Mikser częstotliwości

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Maja83
-

Mikser częstotliwości

Post autor: Maja83 » 10 mar 2016, 8:46

Witam

Mam do Was takie pytanie. Znalazłam schemat miksera częstotliwości zbudowanego na 1 tranzystorze. Jak on teoretycznie działa to wiem. Ale zastanawia mnie róznica w budowie w stosunku do miksera audio. W mikserze audio wszystkie syngnały się nakładają. A tym drugim natomiast na wyjściu jest suma i różnica częstotliwości. Czyli jeżeli na wejścia miksera audio podam np. 2 sygnały o częstotliwości 2KHz i 3KHz to na wyjściu otrzymam te 2 sygnały o tej samej częstotliwości a w przypadku miksera częstotliwości otrzymam sygnay 1Khz i 5Khz, czy może się mylę? Znalazłam takie schematy na internecie. Jeden jest opisany jako mikser częstotliwości a drugi jako audio a wygladają tak samo. Czy może mi ktoś pomóc rozjaśnić tę sprawę.

Jeszcze szukając danych na ten temat natknełam się na modulator AM. Wyglada identycznie jak ten mikser no i pisze że RF mixer służy do modulacji amplitudy, tak jak w radio. Z tym że modulator AM z tego co wiem produkuje 3 składowe. Jedną różnice częstotliwości, druga sumę( co się zgadza z mikserem) i jeszcze czestotliwość nośną. Czyli ten mikser da na wjściu 1Khz 3Khz i 5Khz? A co sie bedzie działo, jeśli częstotliwości będa bardzo bliske np. 950 Hz i 1050 Hz. Suma i róznca są oczywiste ale czym będzie nośna, jak to jest tak blisko siebie. Im więcej czytam tym mniej wiem :cry:.
Załączniki
Modulator.jpg
Mixer audio.jpg
Mixer audio.jpg (33.95 KiB) Przejrzano 3782 razy
mikser czestotliwości.jpg
mikser czestotliwości.jpg (15.14 KiB) Przejrzano 3782 razy
Ostatnio zmieniony 11 mar 2016, 14:17 przez Maja83, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 10 mar 2016, 19:46

W praktyce moduluje się sygnał o wysokiej częstotliwości sygnałem o niskiej częstotliwości, np. przy modulacji amplitudy na falach długich sygnał modulowany ma częstotliwość powyżej 100kHz, a częstotliwość sygnału modulującego jest ograniczona do kilku kHz. Można powiedzieć, że częstotliwość fali nośnej jest równa częstotliwości sygnału modulowanego (czyli tego o wyższej częstotliwości doprowadzonej do modulatora). Wokół częstotliwości nośnej powstają dwie wstęgi, górna i dolna, o częstotliwościach równych odpowiednio sumie i różnicy częstotliwości sygnałów doprowadzonych do modulatora.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Modulacja_amplitudy

Maja83
-

Post autor: Maja83 » 10 mar 2016, 20:56

Witam

No właśnie o tym doczytałam. A wiesz może jaka jest ròżnica w działaniu załączonych układòw? Wyglądają tak samo, a jednak efekt działania jest inny. No i jeszcze co bedzie na wyjściu. Bo jak ten układ z rysunku 3 rozpozna co jest nośną a co modulującą?

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 11 mar 2016, 15:03

Hej

Ja kiedyś robiłem radio AM i FM ale tam generator był wpięty w obwód kolektora. Przykład poniżej:
http://weirdscience.eu/Miniaturowy%20na ... diowy.html

ten układ to nadajnik FM ale on na bank bedzie też modulował amplitudę.

Te Twoje to nie wiem jak zadziałaja. No bo niby jak taki układ ma rozpoznać co jest nośną a co sygnałem. Ale na tym się nie znam więc tu trochę zgaduje. Pozatym w sumie nośna może miec podobą częstotliwość co sygnał transmitowany. Tyle że będzie cięzko to odtworzyć. Ale jak będzie wygladać widmo połączonych sygnałów w tych układach co podesłałaś to niestety nie wiem.
Mógłbym zbudowac niby i zobaczyc rezultat na oscyloskopie ale to nic nie da. Modulacje AM widać doskonale ale już wstęg i nośnej nie. do tego trzeba analizator widma. Ogladałem to na uczelni na ćiwczeniach z teletransmisji.

Pozdrawiam
Piotrek

ODPOWIEDZ