Zabezpieczenie nadprądowe automatyczne.
Zabezpieczenie nadprądowe automatyczne.
Witam serdecznie,
Być może jest to durne pytanie, jednak nie znalazłem odpowiedzi na frapujące mnie pytanie w sieci. Mianowicie chodzi tutaj o bezpieczniki nadprądowe na 3 fazy (dowolne) np. 16A czy to oznacza, że może on obsługiwać prąd 16A na każdej fazie czy zbiorczo jest 16A dla 3 faz ? Jeżeli można to poproszę też wzory, którymi się posługiwać przy doborze takich bezpieczników.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Być może jest to durne pytanie, jednak nie znalazłem odpowiedzi na frapujące mnie pytanie w sieci. Mianowicie chodzi tutaj o bezpieczniki nadprądowe na 3 fazy (dowolne) np. 16A czy to oznacza, że może on obsługiwać prąd 16A na każdej fazie czy zbiorczo jest 16A dla 3 faz ? Jeżeli można to poproszę też wzory, którymi się posługiwać przy doborze takich bezpieczników.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pierwsze pytanie co chcesz zabezpieczyć takim bezpiecznikiem ?
Jak ma to być silnik 3-fazowy to stosuje się bezpiecznik o charakterystyce C, w tym przykładzie byłby to C16. Ale to zależy jaki to ma być silnik, i od zabezpieczeń całej sieci w danym budynku, bo obowiązuje stopniowanie zabezpieczeń.
Ogólnie patrzy się na prąd i charakterystykę takiego bezpiecznika, nadmiarowo prądowego, i dobiera do odbiornika.
Jak ma to być silnik 3-fazowy to stosuje się bezpiecznik o charakterystyce C, w tym przykładzie byłby to C16. Ale to zależy jaki to ma być silnik, i od zabezpieczeń całej sieci w danym budynku, bo obowiązuje stopniowanie zabezpieczeń.
Ogólnie patrzy się na prąd i charakterystykę takiego bezpiecznika, nadmiarowo prądowego, i dobiera do odbiornika.
-
korfanty33
- Użytkownik
z tą częścią się nie zgodzę !kayron pisze: Ogólnie patrzy się na prąd i charakterystykę takiego bezpiecznika, nadmiarowo prądowego, i dobiera do odbiornika.
całość wypowiedzi jest okj. Ale wkradło się małe uogólnienie które jet fałszywe tzw. powszechność elektryków .
Jak się projektuje instalację to bierze się pod uwagę przewód/kabel + obciążenie .
A bezpiecznik nie można dać za duży gdy prąd dopuszczalny długotrwale jest za mały dla przewodu i sposobu ułożenie przewodu , jego miejsca (tynk pod itp ) potem współczynniki dla charakterystyk B C D itp lub specjalne dla prądów z urządzeń typy IGBT . I znowu sprawdza się dopuszczalny spadek napięcia . w poradnikach są wzory i jak się dobiera .
Także w w/w wypowiedz jest zbyt ogólna co prowadzi do nieprawdziwego zdania że : zabezpieczenie dobiera się do urządzenia NIE , mnie razi takie stwierdzenie choć całość jest prawidłowa .
Cóż chciałem podpuść autora aby zdradził co chce robić ? dla tego napisałem, jak to fajnie nazwałeś, w powszechnej nomenklaturze elektryka.
Ale faktycznie kwestia dobru zabezpieczeń, to bardziej skomplikowana sprawa, lecz należy pamiętać że czasami wystarczy zerknąć do instrukcji obsługi danego urządzenia, gdzie są podane wymagane zabezpieczenie, z minimalnymi przekrojami przewodów, włącznie. Nie zawsze trzeba, wykładać całą teorię.
Ale faktycznie kwestia dobru zabezpieczeń, to bardziej skomplikowana sprawa, lecz należy pamiętać że czasami wystarczy zerknąć do instrukcji obsługi danego urządzenia, gdzie są podane wymagane zabezpieczenie, z minimalnymi przekrojami przewodów, włącznie. Nie zawsze trzeba, wykładać całą teorię.
-
korfanty33
- Użytkownik
Ten temat "podjołem" tylko dlatego że raz słyszałem ostrą dyskusję jak się dobiera bezpieczniki - w tym wypadku nadmiarowe we współpracy z różnicówką i co to daje Takie zabezpiecza , więc dziś jak słyszę ten uproszczony dobór zabezpieczeń to mnie ..... nie powiem na głos bo dzieci mogą słuchać .kayron pisze: Nie zawsze trzeba, wykładać całą teorię.
Z tego co pamiętam konkluzja tej kłótni była beznadziejna ale wolałem się nie odzywać bo byłem w mniejszości i w pracy a wiecie że nie można nikogo zmuszać do zmiany poglądów nawet starszych funkcyjnie (ps..elektryków)
Całość kłótni trwała 2h i dodatkowo zastosowali termik , było to kilka lat temu w innym miejscu pracy no ale wspomnienia pozostały .
Przykład był ciekawy bo miał zabezpieczyć silnik 3f , - no właśnie czy silniki zabezpiecza się wył. nadmiarowymi ? - To jest ta konkluzja . Ciekawe co pisze Poradnik przy zabezpieczaniu silnika ?
Teraz z drugiej strony rozważany przykład : bezpiecznik chroni tylko od zwarć - czy chroni urządzenie ? moim zdaniem nie
Tak jak pisałem wcześniej całość wypowiedzi jest ok tylko małe uproszczenie tematu które inni mniej doświadczeni przyjmują za prawidło .W taki sposób robi się tylko selektywność zabezpieczeń i nic więcej .
aż mnie samego razi taka wypowiedź i prąd czasami
Faktycznie źle się wypowiedziałem z tym silnikiem, pisałem o silniku a myślałem o całej maszynie, w której takowy się znajdować może.
Oddaje honor mój błąd i dziękuję za zwrócenie uwagi.
Silnik zabezpiecza się albo wspomnianym termikiem, albo stosuje się wyłącznik silnikowy.
Czasami dobrze jak przyjdzie taki co powie, "dobrze myślisz, ale źle to robisz"
, człowiek potrafi sam sie zaplatać w swojej wypowiedzi.
Oddaje honor mój błąd i dziękuję za zwrócenie uwagi.
Silnik zabezpiecza się albo wspomnianym termikiem, albo stosuje się wyłącznik silnikowy.
Czasami dobrze jak przyjdzie taki co powie, "dobrze myślisz, ale źle to robisz"
-
korfanty33
- Użytkownik
Dziękuję za odpowiedzi. Nęciło mnie to pytanie od dawna i nie mogłem sie doszukać jednoznacznej odpowiedzi. Powiedzcie mi tylko jedno jeszcze. Chciałbym podejść do egzaminu SEP i chciałbym wykonywać pomiary wielkości elektrycznych. Którą kategorię wybrać spośród oferowanych przez SEP?
ps. nie sądziłem, że wywołam taką żywą dyskusję
ps. nie sądziłem, że wywołam taką żywą dyskusję
Wyboru bardzo nie masz, jak dobrze pamiętam najpierw musisz zrobić uprawnienia, podstawowe czyli do 1KV, potem musisz przepracować w zawodzie chyba co najmniej 3 lata, i możesz się ubiegać o następny poziom.
Ogólnie jest to tak że kolejne poziomy, zdobywa się w miarę zdobywania praktyki zawodowej, nie możesz od razu ubiegać się o dowolnie wybrane uprawnienia. Chyba że coś przez ostanie 5 lat się zmieniło, ale wątpię.
PS. Doszły mnie słuchy że skrócili czas ważności uprawnień SEP z 5 do 3 lat, ale nie sprawdzałem tego.
Ogólnie jest to tak że kolejne poziomy, zdobywa się w miarę zdobywania praktyki zawodowej, nie możesz od razu ubiegać się o dowolnie wybrane uprawnienia. Chyba że coś przez ostanie 5 lat się zmieniło, ale wątpię.
PS. Doszły mnie słuchy że skrócili czas ważności uprawnień SEP z 5 do 3 lat, ale nie sprawdzałem tego.
W styczniu zdawałem egzamin. W dokumencie mam do 2018, a więc 5 lat. Nie słyszałem o jakichś zmianach w tym zakresie, ale mogło mnie coś ominąć.
I tak szczerze mówiąc z tymi komisjami różnie bywa. Jak to wiadomo, chcą trochę zawęzić grono i nie pomniejszać tak gwałtownie rynku pracy. Na konserwację i montaż do 1kV to każdy dostanie, ale już na "lepsze" nie każdy. Trzeba trochę popracować w zawodzie, a nie być "świeżakiem".
I tak szczerze mówiąc z tymi komisjami różnie bywa. Jak to wiadomo, chcą trochę zawęzić grono i nie pomniejszać tak gwałtownie rynku pracy. Na konserwację i montaż do 1kV to każdy dostanie, ale już na "lepsze" nie każdy. Trzeba trochę popracować w zawodzie, a nie być "świeżakiem".
-
korfanty33
- Użytkownik
zmieniło się jest do 1kV a potem BO - bez ograniczeń ( dl amnie trochę dziwne bo inny osprzęt w rozdzielniach )Artyliusz pisze:
jak masz wiedzę to muszą dać , ja niema dozoru - bo tu i odpowiedzialność (nadzór nad robotami ele. ) + przepisy i to ważne np. wypada (cuda wybuch ) kabel dużej mocy w rozdzielni podłączonej od dostawcy prądu to od razu pytania czemu co się stało komisje itp.
nas pytali bardzo na pomiarach , (tylko moje to już odnowienie ) o dozór nie mam potrzeby na razie robić .
mylicie uprawnienia budowlane gdzie potrzeba jest pracy 5lat pod nadzorem osoby z takowymi uprawnieniami - to uprawnienie pozwala na projektowanie instalacji odbiór i kontrolę podczas wykonywania - co raz widziałem taką osobę której SEP się skończył - poważne projekty nie jakieś przewody 2,5 mm^ , szczególnie przy wykonywaniu instalacji np. myjni samochodowej (przemysłowych )