Napięcia z CPUID HM - jak rozumieć ?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Napięcia z CPUID HM - jak rozumieć ?

Post autor: matrix » 06 sty 2014, 18:28

Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak rozumieć napięcia które odczytuje mi program CPUID Hardware Monitor bo są dla mnie co najmniej dziwne. Czy powinienem się martwić i zmienić zasilacz ? Czy jednak jest ok ?
Załączniki
Zrzut ekranu 2014-01-06 18.23.51.png

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 06 sty 2014, 18:42

Chyba musisz zacząć się martwić bo u mnie to pokazuje.
Ale z drugiej strony jak to możliwe że to działa przy tak niskim napięciu?
Załączniki
1.PNG
1.PNG (9.62 KiB) Przejrzano 13977 razy

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 06 sty 2014, 18:51

Napięcie +12V nie może wynosić +8V!

Znaczy moje doświadczenia podpowiadają mi że są zasilacze które w takich warunkach się nie wyłączą :razz: wzmacniacz audio i prosty cd-rom też będą pracować, ale np. HDD ma własne kontrolery napięcia i zwyczajnie wyłączy się (chroniąc dane), część płyt głównych również ma zabezpieczenia.

Weź miernik w rękę i sprawdź jakie masz napięcia, następnie porównaj je z napięciami podawanymi przez bios. Podejrzewam że producent zastosował inne dzielniki rezystancyjne na wejściach kontrolera napięć i ten program źle przeliczył odczytane wartości.

Ten program nadaje się do sprawdzenia stabilności napięć pod obciążeniem i bez obciążenia systemu, ale sama dokładność pomiarów zależy od dokładności i pomysłowości twórcy płyty głównej.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2014, 18:52 przez Ertew, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 sty 2014, 18:52

Jaki polecacie zasilacz taki niezbyt drogi? Nie mam super karty graficznej więc zasilacz-potwór nie jest mi potrzebny.
Mógłby być taki przyszłościowy pod jakąś lepszą kartę graficzną. Może polecicie firmę a ja coś wybiorę. bo przyznam szczerze że dużą kasą to ja też nie dysponuję. Będę musiał się czegoś wyrzec żeby kupić zasilacz.
Ertew pisze:Weź miernik w rękę i sprawdź jakie masz napięcia, następnie porównaj je z napięciami podawanymi przez bios.
Według miernika mam napięcia 11,8V i 4,8V.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 sty 2014, 19:03

Spokojnie panowie. To że program pokazuje coś nie znaczy że tak jest autentycznie.
Matrix sprawdz sobie jakie napięcia pokazuje ci BIOS. Program może, żle wykrywać twoją płytę i podaje głupoty. Te napięcia, można nawet na upartego, zmierzyć miernikiem.

Jeżeli komputer ci się NIE restartuje, zawiesza, nie przegrzewa, możesz całkowicie olać wskazania tego programu. Najwyżej możesz, przedmuchać powietrzem zasilacz, z kurzu co nieco ułatwi mu żywot.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 sty 2014, 19:19

matrix pisze:Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak rozumieć napięcia które odczytuje mi program CPUID Hardware Monitor bo są dla mnie co najmniej dziwne
To nie jest dedykowany program dla twojego systemu. Pokazywał Ci on kiedykolwiek poprawnie? Dla mnie to jest błąd programu, może spowodowany jakąś zmianą w systemie? Zrób jak Ci napisali koledzy - sprawdź w biosie, to zweryfikujesz wyniki, może odinstaluj i zainstaluj na nowo aplikację.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 sty 2014, 20:09

Wojtek pisze:Zrób jak Ci napisali koledzy - sprawdź w biosie, to zweryfikujesz wyniki, może odinstaluj i zainstaluj na nowo aplikację.
To jest specjalnie pod system x64 jaki ja mam. Instalować nie muszę bo to portable.

Zerknąłem do biosu i tam mam takowe napięcia:

Vcore - 1,332V
+12V - 11,664V
+5V - 4,98V
+3,3V - 3,34V

Więc chyba jednak nie jest tak źle.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 sty 2014, 20:23

To nic mi przed chwilą dzięki Nortonowi, poszło papa 570GB danych na HDD. Scalałem dwie partycje, Norton nagle stwierdził, że jest jakieś zagrorzenie, skasowal plik obrazu pod nosem programowi co scalał dyski, i dane nie do odzyskania. jutro mogę sobie stawiać wszystko od zera.
To są chyba ostanie 54 dni Nortona w moim Kompie.
Możecie polecić jakiegoś dobrego Antywirusa z Internet Security ?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 sty 2014, 20:30

kayron pisze:Możecie polecić jakiegoś dobrego Antywirusa z Internet Security ?
Od lat używam AVG Internet Security na wszystkich domowych komputerach z tym że wersje płatne - nigdy żadnych problemów.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 sty 2014, 20:36

Ściągnąłem HWInfox64 i mam coś takiego jak poniżej, tylko teraz chyba obroty z czujnika SYSTEM2 trochę za wysoko odczytane.

Co do antywirusa to ja używam oryginalnego Microsoftu - Microsoft Security Essential, nie zauważyłem kłopotów.
Załączniki
Zrzut ekranu 2014-01-06 20.31.10.png

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 06 sty 2014, 21:22

Btw, matrix, Sprawdź czy SpeedFan poprawnie odczyta napięcia.

Domyślnie potrafi odczytać napięcia, temperatury i prędkości wentylatorów dla głównego układu mobo, jednej karty graficznej i temperaturę dysku.

Po odrobinie konfiguracji można wybrać jakie parametry ma pokazywać oraz na część z nich wpłynąć:
- pokazywaną prędkość obrotową wentylatorów można pomnożyć/podzielić przez dowolną liczbę całkowita,
- temperatury można przesunąć o kilka stopni w górę/w dół i czasem zmienić typ czujnika (termistor/dioda)
- sposób sterowania wentylatorami można zmienić z automatu na ręczny albo (główne przeznaczenie programu), nakazać sterować obrotami wg temperatury podzespołów i dowolnej krzywej.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 sty 2014, 22:13

Ertew pisze:Po odrobinie konfiguracji można wybrać jakie parametry ma pokazywać oraz na część z nich wpłynąć: (...)
- sposób sterowania wentylatorami można zmienić z automatu na ręczny albo (główne przeznaczenie programu), nakazać sterować obrotami wg temperatury podzespołów i dowolnej krzywej.
Jakiś link do lektury o tym programie ?

Jedyne co mi pokazuje to to co poniżej. W zakładce wykresy mogę odczytać prędkości i temperatury, ale napięć mi nie czyta.
Załączniki
Zrzut ekranu 2014-01-06 22.05.01.png
Zrzut ekranu 2014-01-06 22.05.01.png (26.04 KiB) Przejrzano 13893 razy

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 06 sty 2014, 22:40

matrix pisze: Jakiś link do lektury o tym programie ?
Nie, wszystkiego uczyłem się na własnych doświadczeniach.

Obrazek
Ja mam napięcia na dole. Jeśli Ty ich nie masz, ciężko będzie coś zdziałać

Obrazek
Po wejściu w opcje/konfigurację jest zakładka zaawansowane, pewnie ją pominąłeś bo domyślnie jest pusta.
Po wybraniu układu scalonego (wszystkie wyszukane przez układ możesz wybrać z listy) pojawiają się bebechy układu.
Dla każdego z parametrów możesz coś zmienić, może tutaj napięcia są wyłączone.

Tutaj też możesz przestawić kontrole wentylatorów na automat (mobo) albo programową (inne programy, ten program, ręczną).

Obrazek
Ostatnia kontrola czy tutaj jest cokolwiek, jeśli nic nie ma, to nie poradzimy.
Jeśli jest, możesz zaznaczyć wszystko i ewentualnie zmienić nazwy napięć.

Obrazek
W tej zakładce po kliknięciu klawisza masz jeszcze raz wszystko razem, nie wiem czemu ma to służyć ale jest.

Na koniec, jeśli chcesz z programu korzystać na codzień do kontrolowania wiatraków i wyświetlania alarmów o przekroczonych temperaturach, zdjęcie #2, kliknij 'zapamiętaj zmiany'/'remember it' oraz w zakładce opcje koniecznie zaznacz 'set fan to 100% on program exit'. Lepiej słuchać suszarki niż przypadkiem zamknąć program i przegrzać procesor.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 sty 2014, 23:00

W zakładce Voltages nie mam żadnych napięć , natomiast w zakładce Advenced mam dziwne nazwy.
Załączniki
Zrzut ekranu 2014-01-06 22.53.07.png
Zrzut ekranu 2014-01-06 22.53.07.png (23.53 KiB) Przejrzano 13884 razy
Zrzut ekranu 2014-01-06 22.53.12.png
Zrzut ekranu 2014-01-06 22.53.12.png (21.23 KiB) Przejrzano 13884 razy

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 sty 2014, 23:11

sorry za oft.

kayron, Możesz jeszcze spróbować odzyskać dane jakimś linuxem ew. jakimś programem. Tylko najlepiej na takim dysku nic po takiej operacji nie robić, bo można nadpisać w miejscu co było skasowane.
Cała sztuczka polega na odzyskaniu tablic partycji. Sam już dwa razy odzyskiwałem dane z mp3, czy naprawiałem wyjęty dysk z usb podczas zapisu. System w ogóle nie mógł go zamontować.

ODPOWIEDZ