Mam do Was takie pytanie. Znalazłam schemat miksera częstotliwości zbudowanego na 1 tranzystorze. Jak on teoretycznie działa to wiem. Ale zastanawia mnie róznica w budowie w stosunku do miksera audio. W mikserze audio wszystkie syngnały się nakładają. A tym drugim natomiast na wyjściu jest suma i różnica częstotliwości. Czyli jeżeli na wejścia miksera audio podam np. 2 sygnały o częstotliwości 2KHz i 3KHz to na wyjściu otrzymam te 2 sygnały o tej samej częstotliwości a w przypadku miksera częstotliwości otrzymam sygnay 1Khz i 5Khz, czy może się mylę? Znalazłam takie schematy na internecie. Jeden jest opisany jako mikser częstotliwości a drugi jako audio a wygladają tak samo. Czy może mi ktoś pomóc rozjaśnić tę sprawę.
Jeszcze szukając danych na ten temat natknełam się na modulator AM. Wyglada identycznie jak ten mikser no i pisze że RF mixer służy do modulacji amplitudy, tak jak w radio. Z tym że modulator AM z tego co wiem produkuje 3 składowe. Jedną różnice częstotliwości, druga sumę( co się zgadza z mikserem) i jeszcze czestotliwość nośną. Czyli ten mikser da na wjściu 1Khz 3Khz i 5Khz? A co sie bedzie działo, jeśli częstotliwości będa bardzo bliske np. 950 Hz i 1050 Hz. Suma i róznca są oczywiste ale czym będzie nośna, jak to jest tak blisko siebie. Im więcej czytam tym mniej wiem