Opłaty za szkolenia w pracy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
[Q]
-

Opłaty za szkolenia w pracy

Post autor: [Q] » 24 mar 2013, 11:28

Witam wszystkich
Mam pytanie odnośnie szkoleń na uprawnienia SEP.

U mnie w pracy pracodawca zawsze pokrywał koszty takiego egzaminu, jednak od teraz twierdzi, że jesteśmy jedyną taką firmą, która płaci pracownikom za egzamin i od następnego egzaminu każdy pracownik będzie musiał płacić za swój egzamin. Napiszcie jak to u Was wygląda, czy rzeczywiście u mnie w pracy jest tak dobrze czy po prostu próbuje się nam wmówić coś co mija się z prawdą?

Pozdrawiam

korfanty33
Użytkownik

Re: Opłaty za szkolenia w pracy

Post autor: korfanty33 » 24 mar 2013, 17:31

[Q] pisze:Witam wszystkich
Napiszcie jak to u Was wygląda, czy rzeczywiście u mnie w pracy jest tak dobrze czy po prostu próbuje się nam wmówić coś co mija się z prawdą?
Pozdrawiam
ja przyszedłem do pracy z uprawnieniami i miały 4lata ważność , niedawno wysłali mnie na SEP i zapłacili . Pracodawca ma obowiązek płacić za SEP . Tylko małe zakłady próbują unikać (oszczędzać) na szkoleniach tak samo jest z szkoleniami bhp w niektórych przypadkach się je odnawia .

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 24 mar 2013, 18:12

Z tego co wiem za szkolenia na które wysyła pracodawca, płaci zawsze on.
Natomiast może sobie zażyczyć podpisania klauzuli że jeżeli zwolnisz się z pracy w ciągu np. roku od szkolenia, nabycia uprawnień, to będziesz musiał zapłacić koszt (lub połowę) szkolenia/egzaminu.
Jeżeli natomiast planujesz zmianę, pracodawcy nie wiem czy nie lepiej sobie samemu opłacić egzamin SEP, wtedy jesteś niezależny od pracodawcy, który nie ma prawa do żadnych roszczeń, w przypadku kiedy podziękujesz mu za współpracę. Tylko musisz zachować sobie paragonik, opłaty egzaminu/kursu, gdyby sprawa miała trafić do sądu pracy.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 24 mar 2013, 21:39

Wiele lat temu u mnie w pracy zorientowali się, że w pracy obsługujemy małe dźwigi i nie posiadamy do tego uprawnień. Zakład zorganizował szkolenie, które zakończyło się egzaminem. Kto zdał egzamin płacił za niego zakład pracy. Kto nie zdał egzaminu płacił z własnej kieszeni, takie dziwne rozwiązanie zastosowali.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 mar 2013, 6:33

Pracodawca nie ma obowiązku płacenia za szkolenia ma natomiast obowiązek ułatwienia podnoszenia kwalifikacji pracownikowi.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 25 mar 2013, 12:26

Nie musi płacić, ale mówi pierdoły że jest taka jedyna firmą co opłaca, z resztą jak widać po wypowiedziach wyżej.
http://spec.pl/prawo/prawo-pracy/szkole ... -nie-placi

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 mar 2013, 12:41

Tak jak napisałem wyżej pracodawca nie ma obowiązku płacenia ale w praktyce mnie znanej nie spotkałem się jeszcze z tym aby za szkolenia, na które pracodawca kieruje pracownika płacił pracownik. Było tak dawniej, jest tak i teraz, a moje doświadczenia zawodowe zaczynaja się w roku 1981 :)

[Q]
-

Post autor: [Q] » 25 mar 2013, 22:29

Witam
Dziękuję za opinie.
Z mojego punktu widzenia wygląda to tak, że raczej pracodawcy powinno zależeć, aby pracownik dostał pozwolenie na wejście na stację energetyczną i inne tego typu obiekty.

Jak pisaliście, rzeczywiście kodeks pracy daje pracodawcy możliwość wyciągania konsekwencji wobec pracownika, który po szkoleniu postanowi się zwolnić i ma to jakiś sens.

Co z przypadkami kiedy pracownik zapłaci za szkolenie na które został wysłany przez pracodawcę i to pracodawca zwolni go po takim szkoleniu? Może się przecież okazać, ze papierek o ukończeniu jakiegoś kursu w życiu się już tej osobie nie przyda.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 25 mar 2013, 22:36

Co z przypadkami kiedy pracownik zapłaci za szkolenie na które został wysłany przez pracodawcę i to pracodawca zwolni go po takim szkoleniu? Może się przecież okazać, ze papierek o ukończeniu jakiegoś kursu w życiu się już tej osobie nie przyda.
W przypadku SEPowskich uprawnień, mało prawdopodobne. Zresztą ludzie którzy je robią, robią je po to aby móc z nich korzystać, a jakbyś szukał pracy uprawnienia SEP, jak znalazł.
Na kursy idzie sie z założenia po to, aby z tego korzystać, a nie bo mi kazali.

[Q]
-

Post autor: [Q] » 28 mar 2013, 17:33

Witam
Dziękuję za odpowiedzi.
Uprawnienia SEP to rzeczywiście coś, co z pewnością każdemu przyda się w innej pracy i z tym się zgadzam. Ja tylko nie lubię jak się mi próbuje coś wmawiać co mija się z stanem faktycznym, dlatego wolałem zapytać.

ODPOWIEDZ