Jaki AVR do zastosowania bateryjnego?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Zablokowany
Wojtek
Moderator
Kontakt:

Jaki AVR do zastosowania bateryjnego?

Post autor: Wojtek » 08 lip 2005, 19:22

Sam będę szukał na stronie Atmela ale może ktoś z was już stosował AVR w układzie zasilanym z akumulatorów. Potrzebuję coś o możliwościach ATmega8 ale z bardzo małym poborem prądu, nie wiem czy poniżej 1mA znajdę?

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 09 lip 2005, 15:48

Generalnie wszystkie AVR-y są podobne i chyba nie ma (ja nie znam takich) specjalizowanych do zastosowania z zasilaniem bateryjnym. Jeżeli chcesz znacząco obniżyć zużycie energii, to możesz taktować procka przebiegiem o małej częstotliwości. Słyszałem, że przy kwarcu zegarkowym (32kHz) pobór prądu jest niewielki, ale sam tego nie sprawdzałem (nie miałem takiej potrzeby).

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 lip 2005, 9:36

Tak masz rację przeszukałem wczoraj dane mikrokontrolerów i stwierdziłem, że tylko obniżenie zasilania i częstotliwości może spowodować znaczne obniżenie poboru prądu, ale raczej chyba skorzystam z innych mozliwości mikrokontrolera jak np wprowadzanie w tryb uśpienia. Robię układ ładowarki i precyzyjnego monitorowania stanu akumulatora, wykorzystując pomysł z aplikacji AVR450 ale zmodyfikowany tak, że jeszcze wykorzystam do tego celu "licznik ładunku" ("coulomb counter") DS2740. Czy ktoś bawił się takim układem?

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Możesz zastosować!

Post autor: Tranzystor » 30 sie 2005, 7:22

Cześć, Wojtek!
Wiesz jest Atmega 16, wykorzystali ją konstruktorzy Yampa. Więc i ty możesz. Nie wiem ile będzie można pracować na jednych bateriach. Może spełni twoje wymagania, jeżeli nie to jest jeszcze przetwornica ICL7660.
Pozdrawiam! :)

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 30 sie 2005, 21:15

W zasdzie temat nieaktualny ponieważ nie znajdę AVR z takim poborem pradu jak zakładałem :) wystarczyła mi w takim razie ATmega8

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 31 sie 2005, 14:05

a musi to być AVR.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 31 sie 2005, 19:02

Tranzystor pisze:a musi to być AVR.
Czy wyraźnie napisałem wczesniej o co mi chodzi? napisałe również jak sprawę rozwiązałem. :evil: Naprawdę nie musisz być wszędzie, bo to zaczyna być irytujące, zwłaszcza wtedy gdy nic nowego nie wnosisz do dyskusji.

Zablokowany