Wentylator 4 pin. Jak nim najprościej sterować?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Spanner
Użytkownik

Wentylator 4 pin. Jak nim najprościej sterować?

Post autor: Spanner » 26 paź 2012, 17:01

Witam. Chciałbym wykorzystać do chłodzenia zasilacza radiatory z wentylatorkami od procesorów. Problem w tym że mają one 4 piny. Nie mogę nigdzie znaleść sposobu sterowania tych wentylatorów. Wiem tylko że PWM, ale jakie zakresy częstotkiwości ? Czy można po prostu pin odpowiedzialny za prędkość zawrzeć do plusa lub masy? I na jakie napięcie są takie wemtylatory, 5 czy 12V ?

Pozdrawiam
spanner

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 26 paź 2012, 19:04

Napięcie zasilania zazwyczaj jest 12V przy pełnowymiarowych konstrukcjach, czasem możesz trafić wentylatory ma 5V w laptopach one mają inne wtyczki.

Pin sterujący można bezpiecznie zwierać do masy. Zależnie od gatunku wentylatora, jego obrotami można sterować napięciowo (od 0 do 5V) lub PWM na dość dowolnej częstotliwości. Jak nie podłączysz tego pinu, to wentylator powinien chodzić wolno ale stabilnie.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 27 paź 2012, 7:35

Ostatnio próbowałem zmodyfikować chłodzenie w moim komputerze Dell GX 270. Oryginalnie jest tam wentylator o trzech wyprowadzeniach. Natomiast ja zastosowałem od GX 280 o czterech wyprowadzeniach. Trzy wyprowadzenia podłączyłem normalnie, natomiast czwarte wyprowadzenie PWM podłączyłem do masy przez rezystor o wartości około 1 kΩ. Bez tego rezystora wentylator pracował z pełną prędkością niczym suszarka do włosów, natomiast po zwarciu wyprowadzenia PWM wentylatora do masy wentylator działał z mniejszą prędkością obrotową. Na prędkość obrotową można wpływać poprzez dobór wspomnianego rezystora. Stosowałem rezystory w zakresie około 470Ω - 1 kΩ i im większa wartość rezystora tym szybciej będzie się on kręcił. Co ciekawe pomimo tych przeróbek, działało u mnie sterowanie prędkością przewidziane dla oryginalnego wentylatora poprzez zmianę jego napięcia pracy. Ostatecznie wróciłem do starego wentylatora o trzech wyprowadzeniach bo ten o czterech czasami był przez sterownik włączany na pełną prędkość i jego hałas był nie do zaakceptowania.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 27 paź 2012, 9:10

No to dobrze, potestuję sobie te wentyle jak do mnie dojada, i tak zastosuję sterownik na połówce lm358 do każdego.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ