Układ sygnalizujący spadek napięcia z baterii

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
luzik1980
-
Posty: 97
Rejestracja: 28 paź 2009, 16:22
Lokalizacja: ok Jasła
Kontakt:

Układ sygnalizujący spadek napięcia z baterii

Post autor: luzik1980 » 05 lut 2015, 20:10

Czy znacie jakiś układ sygnalizujący diodą Led spadek napięcia z baterii , obojętnie czy li-on , czy AA , ważne aby był regulowany (jakby dodatkowo odcinał napięcie do ukłądu przy ustawionej wartości prądu to było by super) ?

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 lut 2015, 7:17

Tu masz np. układ który sygnalizuje dźwiękowo niski stan https://elportal.pl/pdf/k07/73_52.pdf
Tym tropem też możesz pójść : http://www.maximintegrated.com/en/produ ... ctors.html

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 06 lut 2015, 11:41

Hej

Jeszcze teoretycznie prosty komparator na Wzmacniaczu operacyjnym z napięciem odniesienia np. na diodzie zenera albo na układzie scalonym. Ale to bys musiał mieć OP AMPA jakiś na niskie napięcie np. 2V i byś mógł badać 2xAA. Ale pojedyńczej baterii tym nie zmierzysz, za niskie napięcie zasilania.

Pozdrawiam
Piotrek

Pogladowo układ wygladał by tak, Wzmacniacz trzeba by dobrać na odpowiednie napiecie zasilania i dorobić regulacje napięcia odniesienia.
Załączniki
Komparstor.png
Komparstor.png (10.33 KiB) Przejrzano 5178 razy

luzik1980
-
Posty: 97
Rejestracja: 28 paź 2009, 16:22
Lokalizacja: ok Jasła
Kontakt:

Post autor: luzik1980 » 06 lut 2015, 18:38

Dziękuję za odpowiedzi zainteresował mnie kit 2616 , z tego rozumiem to jak lepiej jest R6 i R7 zastąpić potencjometrem do 10Mohm aby uzyskać wartość świecenia diody przy 3V oczywiście bez piezo układ też będzie dział prawidłowo (zależy mi tylko na diodzie sygnalizującej rozładowanie li-ion) ? Podobno też jest błąd w spisie część i bo tranzystor T2 podobno ma być pnp a nie npn więc jak to jest ?

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 08 lut 2015, 0:14

Hej

Tak tranzystor ma być inny. np. BC558.

R7 nie zastępujesz potencjometrem tylko R6.

Pozdrawiam
Piotrek

luzik1980
-
Posty: 97
Rejestracja: 28 paź 2009, 16:22
Lokalizacja: ok Jasła
Kontakt:

Post autor: luzik1980 » 11 lut 2015, 22:01

"O napięciu progowym sygnalizatora decyduje sumaryczna rezystancja R6i R7. Układ modelowy przy wartości R6+R7 równej 10MΩ odzywał się przy napięciach niższych niż 12,45V. Przy sumarycznej wartości R6+R7 równej 4,7MΩ próg wynosił 6,36V, przy 3,2MΩ(2,2MΩ+1MΩ) − 4,40V, przy 2,2MΩ−3,25V. Nie ma sensu obniżać progu poniżej
3V, bo i tak przy napięciach w zakresie 0...2,65V układ milczy ze względu na wymagane spadki napięcia na T3, R5, D2, Y1"

Nie rozumiem czemu by nie zastąpić R6 i R7 tylko jednym potencjometrem (skoro te wartości rezystorów są i tak sumowane) ?

sstasinek
-
Posty: 13
Rejestracja: 24 sty 2015, 23:10
Lokalizacja: centrum
Kontakt:

Post autor: sstasinek » 12 lut 2015, 2:09

leech10 pisze: Jeszcze teoretycznie prosty komparator na Wzmacniaczu operacyjnym....
Jeśli juz to nie na LM358
"Supply Current (5V) 0.5-1.2mA"
"Input bias current max 30-150nA T=25'C" * np. 1MOhm, 3uA = 0.15V niepewności
Przy 1200mA dla baterii tester rozładuje samoczynnie w 3mce

Np. Maxim MAX951 Supply Current 7uA, Input bias 30pA, rail to rail
Czas pracy testera na baterii AAA, conajmniej 10 lat

Wersja z opampem ma sens podstawowym problemem może być cena.

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 12 lut 2015, 9:18

Hej

Dlatego napisałem, że schemat jest poglądowy. Wzmacniacz trzeba oczywiście dobrać do konkretnego modelu i własnych potrzeb.


Pozdrawiam
Piotrek

ODPOWIEDZ