Antena FM - słaby odbiór pomimo płytki wzmacniającej

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
TOMUŚ
-

Antena FM - słaby odbiór pomimo płytki wzmacniającej

Post autor: TOMUŚ » 23 lut 2013, 21:49

Witam serdecznie wszystkich :)
Proszę o wyrozumienie - jestem początkujący.
Spotkał się ktoś z takim problemem jak ja mam że pomimo przedwzmacniacza do anteny radiowej FM mam zakłócenia.
RMF FM z Katowic mi słabo gra; nieco trzeszczy i rds wyskakuje z błędami. Jedynie co mi dobrze gra to ccm z Gliwic i radio Piekary. Chciałbym mieć też czeskie stacje ale na każdej z jest słaby odbiór, a rds-em też ciężko.
Powiem wam że w mieście jak jeżdżę autem to nie mam problemu z radiem - wszystko co chcę to mam w dobrej jakości i z rds-em.
Mam antenę dookólną FM ze wzmacniaczem (20 dB) przykręconą do daszku balkonowego i do tego około 30 m kabla, a na końcu zasilacz w gniazdku 230V.
Próbowałem coś takiego że wziąłem płytkę wzmacniającą do robiłem z drutu alu kształt dipola radiowego dałem zasilacz i nic, a nawet jeszcze gorzej niż mam.
Chciałbym zrobić to tak że przyłączyć jakiś wzmacniacz na kabel z regulacją wzmocnienia. Nie mam teraz zamiaru skakać do dachu i kręcić anteną gdyż jest zimno i ślisko.
Na necie znalazłem jakiś schemat wzmacniacza antenowego (coś takiego: http://www.eres.alpha.pl/elektronika/ar ... cle_id=205 ) ale nie wiem czy go da się przerobić na regulowany (wzmocnienie).
Myślałem też o takiej antenie ale nie wiem czy ona będzie dobra. Najpierw chciałbym wykorzystać wszystko co się da aby z tego "kółka" . Jak mi nie pójdą Czechy na nim to wtedy pojade po nią do czech (antenę).
Prosiłbym o jakoś poradę.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 23 lut 2013, 23:13

Jeśli chodzi o wzmacniacz z ERESa, to w prosty sposób nie da rady przerobić na regulowane wzmocnienie. Lepszy byłby wzm. na dwu bramkowym mosfecie. Dolna bramka sygnał, górna reg. napięciem. Trochę długi masz fider, sporo strat. Jakiego typu on jest. Jaką masz konkretnie antenę. Czy dobrze zarobiona wtyczka i czy fider nie jest uszkodzony.

TOMUŚ
-

Post autor: TOMUŚ » 24 lut 2013, 13:04

Dzięki za odpowiedź :)
Antenę mam taką jak w linku http://www.altronik.cz/antena-vkv-lux-2db/d-81268/ . Jest skierowana puszką w dół. Pół tej puszki brakuje mi i wygląda to tak że mam płytkę osłoniętą puszką, ale z dółu już nie mam tego plastiku i płytka ma kontakt z powietrzem i warunkami atmosferycznymi. Ważne że płytka wzmacniająca jest góry osłonięta że nie leci na nią bezpośrednio woda, śnieg.
Wtyczka jest zrobiona dobrze.
Przepraszam za głupie pytanie , ale co to jest ten fider?
Odpowiadało by mi to jakbym w puszce podłączył do wyjść z anteny i w domu miał urządzenie które zawierało by pytkę wzmacniającą i zasilacz. Wtedy miał bym większe pole manewru, bo bym to miał wszystko w domu, a nie na zewnątrz.
Czy taki wzmacniacz mi pomoże http://www.hollex.pl/akcesoria/wzmacnia ... -al20-20db . Myślałem żeby go podłączyć pomiędzy anteną i płytką wzmacniają a zasilaczem, żeby mi jak najmniej "śmieci" wzmacniał.
Ciągle się zastanawiam czy nie podkręcić zasilacza na 15V/1A. Boje się że zepsuje płytkę wzmacniającą i będzie dopiero kapa.
Jeżeli można to proszę mi przesłać wzm. na 2-bramkowym mosfecie.
Jeszcze się jedno zapytam czy jak na maszcie mam satelite i radiówkę to sie nie zakłócają ?

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 25 lut 2013, 11:07

Ta antena musi być zamontowana w poziomie (z Twojego opisu wynika, że powiesiłeś ją pionowo). Jest anteną dookólną, z polaryzacją poziomą. Zawieszając w pionie robi się kierunkową, w płaszczyźnie anteny.
FIDER to przyznaję dawniej używana nazwa kabla antenowego (linii przesyłowej, nie tylko koncentrycznej czy symetrycznej). Wolę tej nazwy używać z przyzwyczajenia, ale i konkretnego określenia, zamiast przewód czy kabel.
Wzmacniacz antenowy podłącza się jak najbliżej anteny, by był jak największy sygnał, co później ulegnie pewnym stratom w linii, ale i nie będzie wzmacniał zakłóceń które przenikną do fidera. Nie stosuje się raczej łączenia kilku wzmacniaczy wcz. odbiorczych, a tu masz w antenie.
Nie "podkręcaj" zasilacza. Nie zmienia to wzmocnienia, a może zwiększyć szumy samego wzmacniacza, a nawet go wzbudza.

TOMUŚ
-

Post autor: TOMUŚ » 25 lut 2013, 13:53

Antenę mam zamontowaną poprawnie czyli poziomo , puszką w dół. Widocznie źle dobrałem zdjęcie podglądowe.
Mam pytanie jeszcze jedno czy te płytki wzmacniające, które sprzedają w sklepach antenowych można jakoś podkręcić na wyższe wzmocnienie np. 25 dB?
Bo już momentalnie sam nie wiem w co ręce wsadzić żeby było dobrze.
Fider (kabel koncentryczny) miałem wymieniany niecałe 3 temu. Właśnie mnie ta długość przeraża a głównie jego straty i dlatego chcę zrobić sobie takie urządzenie które by mi zmniejszało te straty (np. wzmacniacz).
A co powiesz o tej antenie http://www.altronik.cz/antena-vkv-9db/d-78707/ ? Oczywiście do niej wzmacniacz wrzucę :) .

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 25 lut 2013, 14:29

Podana antena jest kierunkowa.
Nie polecam "podkręcania" wzmacniaczy, szczególnie jeśli ich wzmocnienie jest na poziomie 20dB i więcej, bo ich parametry zazwyczaj są dobrane optymalnie i na skraju możliwości. Do przeróbek trzeba też mieć dużo wiedzy i doświadczenia, szczególnie w zakresie wcz. Tu czasem inne ułożenie elementu poprawia lub psuje cały wzmacniacz.
Proponuję zakupić wzmacniacz na pasmo UKF do montażu w puszce antenowej lub z własną obudową, który montuje się przy antenie, na krótkim (0,5-1,0m) "koncentryku". Wzmocnienie od 10-18dB. Jeszcze pytanie: czy próbowałeś odbiór z tej anteny bez wzmacniacza? Może masz w pobliżu silny nadajnik UKF, który "zatyka" wzmacniacz i wtedy działa on jak tłumik.

TOMUŚ
-

Post autor: TOMUŚ » 25 lut 2013, 15:07

Wiem że antena z linku jest kierunkowa. Chodzi mi oto czy ona będzie lepiej odbierać czeskie lub polskie stacje.
Gdzie mogę kupić taki wzmacniacz bo u mnie w sklepach tego nie ma.
Bez wzmacniacza to totalna porażka nic nie ma oprócz ccm-u który ma bardzo silny sygnał

Kiedyś było nieco lepiej jak nie montowali tych anten GSM.
Jakby administracja nie ociepliła bloku to bym tą antenę miał w innym miejscu i bym miał wszystko. Ale administracja ociepliła blok i zabroniła wieszać anten na elewacji i wycinać dziur w styropianie.

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 25 lut 2013, 15:26

Kierunkowa poprawi odbiór czeskich stacji, ale z tą stacją ccm może być problem. Jak pisałem, może powodować przesterowanie wzmacniacza i przez to pogarsza odbiór czegokolwiek innego. Ale ogólnie, to musi być inny problem słabego odbioru. Może Twój odbiornik ma usterkę i stracił czułość.

TOMUŚ
-

Post autor: TOMUŚ » 25 lut 2013, 19:39

Ja ccm-u nie słucham. A ono mi służy jedynie jako przykład. Powiem Ci że u nas jest podziemny parking przy markecie to jak tam wjeżdżam autem to mi wszystkie stacje w aucie przestają grać (nawet PR 1 czy radio Piekary) , a te ccm dalej gra. Ono ma bardzo silny sygnał.
Czułość moja wieża ma dobrą bo łapie niektóre dalsze stacje np. polskie radio 1 z Częstochowy. Akuratnie jest tak że tych stacji których nie chce to mam je nawet w bardzo dobrym stanie , a te które chce to nie nadają się do słuchania. Przesterowanie wzmacniacza raczej nie wchodzi w grę bo nie mam tak że jak wyciągnę zasilacz z sieci to mam lepszy odbiór. Mam tak, że jak zasilacz zał. do sieci to mam wtedy lepszy odbiór.
Czyli będę jechał po tą antenę kierunkową do Czech, ale ten wyjazd zrzucę sobie na później jak będzie super pogoda. Polskie stacje mnie mniej obchodzą; poza rmf-em gdzie są dobre wiadomości, a tak to tam nie wiele jest.
Myślę, że jak ustawie antenę kierunkową na Czechy to na sygnale odbitym , a może nawet i nie to będę miał polskie też.

ODPOWIEDZ