generator koloidów, układ stałoprądowy, polaryzacja/ pomocy!

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
maciej133
-

generator koloidów, układ stałoprądowy, polaryzacja/ pomocy!

Post autor: maciej133 » 19 lip 2013, 10:40

Witsam Bardzo Serdenie

Piszę, ponieważ potrzebuję pomocy bardziej doświadczonych osób, które znają się na rzeczy.

Chciałbym zbudować prosty generator koloidów. Chodzi mi głównie o miedź.
Na stronach są różne do kupienia do srebra, ale one są drogie, i nie można dokładnie ustanowić i sprawdzać wartości otrzymanego koloidu. Mi zależy na małym stężeniu do 4 ppm oraz możliwe, że również zobaczę jak będą działały mocniejsze <100 ppm.

Chciałbym zrobić coś podobnego jak tego generator, który jest na tej stronie (niestety nikt nie odpowiada na moje maile i wnioskuje, że już nie można ich nabyć) : http://silver-station.besaba.com/generator.html

Widzę to tak:
Zasilacz stabilizowany 12V, który będzie podłączony do miernika, i dalej do miedzianych drutów.
Ponieważ ważny jest układ stałoprądowy, zależy mi aby znalazł się jakiś układ scalony, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Na Internecie znalazłem taką poradę: „Bardzo dobry i latwy do zlutowania uklad ograniczenia maks pradu mozna zrobic wykorzystujac maly uklad scalony : LM134 lub LM234 lub LM334 - jest to tzw. 'current regulator' i kosztuje ok 2-3 $. Dodaje sie tylko jeden rezystor o wartosci ok. 620 Ohm i uklad stalopradowy gotowy.”

Dobrze by było jakby automatycznie zmieniała się biegunowość elektrod ( co 1 min), ponieważ gwarantuje to dobrej jakości koloid. Nie mam pojęcia jak to zrobić.

Nie musi to super wyglądać, ale zależy mi aby to poprawnie działało. Na zdjęciu poniżej z Internetu, ktoś podłączył tylko pod napięcie. Ja tego nie chcę. Chcę kontrolować jakość koloidu, ponieważ chodzi tutaj o zdrowie.

Będę bardzo wdzięczny wszystkim za rady jak to zbudować. Przyznaje się, że jestem w tej materii laikiem i proszę o prosty język, krok po kroku, a nawet zdjęcia czy rysunki pomocnicze.

Możecie mi wierzyć, że bym nie rozpoczynał wątku i nie prosił o pomoc, ale sytuacja z jaką się mierzę jest poważna, a miedź ma najlepsze właściwości przeciwgrzybiczne.

Wierzę, że również wiele innych osób skorzysta z odpowiedzi, ponieważ na necie są opisywane mało precyzyjne urządzenia na zasadzie złączonych 3 baterii, a w ten sposób to tylko można sobie zaszkodzić zamiast pomóc, dlatego zależy mi na tym układzie stałoprądowym i zmianie biegunowości.
Może ktoś chcący pomóc sam zbuduje taki generator, który mógłbym za odpowiednią odpłatą nabyć. Wierzę, że jest to proste, ale dla kogoś kto ma zupełnie inną wiedzę, z innej dziedziny to może być kosmos.

Pozdrawiam wszystkich. :)

Maciej.
Załączniki
4229440000_1374139005.jpg

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 20 lip 2013, 14:32

Na szybko namalowałem schemat:
Obrazek

Stabilizator LM317 powinien utrzymać stały prąd (zależny od rezystora R13). Jeśli oczekujesz prądów poniżej 50mA możesz zastosować sam rezystor bez stabilizatora.

Klasyczny generator na 2 bramkach powinien dać przebieg o wypełnieniu bliskim 50%, w takt tego przebiegu przekaźnik będzie cyklicznie załączany i wyłączany, a każda zmiana stanu spowoduje zmianę polaryzacji na wyjściu jego styków.
W tym układzie spodziewaj się zmiany polaryzacji co max kilkanaście sekund, nie co minutę. Jeśli potrzebujesz dłuższych czasów, zawsze można dołożyć licznik który zmniejszy częstotliwość wyjściową do nawet kilku godzin.

Napisz co myślisz o tym układzie. Jeśli cię nie przeraża, to spróbuj odnaleźć w internecie wartości elementów, w razie problemów pomogę je dobrać.

maciej133
-

Post autor: maciej133 » 21 lip 2013, 10:18

Dziękuję za odpowiedź :smile:

Na pierwszy rzut oka trochę mnie to przeraziło, niby tak mało trzeba zrobić, ale jednak zaproponowany system jest dla mnie zupełnie nowością i kosmosem. Czym dłużej to analizowałem i szukałem oznaczeń, tym mniej stawał się straszny, ale i tak oznaczenia i samo wykonanie może mi potrwać 2 tygodnie albo dłużej, ponieważ jestem w tej materii jak pisałem laikiem. Połowy cały czas do końca nie rozumiem ;/

Podane rozwiązanie i tak wydaje się być dużo prostsze, ponieważ znalazłem w Internecie inne, do srebra, totalnie dla mnie wykręcone. Zdjęcia poniżej:

Gdzieś polecają kombinację : LM555 + CD4013. Nie wiem czy to będzie lepsze czy nie.? Jak myślisz?
Ten topik znalazłem na: //forum.ep.com.pl/viewtopic.php?f=1&t=20280

Jeżeli chodzi o czas zmiany polaryzacji, to zdecydowanie musi być dłuższy. Około 1 minuty.
Z tego co zrozumiałem, zbyt krótkie przełączania będą powodowały bardzo długi czas elektrolizy. W ten sposób czas powinien się skrócić około 4 razy ( nie cały dzień, tylko 2-3 godziny), ale jak to by wyszło w praktyce to nie wiem.

Wydaje mi się, że często prostota wykonania może okazać się skuteczniejsza:)
Załączniki
ag1m.jpg

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 21 lip 2013, 19:17

Urządzenie które chcesz zbudować może wydawać się skomplikowane, ale przemyśl co dokładnie jest potrzebne do jego działania to część magii zniknie. Potrzebujesz:
1. Generator niskiej częstotliwości.
2. Opcjonalnie dzielnika częstotliwości aby uzyskać niższą częstotliwość i wypełnienie idealnie 50%
3. Układ odwracający biegunowość w takt przebiegu z generatora.
4. Coś co ograniczy i ustabilizuje płynący prąd.

W zamieszczonym schemacie:
1) timer 555, tu w wersji LM555N
2) dzielnik CD4013
3) 4 tranzystory
4) mostek prostowniczy i LM317

W moim:
1) generator na 4049
2) brak
3) przekaźnik
4) LM317

Po lekturze podanego przez Ciebie tematu na forum EP widzę błąd w moim schemacie. Mój układ nie gwarantuje dokładnie 50% wypełnienia.

Zamiast tego proponuję żebyś wykonał urządzenie w oparciu o układ 4060, który wewnątrz zawiera generator taki jak mój oraz dzielnik częstotliwości który gwarantuje wypełnienie 50%.

Oto przykładowy schemat użycia układu 4060 wraz z opisem: http://www.schematy.goldhand.com.pl/cxi/czasowe/5.html
Musisz w nim zmienić cztery rzeczy:
- Usuwasz diodę D1, dzięki czemu układ zamiast odmierzyć jeden odcinek czasu będzie w nieskończoność generował sygnał na swoich wyjściach. Jednocześnie usuwasz klawisz reset, ponieważ już nie będzie potrzebny.
- Zamiast kondensatora C3 10uF możesz dać 1uF, częstotliwości generowane przez układ będą 10x większe, a czasy 10x krótsze.
- Zamiast przekaźnika pojedynczego wstawiasz podwójny i LM317, tak jak na moim schemacie. Te części odpowiadają za zmianę polaryzacji i ograniczenie prądu.
- Na deser łączysz ścieżkę podpisaną jako RANGE do jednego z wyjść układu (Q4 do Q10) w zależności od tego co jaki czas chcesz uzyskać zmianę polaryzacji i dostrajasz dokładnie ten czas za pomocą potencjometru R4.

I schemat po uwzględnieniu w/w poprawek:
Obrazek
Zasilanie jest podane dwa razy, ponieważ układ 4060 (cmos) może zostać zasilony max 16V (a zalecał bym 12V), natomiast do elektrolizy możesz potrzebować większego napięcia aby uzyskać założony prąd.

Alek40
-

Post autor: Alek40 » 14 wrz 2013, 21:57

Można to zrobić na 555

ODPOWIEDZ