Zabezpieczenie nadprądowe automatyczne.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
adi19887
-

Zabezpieczenie nadprądowe automatyczne.

Post autor: adi19887 » 12 mar 2013, 11:47

Witam serdecznie,

Być może jest to durne pytanie, jednak nie znalazłem odpowiedzi na frapujące mnie pytanie w sieci. Mianowicie chodzi tutaj o bezpieczniki nadprądowe na 3 fazy (dowolne) np. 16A czy to oznacza, że może on obsługiwać prąd 16A na każdej fazie czy zbiorczo jest 16A dla 3 faz ? Jeżeli można to poproszę też wzory, którymi się posługiwać przy doborze takich bezpieczników.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 12 mar 2013, 17:09

Logika podpowiada, że zabezpieczenie to 16A na każdej z faz, ale pamiętaj, że i tak prąd skuteczny w każdej z faz powinien być taki sam. Inaczej jest asymetria i jest niedobrze.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 12 mar 2013, 18:48

Pierwsze pytanie co chcesz zabezpieczyć takim bezpiecznikiem ?
Jak ma to być silnik 3-fazowy to stosuje się bezpiecznik o charakterystyce C, w tym przykładzie byłby to C16. Ale to zależy jaki to ma być silnik, i od zabezpieczeń całej sieci w danym budynku, bo obowiązuje stopniowanie zabezpieczeń.
Ogólnie patrzy się na prąd i charakterystykę takiego bezpiecznika, nadmiarowo prądowego, i dobiera do odbiornika.

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 12 mar 2013, 20:59

kayron pisze: Ogólnie patrzy się na prąd i charakterystykę takiego bezpiecznika, nadmiarowo prądowego, i dobiera do odbiornika.
z tą częścią się nie zgodzę !
całość wypowiedzi jest okj. Ale wkradło się małe uogólnienie które jet fałszywe tzw. powszechność elektryków .

Jak się projektuje instalację to bierze się pod uwagę przewód/kabel + obciążenie .
A bezpiecznik nie można dać za duży gdy prąd dopuszczalny długotrwale jest za mały dla przewodu i sposobu ułożenie przewodu , jego miejsca (tynk pod itp ) potem współczynniki dla charakterystyk B C D itp lub specjalne dla prądów z urządzeń typy IGBT . I znowu sprawdza się dopuszczalny spadek napięcia . w poradnikach są wzory i jak się dobiera .
Także w w/w wypowiedz jest zbyt ogólna co prowadzi do nieprawdziwego zdania że : zabezpieczenie dobiera się do urządzenia NIE , mnie razi takie stwierdzenie choć całość jest prawidłowa .

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 12 mar 2013, 22:01

Cóż chciałem podpuść autora aby zdradził co chce robić ? dla tego napisałem, jak to fajnie nazwałeś, w powszechnej nomenklaturze elektryka.
Ale faktycznie kwestia dobru zabezpieczeń, to bardziej skomplikowana sprawa, lecz należy pamiętać że czasami wystarczy zerknąć do instrukcji obsługi danego urządzenia, gdzie są podane wymagane zabezpieczenie, z minimalnymi przekrojami przewodów, włącznie. Nie zawsze trzeba, wykładać całą teorię.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 12 mar 2013, 22:10

No właśnie. Jeśli mowa o zabezpieczeniu w ścianie, to oczywiście dobiera się je do instalacji a nie do tego co ktoś sobie wetknie do gniazdka. Ale co innego jeśli to zabezpieczenie ma być zamontowane na konkretnym urządzeniu. A autor zapewne nic nie zamierza robić tylko czysto teoretycznie pyta.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 13 mar 2013, 20:32

Zabezpieczenie 3F to 3 oddzielne zabezpieczenia. Każde z nich pilnuje prądu np. 16A na swojej fazie.
Dodatkowo jako że są zamontowane 3 w jednej obudowie, po zadziałaniu jednego z zabezpieczeń rozłącza ono wszystkie 3 fazy niemal jednocześnie.

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 14 mar 2013, 16:41

kayron pisze: Nie zawsze trzeba, wykładać całą teorię.
Ten temat "podjołem" tylko dlatego że raz słyszałem ostrą dyskusję jak się dobiera bezpieczniki - w tym wypadku nadmiarowe we współpracy z różnicówką i co to daje Takie zabezpiecza , więc dziś jak słyszę ten uproszczony dobór zabezpieczeń to mnie ..... nie powiem na głos bo dzieci mogą słuchać .
Z tego co pamiętam konkluzja tej kłótni była beznadziejna ale wolałem się nie odzywać bo byłem w mniejszości i w pracy a wiecie że nie można nikogo zmuszać do zmiany poglądów nawet starszych funkcyjnie (ps..elektryków)
Całość kłótni trwała 2h i dodatkowo zastosowali termik , było to kilka lat temu w innym miejscu pracy no ale wspomnienia pozostały .

Przykład był ciekawy bo miał zabezpieczyć silnik 3f , - no właśnie czy silniki zabezpiecza się wył. nadmiarowymi ? - To jest ta konkluzja . Ciekawe co pisze Poradnik przy zabezpieczaniu silnika ?

Teraz z drugiej strony rozważany przykład : bezpiecznik chroni tylko od zwarć - czy chroni urządzenie ? moim zdaniem nie
Tak jak pisałem wcześniej całość wypowiedzi jest ok tylko małe uproszczenie tematu które inni mniej doświadczeni przyjmują za prawidło .W taki sposób robi się tylko selektywność zabezpieczeń i nic więcej .

aż mnie samego razi taka wypowiedź i prąd czasami :-) choć to jest lepsze od kawy (to prażenie )

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 mar 2013, 17:26

Faktycznie źle się wypowiedziałem z tym silnikiem, pisałem o silniku a myślałem o całej maszynie, w której takowy się znajdować może.
Oddaje honor mój błąd i dziękuję za zwrócenie uwagi.
Silnik zabezpiecza się albo wspomnianym termikiem, albo stosuje się wyłącznik silnikowy.
Czasami dobrze jak przyjdzie taki co powie, "dobrze myślisz, ale źle to robisz" :), człowiek potrafi sam sie zaplatać w swojej wypowiedzi.

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 14 mar 2013, 17:35

kayron pisze:Faktycznie źle się wypowiedziałem z tym silnikiem,
Ty ( o ile mogę się tak zwrócić ) napewno wiesz jak to się robi , bo inaczej byś się wykłócał ;-) .
Tylko to jedno słowo - ja też źle mówię (j/w) czasami , ale może ktoś inny na tym przykładzie zobaczy czy można się tak wypowiadać .

adi19887
-

Post autor: adi19887 » 18 mar 2013, 18:43

Dziękuję za odpowiedzi. Nęciło mnie to pytanie od dawna i nie mogłem sie doszukać jednoznacznej odpowiedzi. Powiedzcie mi tylko jedno jeszcze. Chciałbym podejść do egzaminu SEP i chciałbym wykonywać pomiary wielkości elektrycznych. Którą kategorię wybrać spośród oferowanych przez SEP?

ps. nie sądziłem, że wywołam taką żywą dyskusję :)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 18 mar 2013, 20:52

Wyboru bardzo nie masz, jak dobrze pamiętam najpierw musisz zrobić uprawnienia, podstawowe czyli do 1KV, potem musisz przepracować w zawodzie chyba co najmniej 3 lata, i możesz się ubiegać o następny poziom.
Ogólnie jest to tak że kolejne poziomy, zdobywa się w miarę zdobywania praktyki zawodowej, nie możesz od razu ubiegać się o dowolnie wybrane uprawnienia. Chyba że coś przez ostanie 5 lat się zmieniło, ale wątpię.
PS. Doszły mnie słuchy że skrócili czas ważności uprawnień SEP z 5 do 3 lat, ale nie sprawdzałem tego.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 18 mar 2013, 21:31

W styczniu zdawałem egzamin. W dokumencie mam do 2018, a więc 5 lat. Nie słyszałem o jakichś zmianach w tym zakresie, ale mogło mnie coś ominąć.

I tak szczerze mówiąc z tymi komisjami różnie bywa. Jak to wiadomo, chcą trochę zawęzić grono i nie pomniejszać tak gwałtownie rynku pracy. Na konserwację i montaż do 1kV to każdy dostanie, ale już na "lepsze" nie każdy. Trzeba trochę popracować w zawodzie, a nie być "świeżakiem".

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 20 mar 2013, 23:29

Artyliusz pisze:
I tak szczerze mówiąc z tymi komisjami różnie bywa. Jak to wiadomo, chcą trochę zawęzić grono i nie pomniejszać tak gwałtownie rynku pracy. Na konserwację i montaż do 1kV to każdy dostanie, ale już na "lepsze" nie każdy. Trzeba trochę popracować w zawodzie, a nie być "świeżakiem".
zmieniło się jest do 1kV a potem BO - bez ograniczeń ( dl amnie trochę dziwne bo inny osprzęt w rozdzielniach )

jak masz wiedzę to muszą dać , ja niema dozoru - bo tu i odpowiedzialność (nadzór nad robotami ele. ) + przepisy i to ważne np. wypada (cuda wybuch ) kabel dużej mocy w rozdzielni podłączonej od dostawcy prądu to od razu pytania czemu co się stało komisje itp.

nas pytali bardzo na pomiarach , (tylko moje to już odnowienie ) o dozór nie mam potrzeby na razie robić .

mylicie uprawnienia budowlane gdzie potrzeba jest pracy 5lat pod nadzorem osoby z takowymi uprawnieniami - to uprawnienie pozwala na projektowanie instalacji odbiór i kontrolę podczas wykonywania - co raz widziałem taką osobę której SEP się skończył - poważne projekty nie jakieś przewody 2,5 mm^ , szczególnie przy wykonywaniu instalacji np. myjni samochodowej (przemysłowych )

ODPOWIEDZ