Jaki AVR do zastosowania bateryjnego?
Jaki AVR do zastosowania bateryjnego?
Sam będę szukał na stronie Atmela ale może ktoś z was już stosował AVR w układzie zasilanym z akumulatorów. Potrzebuję coś o możliwościach ATmega8 ale z bardzo małym poborem prądu, nie wiem czy poniżej 1mA znajdę?
Generalnie wszystkie AVR-y są podobne i chyba nie ma (ja nie znam takich) specjalizowanych do zastosowania z zasilaniem bateryjnym. Jeżeli chcesz znacząco obniżyć zużycie energii, to możesz taktować procka przebiegiem o małej częstotliwości. Słyszałem, że przy kwarcu zegarkowym (32kHz) pobór prądu jest niewielki, ale sam tego nie sprawdzałem (nie miałem takiej potrzeby).
Tak masz rację przeszukałem wczoraj dane mikrokontrolerów i stwierdziłem, że tylko obniżenie zasilania i częstotliwości może spowodować znaczne obniżenie poboru prądu, ale raczej chyba skorzystam z innych mozliwości mikrokontrolera jak np wprowadzanie w tryb uśpienia. Robię układ ładowarki i precyzyjnego monitorowania stanu akumulatora, wykorzystując pomysł z aplikacji AVR450 ale zmodyfikowany tak, że jeszcze wykorzystam do tego celu "licznik ładunku" ("coulomb counter") DS2740. Czy ktoś bawił się takim układem?
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Możesz zastosować!
Cześć, Wojtek!
Wiesz jest Atmega 16, wykorzystali ją konstruktorzy Yampa. Więc i ty możesz. Nie wiem ile będzie można pracować na jednych bateriach. Może spełni twoje wymagania, jeżeli nie to jest jeszcze przetwornica ICL7660.
Pozdrawiam!
Wiesz jest Atmega 16, wykorzystali ją konstruktorzy Yampa. Więc i ty możesz. Nie wiem ile będzie można pracować na jednych bateriach. Może spełni twoje wymagania, jeżeli nie to jest jeszcze przetwornica ICL7660.
Pozdrawiam!
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt: