Serwis telefonów komórkowych

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Jakubbb
-
Posty: 39
Rejestracja: 13 gru 2014, 17:31
Lokalizacja: Chełmce

Serwis telefonów komórkowych

Post autor: Jakubbb » 16 lip 2015, 15:54

Witam

Składam powoli taki warsztacik, mam już śrubokręty precyzyjne, skalpele do podważania elementów.

Czy potrzebuję jeszcze coś do takiego serwisu oprócz boxów?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 16 lip 2015, 17:37

Witam,

może jakaś lutownica?
-myjka ultradźwiękowa
-IPA, alkohol
-Kontakt U
-Rękawiczki lateksowe bez dodatków typu talk
-Duża lupa na statywie z podświetleniem


a tak naprawdę powinieneś przemyśleć każdy krok wykonywanych prac i rozważyć co było by pomocne lub jak można uprościć wykonywaną czynność.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 612
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 16 lip 2015, 18:56

Przede wszystkim potrzebna jest wiedza i praktyka w takim serwisie. Skoro nie wiesz co może być przydatne, to wnioskuję że doświadczenia w serwisowaniu telefonów nie posiadasz. Wracając do pytania, wszystko zależy od tego co chcesz dokładnie robić. Do wymiany tasiemek, płytek czy wyświetlaczy zazwyczaj wystarczy zestaw śrubokrętów, kleje i taśmy izolacyjne i dwustronnie klejące. Do serwisu "pełną gębą" potrzebujesz profesjonalnych narzędzi do montażu BGA (sita, podgrzewacze, hot-air itd.) i sprzętu pomiarowego (zasilacz, miernik, może oscyloskop i analizator widma fal radiowych). Więcej na razie nie przychodzi mi do głowy.

Jakubbb
-
Posty: 39
Rejestracja: 13 gru 2014, 17:31
Lokalizacja: Chełmce

Post autor: Jakubbb » 14 paź 2015, 22:04

Nie chcę zakładać nowego wątju więc podepnę się pod mój stary temat.

Panowie mój wujaszek sprawił mi prezent kartonem kilku boxów i kulkudziesięciu jeżeli nie więcej niż sto różnych przewodów do telefonów z 2010 2011 roku. Problem jest taki że nic nie wiem. Podpiałem boxmarki nspro do kumputera, a tu bęc sterowników nie nożna pobrać . Panowie ktoś zna się bardziej w temacie boxów?

Obrazek

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1419
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 15 paź 2015, 19:33

Zacznij od załatwienia softu, podejrzewam że w komplecie zainstalują się i sterowniki.
Z drugiej strony, sprawdź jak wygląda sprawa licencji na oprogramowanie. Słyszałem opinię że soft i sprzęt to groszowe sprawy, a producent sprzedaje licencje kosztujące po kilkadziesiąt zł za każde użycie.

nowy-w-gsm
-
Posty: 1
Rejestracja: 14 gru 2015, 19:44
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: nowy-w-gsm » 14 gru 2015, 19:49

Jakubbb -do box-u NsPro potrzebna jest akywacja .Kupuje się ją co rok. Oprogramowanie można pobrać z http://www.nsteam.org zakładka u góry downloads.Bez aktywacji nic nie zrobisz tym box-m. Jeśli masz jakieś pytania odnośnie innych box-w chętnie pomogę w miare posiadanej przezmnie wiedzy .Co do lutownicy w servisie gsm to hotair i grotówka .

ODPOWIEDZ