Moja przygoda z elektroniką nie jest długa. Kilka prostych rzeczy się popełniło, teraz jednak stoję przed pewnym problemem.
Chciałbym uzyskać taki efekt, jak w załączniku.
Na wejściu jest przebieg prostokątny. Powiedzmy, że jest to włącznik jakiś. Gdy przyciskamy, pojawia się napięcie (Uwe). NA wyjściu chciałbym uzyskać przebieg napięcia taki, że w momencie pojawienia się na wejściu sygnału, wyjściowe zaczyna powoli narastać. Do wartości Uwy (może być to samo, większe lub nieco mniejsze, z innego źródła niż wejście, obojętnie). Podobnie, gdy zniknie sygnał na wejściu, chciałbym by na wyjściu napięcie to zaczęło powoli zanikać.
Może być nawet na odwrót, obojętne. Chodzi mi tylko o takie łagodne narastanie i opadanie.
Szukałem czegoś na zasadzie generatorów trójkątnych (przykład ), czy też jakiś ściemniaczy... ale niewiele mi z tego wychodziło (póki co tylko symuluję w programach komputerowych, może to wynika z ich niedokładności).
To na czym mi zależy, to jak najprostszy układ, czyt. najtańszy. Mógłbym bez problemu użyć do tego uC, ale wyklucza to nieco warunek ceny
Powoli kończą mi się pomysły, więc będę wdzięczny za jakieś naprowadzenie.
Jak udaje mi się zrobić wolne narastanie, to z kolei z opadaniem jest problem i na odwrót, nie umiem tego połączyć.
Aha, dodam jeszcze, że chciałbym by czas pomiędzy t1 - t1b oraz t2 -t2b wynosił od 1 do 3 sekund
Z góry dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam
AW