Modem Huawei E182E - opinie

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Modem Huawei E182E - opinie

Post autor: siekierzyński » 17 gru 2012, 20:39

Witam,

chciałbym sie zapytać czy ktoś z Was korzysta z tego modemu Huawei E182E? Bo przeglądałem testy tego modemu i wychodzi na to, że jest to jeden z lepszych modemów z jednym ale - temperaturą pracy, która czasami przekracza 50 parę stopni.

Co wy sądzicie o tym modemie?

Chodzi o to, że w laptopie pod baterią mam wejście na kartę SIM. Co prawda nie ma tam gniazda na tą kartę, ale można je dolutować i odpowiednio podłaczyć do modemu, który będzie schowany w laptopie.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 18 gru 2012, 16:50

Nie wiem nic o tym modemie. Gogle podpowiada że jest to modem na usb ze zintegrowaną anteną.

Temperatura pracy oznacza spory pobór mocy przez modem i/lub niedostateczne jego chłodzenie.
Upychanie grzejnika do obudowy lapka nie wydaje mi się dobrym pomysłem.
No chyba że procesor grzeje tylko część obudowy laptopa, a ty chcesz na zimę zamontować podgrzewanie przeciwległego brzegu obudowy.

Wbudowana antena oznacza natomiast że nie możesz go zamknąć w puszce laptopa, bo stracisz na zasięgu. Wątpię żeby w wersji bez modemu była zamontowana w laptopie antena gsm, a dokupienie zewnętrznej chyba mija się z celem.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Post autor: siekierzyński » 18 gru 2012, 17:17

Lewa część laptopa sie grzeje, zaś prawa jest normalna. I po prawej stronie jest trochę wolnego miejsca na upchniecie tego modemu. Antenę moge dokupić i wsadzić pod matrycę koło WiFi. A jakby wyjąć ten modem z obudowy i przyczepić do niego radiator?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 18 gru 2012, 17:34

Modem to nie tranzystor który możesz przykleić do radiatora. W środku masz kilka cyfrowych układów przetwarzających sygnał które będą się mniej lub bardziej grzały, wzmacniacz wyjściowy który na pewno musi się grzać oraz stabilizator z 5v do 3v3 i pewnie niższych napięć, który też musi się grzać.

Do tego każdy z tych elementów powinien mieć własny blaszany ekran którego raczej nie możesz zdjąć. O ile procesor powinien dotykać góry ekranowania, to wzmacniacz już nie musi, a stabilizator na pewno nie będzie go dotykać.
Nie wiem czy da się do tego w prosty sposób przyczepić skuteczny radiator, ale spróbować nie zaszkodzi.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Post autor: siekierzyński » 18 gru 2012, 17:41

'Musi się grzać' w sensie powiniem być ciepły/gorący, nie wolno go chłodzić czy jak? Bo to, że stabilizatory i inne rzeczy się grzeją to wiem. Tylko kiedys słyszalem, ze niektóre elementy przy odpowiedniej temperaturze zaczynają pracować prawidłowo.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 18 gru 2012, 18:52

Dobre pytanie.
Wzmacniacz musi wysłać w eter ładny sygnał na określonej częstotliwości i o określonej mocy. Żeby tego dokonać muszą w nim wystąpić straty mocy, więc w efekcie wzmacniacz będzie się grzał. Podejrzewam że jego temperatura pracy dużo nie zmienia, chociaż jestem tego pewien tylko na 75%.

Inna sprawa jaka mi przychodzi do głowy, że tor radiowy pracuje z wysokimi częstotliwościami. Przyłożenie do niego radiatora może zmienić pojemności pasożytnicze, co może zmniejszyć zasięg tego modemu.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 18 gru 2012, 19:37

Ja posiadam E173 i często ściągam z niego osłonę bo się przegrzewa. Najczęściej w letnie ciepłe dni.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Post autor: siekierzyński » 18 gru 2012, 19:47

Ertew pisze:Przyłożenie do niego radiatora może zmienić pojemności pasożytnicze
W sumie tu myślałem o przyklejanym radiatorze, jednak wszystko ma swoją pojemność...

Chyba najlepiej to kupić ten modem i się bawić :)

deq102
-

Post autor: deq102 » 19 sty 2013, 3:17

Miałem kilka modemów teraz używam Sierra 307.
Praw fizyki nie zmienisz, modem ma nadajnik radiowy, który przy dużym obciążeniu transmisją potrafi się dobrze nagrzać.

ODPOWIEDZ