Szeregowy obwód RLC - możliwość przebicia kondensatora

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Eres
-

Szeregowy obwód RLC - możliwość przebicia kondensatora

Post autor: Eres » 12 sty 2014, 17:25

Witam wszystkich serdecznie,
Piszę tutaj ponieważ chciałem się upewnić w moim rozumowaniu. Jak w temacie - wykorzystuje w swoim urządzeniu prosty szeregowy obwód RLC (schemat został umieszczony poniżej). Zgodnie z moimi obliczeniami oraz przeprowadzonymi symulacjami wynika, że zaraz po włączeniu klucza (który w praktyce będzie tranzystorem polowym IRF740) prąd płynący w oczku RLC jest rzędu ok. 13A. Nie martwiłbym się tym, aż tak (stan nieustalony występuje wszędzie przy załączaniu obwodów) jednakże... klucz chciałbym otwierać okresowo - rozwieranie, a tym samym ładowanie kondensatora np. przez 500ns; zwarcie przez pozostały czas (np. zwieram na 1ms, rozwieram na 500ns, zwieram na 8ms - i tak przez kilka cykli). Czy w takim przypadku kondensator może ulec uszkodzeniu ? Przebiciu na skutek płynącego 13 amperowego prądu ? (oczywiście jak w przypadku napięcia to tłumiona sinusoida). Kondensator będzie na 200V więc z punktu widzenia napięcia wszystko powinno być ok. Tak samo nie boje się o tranzystor (VDSmax =400V; chwilowy IDS=40A).
Jak pisałem na początku, chce się upewnić odnośnie tego czy przypadkiem kondensator mi nie eksploduje po 2s czy 20 minutach :D

Pozdrawiam

P.S. I prosiłbym o rady związane z praktyką - odsyłanie do książek mało mi pomoże... już szukałem w nie jednej.
Załączniki
9304017600_1389471938.jpg
Schemat badanego układu

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 13 sty 2014, 23:40

Podstawy w układach rezonansowych- szeregowych- wielokrotnie większe napięcia niż zasilające, równoległe- potężne prądy w obwodzie, pracownia elektryczna w starym technikum 1 klasa ;)

Raczej kondensator zostanie przebity pod wpływem zbyt wysokiego napięcia- ale 13A dla "malucha" też może być zabójcze :(

młody_95
-

Post autor: młody_95 » 19 sty 2014, 1:46

Nie chce zakładać nowego tematu, a widze że jest tutaj podobny problem więc... :P Witam, to mój pierwszy post tutaj więc prosiłbym o wyrozumiałość :) Elektroniką narazie zajmuje się hobbistycznie więc...
Do rzeczy. Staram się wykonać prostą przetwornice podwyższającą napięcie z 5V do 50V. Obliczenia wykonuje zgodnie z notą katalogową http://www.ti.com/lit/an/slva372c/slva372c.pdf no i teoretycznie maksymalny prąd wychodzi mi na poziomie ok. 40mA co moim zdaniem jest totalną bzdurą (częstotliwość jaką przyjąłem jest równa 40kHz, Ioutmax= 0.8A, kondensator 2.2uF, sprawność 90%, nie wiem do końca co oznacza ILIM(min)). W każdym razie mam pytanie do samej cewki. Jeśli kupiłem dławik 100uH na maksymalny prąd 1.1A to czy nic złego sie nie stanie ? W ogóle czy dobrze to policzyłem? Jeszcze raz przepraszam za tak lamerskie pytania, ale dopiero zaczynam swoją przygode z elektroniką :P

młody_95
-

Post autor: młody_95 » 22 sty 2014, 15:25

Ktoś może mi pomóc ?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 22 sty 2014, 17:28

No ale w czym tu pomagać?
Skoro chcesz Uwy = 50V dla IL = 0.8A a to odpowiada mocy
Pout = 50V * 0.8A = 40W.
A to oznacza że średni prąd wejściowy musi wynosić
Iwe = 40W/5V = 8A
I taki też średni prąd będzie chciał płynąć przez cewkę, wszak w przetwornicy podwieszającej cewka jest włączona szeregowo z obciążeniem. Z tego wynika że twoje cewka w ogóle się nie nadaje. No chyba że prąd obciążenia będzie mniejszy niż 50mA.

młody_95
-

Post autor: młody_95 » 22 sty 2014, 20:39

No rozumiem, ale dlaczego w takim razie na tej stronie http://mirley.firlej.org/przetwornica_9v_150v cewka jest na 0.5A ? Zgodnie z twoim tokiem obliczeń prąd wynosi ponad 1.6A....

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 23 sty 2014, 17:19

No i co ja ci na to mogę poradzić? Widać cewka pracuje tam w głębokim nasyceniu i w trybie nieciągłym.
Zresztą sam układa ma nie najlepszą stabilność napięcia wyjściowego w funkcji prądu obciążenia. Ale sam układ został zaprojektowany do zasilania lamp NIXIE i w tej aplikacji zachowuje się dobrze bo lampy nie wymagaj stabilnego napięcia.

ODPOWIEDZ