wygładzić przebieg prostokątny (trójkąt?)

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
adaskow
-

wygładzić przebieg prostokątny (trójkąt?)

Post autor: adaskow » 30 maja 2013, 9:19

Witam,
Moja przygoda z elektroniką nie jest długa. Kilka prostych rzeczy się popełniło, teraz jednak stoję przed pewnym problemem.
Chciałbym uzyskać taki efekt, jak w załączniku.
Na wejściu jest przebieg prostokątny. Powiedzmy, że jest to włącznik jakiś. Gdy przyciskamy, pojawia się napięcie (Uwe). NA wyjściu chciałbym uzyskać przebieg napięcia taki, że w momencie pojawienia się na wejściu sygnału, wyjściowe zaczyna powoli narastać. Do wartości Uwy (może być to samo, większe lub nieco mniejsze, z innego źródła niż wejście, obojętnie). Podobnie, gdy zniknie sygnał na wejściu, chciałbym by na wyjściu napięcie to zaczęło powoli zanikać.
Może być nawet na odwrót, obojętne. Chodzi mi tylko o takie łagodne narastanie i opadanie.
Szukałem czegoś na zasadzie generatorów trójkątnych (przykład ), czy też jakiś ściemniaczy... ale niewiele mi z tego wychodziło (póki co tylko symuluję w programach komputerowych, może to wynika z ich niedokładności).
To na czym mi zależy, to jak najprostszy układ, czyt. najtańszy. Mógłbym bez problemu użyć do tego uC, ale wyklucza to nieco warunek ceny :)
Powoli kończą mi się pomysły, więc będę wdzięczny za jakieś naprowadzenie.
Jak udaje mi się zrobić wolne narastanie, to z kolei z opadaniem jest problem i na odwrót, nie umiem tego połączyć.
Aha, dodam jeszcze, że chciałbym by czas pomiędzy t1 - t1b oraz t2 -t2b wynosił od 1 do 3 sekund :)
Z góry dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam
AW
Załączniki
przebieg1.png
przebieg1.png (3.03 KiB) Przejrzano 7232 razy

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 maja 2013, 10:07

Spróbuj tego na początek:
Załączniki
pROSTOKAT.jpg
pROSTOKAT.jpg (9.66 KiB) Przejrzano 7222 razy

adaskow
-

Post autor: adaskow » 30 maja 2013, 11:59

Owszem, próbowałem:(
Nie wiem, może w praktyce działa to lepiej niż w symulacji, bo powinno.. ale, no cóż..
Niby jest jest ok, ale napięcie bardzo spada, konieczny staje się jakiś wzmacniacz, a to opóźnienie jest mocno nieliniowe. musiałbym sprawdzić to w praktyce, no ale dzięki.
Zwykły tranzystor wystarczy jako wzmacniacz w takim ustawieniu? Czy to 'narastanie' nie zniknie?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 30 maja 2013, 12:32

A do czego potrzebne ci ten "trójkąt"?

adaskow
-

Post autor: adaskow » 30 maja 2013, 16:03

Tak jak pisałem, coś a'la włącznik z płynnym wyłączaniem i włączaniem. Np.diody LED.
Niemniej, udało mi się coś takiego zrobić, jak w załączniku.
Fakt, wyszło (chociaż za 3-cim razem.. nie wiem czemu, coś z tym programem jest najwyraźniej nie tak).
Ale jak widać, do przebiegu liniowego jeszcze troszkę brakuje. Ciekawe jak by to wyszło w praktyce. Na szczęście układ prosty, więc można by spróbować na żywym organizmie :)
Z góry dzięki za pomoc i za kolejne wskazówki, co by tu jeszcze można było zrobić.
Załączniki
przebieg2.png

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 30 maja 2013, 16:54

Jak już wspomniałeś o tym LED to nie prościej coś opartego na PWM? Można na NE555 zrobić. Osobiście nie robiłem owego wytworu, ale schematy są.
Oczywiście nie do wszystkiego można zastosować PWM, ale takiego płynnego "zanikania" i "pojawiania się" PWM dobrze służy.

adaskow
-

Post autor: adaskow » 31 maja 2013, 7:48

Tak, to pierwsze co mi przyszło do głowy, najpierw uC, potem właśnie NE555, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedniej aplikacji, ponadto podnosi to koszty. Chciałbym by ten układ nie kosztował więcej niż 1 zł, chcę ich bowiem zrobić kilka(naście). :)
Ale dzięki, rozejrzę się jeszcze za tym NE555, może coś przeoczyłem.

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 31 maja 2013, 9:45

Filtr RC to najprostszy i najtańszy sposób. Jeśli to ma być do LED, to tylko odpowiedni dobór tych elementów. Wtedy też nie jest potrzebna wysoka liniowość. Jeśli chcesz wykorzystać do czegoś innego, to do ładowania i rozładowania źródła prądowe, kluczowane sygnałem na wejściu. Kwestia czasów: jak długie mają być zbocza narastające i opadające oraz przede wszystkim jak długo trwa sygnał wejściowy.

adaskow
-

Post autor: adaskow » 31 maja 2013, 10:40

OK, pozostaje mi więc teraz zbudować układ testowy i na nim eksperymentować. może jeszcze gdzieś mam jakieś potencjometry :) Jak się uda z tym LED, to potem przejdę do kolejnego etapu. Dzięki.

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 31 maja 2013, 10:49

Do tematu podszedłeś "coś nie tak". Coś na zasadzie "szukam żarówki, a zrobię samochód". Próbujesz na LEDzie, a coś innego chcesz uruchomić ? To może w ogóle nie zadziałać. Bo tak jak pisałem, dla diody nie musisz mieć mocno liniowych zboczy, a dla innego zastosowania tak. Co z czasami trwania.

ODPOWIEDZ