Ktoś kiedyś napisał o duplikacie karty SIM do sieci GSM. Jeden numer na dwóch kartach. Może ktoś pzypomni temat lub odnajdzie tamtą informację.
pozdrawiam
GSM SIM
Prawdopodobnie, jeżeli sieć wykryje dwa urządzenia używające tej samej karty, uzna to za kradzież numeru i profilaktycznie zablokuje ten numer. O szczegóły spytaj swojego operatora. Sam kiedyś chciałem zrobić coś takiego (mieć dodatkowy telefon w pracy), ale powiedzieli mi że po wykonaniu duplikatu stara karta przestanie działać, więc pewnie nie ma takiej możliwości.
Jest to możliwe ale w użytkowaniu nie takie jak kolega myśli. Usługa nazywa się Tandem. Nie będę podawał sieci bo raz że to nie moja sieć a dwa ktoś powie że reklamuję. Poniżej wklejam co ta usługa daje
Numer telefonu dla każdej z kart jest taki sam, choć są one niezależne i nie dzielą wspólnej pamięci. Oznacza to, że w każdej z nich:
numery telefonów w książce adresowej muszą być wprowadzone osobno
można ustawić różne kody PIN.
Obie karty Tandem umożliwiają naprzemienne inicjowanie i przyjmowanie połączeń. Rozmowy telefoniczne mogą być przeprowadzone
z obu aparatów, ale nie jednocześnie.
Karty Tandem przeznaczone są tylko dla jednej osoby
Aby Twój telefon z kartą Tandem mógł przyjmować rozmowy telefoniczne, należy zawsze po włączeniu i wpisaniu kodu PIN uaktywnić go poprzez wybranie numeru 9600
Włączony powinien być tylko ten telefon, z którego się aktualnie korzystasz
Powiadomienie o otrzymaniu wiadomości tekstowej SMS lub o wiadomości w Poczcie głosowej dotrze tylko do telefonu, który masz włączony lub do tego, który w pierwszej kolejności uaktywnisz przez wybranie numeru 9600.
Post co prawda z 2013r ale do dzisiaj nie zmieniło się nic -> KLIK <-joon pisze:Wie ktoś jak jest w play z tym?
Natomiast jeśli chcesz takie coś mieć to dwa numery i przekierowanie. Minusy ? Dwa abonamenty.