Witam. Chciałbym wykorzystać do chłodzenia zasilacza radiatory z wentylatorkami od procesorów. Problem w tym że mają one 4 piny. Nie mogę nigdzie znaleść sposobu sterowania tych wentylatorów. Wiem tylko że PWM, ale jakie zakresy częstotkiwości ? Czy można po prostu pin odpowiedzialny za prędkość zawrzeć do plusa lub masy? I na jakie napięcie są takie wemtylatory, 5 czy 12V ?
Pozdrawiam
spanner
Wentylator 4 pin. Jak nim najprościej sterować?
Napięcie zasilania zazwyczaj jest 12V przy pełnowymiarowych konstrukcjach, czasem możesz trafić wentylatory ma 5V w laptopach one mają inne wtyczki.
Pin sterujący można bezpiecznie zwierać do masy. Zależnie od gatunku wentylatora, jego obrotami można sterować napięciowo (od 0 do 5V) lub PWM na dość dowolnej częstotliwości. Jak nie podłączysz tego pinu, to wentylator powinien chodzić wolno ale stabilnie.
Pin sterujący można bezpiecznie zwierać do masy. Zależnie od gatunku wentylatora, jego obrotami można sterować napięciowo (od 0 do 5V) lub PWM na dość dowolnej częstotliwości. Jak nie podłączysz tego pinu, to wentylator powinien chodzić wolno ale stabilnie.
Ostatnio próbowałem zmodyfikować chłodzenie w moim komputerze Dell GX 270. Oryginalnie jest tam wentylator o trzech wyprowadzeniach. Natomiast ja zastosowałem od GX 280 o czterech wyprowadzeniach. Trzy wyprowadzenia podłączyłem normalnie, natomiast czwarte wyprowadzenie PWM podłączyłem do masy przez rezystor o wartości około 1 kΩ. Bez tego rezystora wentylator pracował z pełną prędkością niczym suszarka do włosów, natomiast po zwarciu wyprowadzenia PWM wentylatora do masy wentylator działał z mniejszą prędkością obrotową. Na prędkość obrotową można wpływać poprzez dobór wspomnianego rezystora. Stosowałem rezystory w zakresie około 470Ω - 1 kΩ i im większa wartość rezystora tym szybciej będzie się on kręcił. Co ciekawe pomimo tych przeróbek, działało u mnie sterowanie prędkością przewidziane dla oryginalnego wentylatora poprzez zmianę jego napięcia pracy. Ostatecznie wróciłem do starego wentylatora o trzech wyprowadzeniach bo ten o czterech czasami był przez sterownik włączany na pełną prędkość i jego hałas był nie do zaakceptowania.