1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 13 paź 2013, 11:58

Piekarnik nie zawsze dobrze lutuje, z braku sprzętu lepiej na kuchence elektrycznej ;)

siran
-
Posty: 3
Rejestracja: 05 paź 2013, 21:18
Lokalizacja: sprzed komputera

Post autor: siran » 14 paź 2013, 10:40

Nie, nie - spokojnie. Zrobiłem piekarnik z kontrolerem PID do lutowania. Lutuje świetnie, wymaga tylko odpowiednich profili do past lutowniczych. Tutaj przesadziłem z profilem.

Mimo wszystko super dzięki za podpowiedź, z czasem człowiekowi Alzheimer zaczyna przeszkadzać :D

Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Post autor: Konstruktor » 29 lis 2013, 17:59

Witam. Mam problem z komunikacją...MKP > PC.

Zaadaptowałem przejściówkę na układzie OTI 006858 (chyba od nokii ) Wyselekcjonowałem GND - TX - RX.
Zaistalowałem stery do kabelka i odpaliłem Program MKP.

W programie był narzucony port /dev/ttyUSB0, ale to chyba do VISTY ? Ja mam XP.

Ustawiłem na port COM 3.
Po odpaleniu programu jest jakaś słaba komunikacja po stronie MKP. Pod napisem

MKP<--RS--> PC pojawiają sie jakieś cyferki ( przeważnie zera )

W programie można włączyć tylko Oscyloskop, generator i analizator. Urządzenie nie reaguje na nastawy parametrów w programie PC.

Podejrzewam, że winna jest tandetna przejściówka...ale może to coś innego...

Mam MKP 1.3

Co może być nie tak ?

Marek81
-
Posty: 9
Rejestracja: 23 lis 2002, 17:40
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Marek81 » 20 gru 2013, 19:20

Witam.
Złożyłem Minikombajn i wszystko działa, oscyloskop, generator itd. Dorobiłem zasilanie z aku przez LDO i ładowanie aku - pełny sukces. Postanowiłem połączyć urządzenie z PC, zakupiłem więc kit avt1775 (miniaturowy konwerter USB/UART z układem FT230XS) i po jego zmontowaniu dołączyłem go do PC-ta z Win7. System automatycznie zainstalował sterowniki (ze strony producenta FTDI) i udostępnił go jako COM3. "Drugą" stronę dołączyłem do złącza P3 kombajnu i odpaliłem Program MKP. I tu niestety porażka - na komendę Open Port jest zawsze jedna odpowiedź: Unable to open. Próbowałem różnych prędkości i ustawień - bez rezultatu. W zakładce Ustawienia zgłasza mi się ten port COM3 FTDIBUS, a więc program go widzi. Na wyświetlaczu kombajnu cały czas litera M w drugiej linii.
Postanowiłem spróbować połączenia za pomocą Hyperterminala i tu zdziwienie, bo połączenie zostało nawiązane, tzn.:
po podaniu litery C dostaję zwrotnie C,
po E dostaję E,
po Q dostaję se
po O dostaję se
po A dostaję s, następnie "lecą" bajty w dużej ilości, a jak wcisnę dowolny klawisz, to pojawia się e i się zatrzymują.
I tak dalej... Na wyświetlaczu kombajnu czasami pojawiają się literki np. po G pojawia się GM, a po I pojawia się LM.
Wydaje mi się więc, że kombajn prawidłowo odpowiada na komendy z PC-ta. Tylko dlaczego Program MKP go nie widzi? Próbowałem na innym komputerze i na innym systemie (XP) - rezultat jest ten sam. Nie próbowałem na Linuxie, bo mam tylko wersję liveCD, a tam nie można zainstalować sterowników.
Czyżby powodem był inny (nowy) scalak w konwerterze USB/UART? Czy Program MKP go nie rozpoznaje?
Dodam jeszcze, że mam wersję 1.6

Edit - dwa dni później
Sorry za zamieszanie, ale Program MKP zaczął nawiązywać komunikację :lol:
Nie wiem dokładnie co było przyczyną błędnego funkcjonowania, ale wskazówką może być fakt, że zacząłem zmieniać numery portów w systemie Windows - może występowały jakieś konflikty? Obecnie wszystko działa zarówno pod Win7, jak i pod XP :wink:
Jedno pytanie odnośnie Programu MKP: czy na PC-cie w oscyloskopie jest funkcja Autosetu? W kombajnie działa ona bardzo dobrze, na PC-cie nie mogłem się czegoś takiego doszukać.

Pozdrawiam,
Marek.

tomrak
-
Posty: 8
Rejestracja: 10 lut 2014, 7:59
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: tomrak » 17 lut 2014, 16:32

Witam.

Jak funkcjonuje analizator stanów logicznych w AVT2999? Czy umożliwia obserwację sygnału na żywo? Czy też umożliwia tylko rejestrację, do oglądania w trybie "offline"?

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=90187#90187


Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 19 lut 2014, 18:24

Umożliwia tylko rejestrację. W starszym analizatorze AVT2920 jest możliwość podglądania stanów na żywo (bez dodatkowej analizy).

krkv
-
Posty: 2
Rejestracja: 12 mar 2014, 4:26
Lokalizacja: Krakow

Post autor: krkv » 12 mar 2014, 4:38

Witam i pozdrawiam serdecznie wszystkich na forum!

Ogromny szacunek dla twórcy MKP.

Mam pytanie. Czy dałoby się dodać do oscyloskopu pracę XY ?
Doszłoby oglądanie charakterystyk, wyświetlanie krzywych Lissajous....

Brakuje mi tylko tego w tym supersprzęcie :wink:

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 14 mar 2014, 17:58

Wbrew pozorom nie jest to takie łatwe. Główną przeszkodą jest brak bufora obrazu, wszystko wyświetlane jest w locie. Taką funkcjonalność mogę dodać co najwyżej do programu na PC.

krkv
-
Posty: 2
Rejestracja: 12 mar 2014, 4:26
Lokalizacja: Krakow

Post autor: krkv » 16 mar 2014, 0:50

W takim razie proszę dodać do programu na PC :) .
Niewątpliwie nie zaszkodzi ,a jest bardzo poglądowe.

Pozdrawiam, krkv

endriu1980
-
Posty: 2
Rejestracja: 18 mar 2014, 21:05
Lokalizacja: Siekierczyn

Post autor: endriu1980 » 25 mar 2014, 19:29

Witam
Kupiłem KIT i go złożyłem ale kombajn nie odpalił.
Czy procesor jest już zaprogramowany czy trzeba go zaprogramować ?

rafal_ll
-
Posty: 2
Rejestracja: 25 sty 2015, 14:56
Lokalizacja: Polska

Post autor: rafal_ll » 25 sty 2015, 15:06

Witam
Widzę, że temat przysechł
W pierwszym poście jest wersja oprogramowania 1.6 Z programem do kompa 1.0
Mi udało się znaleźć program 3.0…Gdzieś na fotkach znalazłem 3.2 I tego nie mogę odszukać
Może ktoś uprzejmy wyjaśni mi jak to jest z oprogramowaniem
Gdzie szukać
Załączniki
avt2999c2d.jpg
avt2999c2d.jpg (64.88 KiB) Przejrzano 13389 razy
1.JPG
1.JPG (47.87 KiB) Przejrzano 13393 razy

mirra
-
Posty: 2
Rejestracja: 20 lut 2015, 0:20
Lokalizacja: warszawa

Post autor: mirra » 20 lut 2015, 0:30

rafal_ll, rafal_ll, czy moglbys udostepnic link do mkp 3.0

rafal_ll
-
Posty: 2
Rejestracja: 25 sty 2015, 14:56
Lokalizacja: Polska

Post autor: rafal_ll » 20 lut 2015, 11:49

Podobno najnowsza wersja to ta z pierwszej strony tego wątku czyli v1
A ta v3 to tak naprawdę podobno v0.3
Załączniki
AVT2999.zip
(4.11 MiB) Pobrany 401 razy

sq5ta
-
Posty: 1
Rejestracja: 08 mar 2015, 19:28
Lokalizacja: Radom

Post autor: sq5ta » 08 mar 2015, 20:10

Czy mógłbyś podpowiedzieć coś na temat tej obudowy - jest naprawdę praktyczna i estetyczna.

mirra
-
Posty: 2
Rejestracja: 20 lut 2015, 0:20
Lokalizacja: warszawa

Post autor: mirra » 14 mar 2015, 13:55

Dziekuje bardzo za udostepnienie pliku uz rafal_II

ODPOWIEDZ