Prawidłowość wyjdzie po kilku miesiącach/latach, a nie 3 dniach.
Wyjdzie podczas stanów awaryjnych(np. zwarcie w którymś z obwodów), albo podczas przeciążenia(jak użytkownicy będą w różne gniazdka wtykać grzejniki, czajniki, itp urządzenia dużych mocy).
P.S.
Po co Ci te emotikony ->
-
Doc Brown
Mimo tego, że mam tylko 17 lat robiłem już wiele instalacji elektrycznych, lub poprawiałem niedoróbki po "fachowcach" i mam spore doświadczenie, co może sie stac jak cos źle zrobisz !! Wszystkie instalacje, które robiłem bądź też poprawiałem działają prawidłowo !!
Ty jestes znany zadymiarz, dlatego szukasz sprzeczki !!
[ Dodano: 2006-08-16, 18:11 ]
Te ikony dlatego bo mnie wnerwiłeś

Wkurzasz mnie, ale równy z ciebie gość
Ty jestes znany zadymiarz, dlatego szukasz sprzeczki !!
[ Dodano: 2006-08-16, 18:11 ]
Te ikony dlatego bo mnie wnerwiłeś
Wkurzasz mnie, ale równy z ciebie gość
Ostatnio zmieniony 16 sie 2006, 17:37 przez Doc Brown, łącznie zmieniany 1 raz.
doc brown -> nie mając uprawnień łamiesz prawo i stwarzasz niebezpieczeństwo. wątpie żeby ktoś taki dom ubezpieczyła a jeśli mu się uda i będzie pożar to nie dostanie odszkodowania.
co do świetlówek to fakt migające "żarówki" energooszczędne są podpięte przez włacznik z neonkiem czy diodą jak kto woli ale co z metrową tubą która jest połączona przez zwykły stary włącznik?? czyżby jej błyskanie [prawie świecenie] było oznaką intensywnych fal radiowych czy nawet radioaktywności?? O_O czy można zaświecić świetlówkę z komórki?? [z jej fal]
co do świetlówek to fakt migające "żarówki" energooszczędne są podpięte przez włacznik z neonkiem czy diodą jak kto woli ale co z metrową tubą która jest połączona przez zwykły stary włącznik?? czyżby jej błyskanie [prawie świecenie] było oznaką intensywnych fal radiowych czy nawet radioaktywności?? O_O czy można zaświecić świetlówkę z komórki?? [z jej fal]