GSM SIM

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
VLODEK
-

GSM SIM

Post autor: VLODEK » 06 lut 2015, 15:02

Ktoś kiedyś napisał o duplikacie karty SIM do sieci GSM. Jeden numer na dwóch kartach. Może ktoś pzypomni temat lub odnajdzie tamtą informację.

pozdrawiam

cichaczu
-
Kontakt:

Post autor: cichaczu » 27 maja 2015, 10:58

ja mam dwa numery na jednym tel ale o takim czyms jak piszesz nie slyszalem

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 27 maja 2015, 18:06

Prawdopodobnie, jeżeli sieć wykryje dwa urządzenia używające tej samej karty, uzna to za kradzież numeru i profilaktycznie zablokuje ten numer. O szczegóły spytaj swojego operatora. Sam kiedyś chciałem zrobić coś takiego (mieć dodatkowy telefon w pracy), ale powiedzieli mi że po wykonaniu duplikatu stara karta przestanie działać, więc pewnie nie ma takiej możliwości.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 27 maja 2015, 19:24

Jest to możliwe ale w użytkowaniu nie takie jak kolega myśli. Usługa nazywa się Tandem. Nie będę podawał sieci bo raz że to nie moja sieć a dwa ktoś powie że reklamuję. Poniżej wklejam co ta usługa daje
Numer telefonu dla każdej z kart jest taki sam, choć są one niezależne i nie dzielą wspólnej pamięci. Oznacza to, że w każdej z nich:

numery telefonów w książce adresowej muszą być wprowadzone osobno
można ustawić różne kody PIN.
Obie karty Tandem umożliwiają naprzemienne inicjowanie i przyjmowanie połączeń. Rozmowy telefoniczne mogą być przeprowadzone
z obu aparatów, ale nie jednocześnie.

Karty Tandem przeznaczone są tylko dla jednej osoby
Aby Twój telefon z kartą Tandem mógł przyjmować rozmowy telefoniczne, należy zawsze po włączeniu i wpisaniu kodu PIN uaktywnić go poprzez wybranie numeru 9600
Włączony powinien być tylko ten telefon, z którego się aktualnie korzystasz
Powiadomienie o otrzymaniu wiadomości tekstowej SMS lub o wiadomości w Poczcie głosowej dotrze tylko do telefonu, który masz włączony lub do tego, który w pierwszej kolejności uaktywnisz przez wybranie numeru 9600.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 maja 2015, 19:45

Ciekawe by to było, jeden telefon to pracy gdzie nie zawsze można zadbać o niego drugi na pozostały czas gdzie można odpowiednio o niego zadbać. Wie ktoś jak jest w play z tym?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 27 maja 2015, 20:15

joon pisze:Wie ktoś jak jest w play z tym?
Post co prawda z 2013r ale do dzisiaj nie zmieniło się nic -> KLIK <-

Natomiast jeśli chcesz takie coś mieć to dwa numery i przekierowanie. Minusy ? Dwa abonamenty.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 30 maja 2015, 21:38

Nie ma sensu, w moim przypadku chodzi o to że w robocie mam ciężkie warunki i telefony szybko padają. A podmianka karty sim dwa razy dziennie z wiadomych względów odpada.

ODPOWIEDZ