Płytki dwustronne
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Płytki dwustronne
Mam pytanko jak prosto domowym sposobem można zrobić dwustronną płytkędrukowaną??
Chodzi mi jak ją zmetalizować.
Re: Płytki dwustronne
Czy chodzi ci o metalizację otworów? Najprościej przylutować druta miedzianego z dwóch stron.Tranzystor pisze:Mam pytanko jak prosto domowym sposobem można zrobić dwustronną płytkędrukowaną??
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: Płytki dwustronne
Heh, tylko potem ciężko coś włożyć w tak zmetalizowany otwórgaweł pisze:Czy chodzi ci o metalizację otworów? Najprościej przylutować druta miedzianego z dwóch stron.Tranzystor pisze:Mam pytanko jak prosto domowym sposobem można zrobić dwustronną płytkędrukowaną??
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Wcisnąć rurkę... 
Kiedy ja to już mówiłem...
Kiedy ja to już mówiłem...
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2005, 9:23 przez czarutek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie zda egzaminu. Przeciez gdy wcisniesz koncowke elementu i zaczniesz lutowac cyna sie rozpusci i tyle bedziesz mial z polaczenia. Jesli myslisz o lutowaniu podstawek to zakup tzw. podstawke precyzyjna. Przy dobrym grocie da sie lutowac z dwoch stron. Inaczej sie nie da metoami domowymi.
Pozdro
Dexter
Pozdro
Dexter
Trzeba poszukać. Mi znajomy wykonał dwie średnice. Nitowanie nie jest problemem. Właściwie nie nituję, tylko po położeniu płytki na twardym, punktakiem 90° rozbijam po obu stronach niewielki kołnierz. Otwory są przedtem trochę ręcznie sfazowane wiertłem. Tulejka nie musi wchodzić w pad - wystarczy, aby dochodziła do niej ścieżka. Dla pewności można pocynować łączenia po stronie elementów, ale nie jest to konieczne.
Pewna domowa metoda jest też opisana tu:
http://www.ixbt.com/mainboard/pcb-at-home.shtml
Pewna domowa metoda jest też opisana tu:
http://www.ixbt.com/mainboard/pcb-at-home.shtml
Po pierwsze z tulejkami uważam że to jest dobry pomysł a takie tulejki można kupić w hurtowni elektrycznej służą do zaciskania na przewodach jako końcówki , są różne średnice. A po drugie z elementami przewlekanymi typu rezystor tranzystor nie ma problemu lutujemy z dwóch stron a przy układach (podstawkach) nie dociskamy ich bezpośrednio do laminatu montujemy troszkę wyżej aby grotem dostać się do końcówki i lutujemy(grot musi być pożądny)
Pozdrawiam
Pozdrawiam