Piszę, ponieważ potrzebuję pomocy bardziej doświadczonych osób, które znają się na rzeczy.
Chciałbym zbudować prosty generator koloidów. Chodzi mi głównie o miedź.
Na stronach są różne do kupienia do srebra, ale one są drogie, i nie można dokładnie ustanowić i sprawdzać wartości otrzymanego koloidu. Mi zależy na małym stężeniu do 4 ppm oraz możliwe, że również zobaczę jak będą działały mocniejsze <100 ppm.
Chciałbym zrobić coś podobnego jak tego generator, który jest na tej stronie (niestety nikt nie odpowiada na moje maile i wnioskuje, że już nie można ich nabyć) : http://silver-station.besaba.com/generator.html
Widzę to tak:
Zasilacz stabilizowany 12V, który będzie podłączony do miernika, i dalej do miedzianych drutów.
Ponieważ ważny jest układ stałoprądowy, zależy mi aby znalazł się jakiś układ scalony, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Na Internecie znalazłem taką poradę: „Bardzo dobry i latwy do zlutowania uklad ograniczenia maks pradu mozna zrobic wykorzystujac maly uklad scalony : LM134 lub LM234 lub LM334 - jest to tzw. 'current regulator' i kosztuje ok 2-3 $. Dodaje sie tylko jeden rezystor o wartosci ok. 620 Ohm i uklad stalopradowy gotowy.”
Dobrze by było jakby automatycznie zmieniała się biegunowość elektrod ( co 1 min), ponieważ gwarantuje to dobrej jakości koloid. Nie mam pojęcia jak to zrobić.
Nie musi to super wyglądać, ale zależy mi aby to poprawnie działało. Na zdjęciu poniżej z Internetu, ktoś podłączył tylko pod napięcie. Ja tego nie chcę. Chcę kontrolować jakość koloidu, ponieważ chodzi tutaj o zdrowie.
Będę bardzo wdzięczny wszystkim za rady jak to zbudować. Przyznaje się, że jestem w tej materii laikiem i proszę o prosty język, krok po kroku, a nawet zdjęcia czy rysunki pomocnicze.
Możecie mi wierzyć, że bym nie rozpoczynał wątku i nie prosił o pomoc, ale sytuacja z jaką się mierzę jest poważna, a miedź ma najlepsze właściwości przeciwgrzybiczne.
Wierzę, że również wiele innych osób skorzysta z odpowiedzi, ponieważ na necie są opisywane mało precyzyjne urządzenia na zasadzie złączonych 3 baterii, a w ten sposób to tylko można sobie zaszkodzić zamiast pomóc, dlatego zależy mi na tym układzie stałoprądowym i zmianie biegunowości.
Może ktoś chcący pomóc sam zbuduje taki generator, który mógłbym za odpowiednią odpłatą nabyć. Wierzę, że jest to proste, ale dla kogoś kto ma zupełnie inną wiedzę, z innej dziedziny to może być kosmos.
Pozdrawiam wszystkich.
Maciej.