Proszę o wyrozumienie - jestem początkujący.
Spotkał się ktoś z takim problemem jak ja mam że pomimo przedwzmacniacza do anteny radiowej FM mam zakłócenia.
RMF FM z Katowic mi słabo gra; nieco trzeszczy i rds wyskakuje z błędami. Jedynie co mi dobrze gra to ccm z Gliwic i radio Piekary. Chciałbym mieć też czeskie stacje ale na każdej z jest słaby odbiór, a rds-em też ciężko.
Powiem wam że w mieście jak jeżdżę autem to nie mam problemu z radiem - wszystko co chcę to mam w dobrej jakości i z rds-em.
Mam antenę dookólną FM ze wzmacniaczem (20 dB) przykręconą do daszku balkonowego i do tego około 30 m kabla, a na końcu zasilacz w gniazdku 230V.
Próbowałem coś takiego że wziąłem płytkę wzmacniającą do robiłem z drutu alu kształt dipola radiowego dałem zasilacz i nic, a nawet jeszcze gorzej niż mam.
Chciałbym zrobić to tak że przyłączyć jakiś wzmacniacz na kabel z regulacją wzmocnienia. Nie mam teraz zamiaru skakać do dachu i kręcić anteną gdyż jest zimno i ślisko.
Na necie znalazłem jakiś schemat wzmacniacza antenowego (coś takiego: http://www.eres.alpha.pl/elektronika/ar ... cle_id=205 ) ale nie wiem czy go da się przerobić na regulowany (wzmocnienie).
Myślałem też o takiej antenie ale nie wiem czy ona będzie dobra. Najpierw chciałbym wykorzystać wszystko co się da aby z tego "kółka" . Jak mi nie pójdą Czechy na nim to wtedy pojade po nią do czech (antenę).
Prosiłbym o jakoś poradę.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.