wtórnik emiterowy-wpływ obciążenia

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
zawistak
-

wtórnik emiterowy-wpływ obciążenia

Post autor: zawistak » 04 paź 2012, 15:48

Witam,
Jestem tu nowy, więc może się przedstawię ;)
Nazywam się Piotrek, elektroniką interesuję się już kilka lat ( elektryką od zawsze ;)) i teraz postanowiłem gruntownie pogłębić więdzę czytając artykuły o podstawach elektroniki autorstwa P. Góreckiego no i mam nie lada problem.
Przy wtórniku emiterowym nie rozumiem wpływu obciążenia na jego pracę, tzn. jeśli obciążenie będzie miało rezystancję dużo niższą od rezystora emiterowego, to wtórnik będzie zniekształcał "połówki" ujemne sygnału.
Udało mi się dzięki jednemu z tematów poświęconych wtórnikowi zrozumieć, dlaczego tak się dzieje, ale tylko w przypadku wtórnika polaryzowanego napięciami symetrycznymi, natomiast nie mogę zrozumieć problemu kiedy zamiast napięć symetrycznych, polaryzujemy bazę np. dzielnikiem napięcia, a składową stałą odcinamy kondensatorem.
Męczę się już długi czas z tym, na pewno to proste tylko nie mogę na to wpaść :grin:
Pomoże ktoś :?:
Pozdrawiam

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 04 paź 2012, 22:39

Witaj na forum.
Co do pytania, to najprostsza odpowiedź jest tak, że dopóki tranzystor jest otwarty układ nie "zniekształca". Ale zatkanie tranzystora oznacza "obcięcie" jednej z polówek sygnału.
Ten obrazek to pokazuje
Obrazek.
A mówiąc prościej to wszystko dziej się tak samo jak przy zasilaniu symetrycznym.
Wystarczy teraz odpowiedzieć na pytanie kiedy tranzystor przejdzie ze stanu pracy aktywnej do zatkania (prąd emitera spadnie do zera).
Znasz na to pytanie podpowiedź?

zawistak
-

Post autor: zawistak » 04 paź 2012, 22:56

Witam,
Dzięki za odpowiedź ;)
Jony130 pisze:Znasz na to pytanie odpowiedź?
No właśnie nie i to mnie dręczy.
Pozdrawiam

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 04 paź 2012, 23:28

Tranzystor będzie zatkany wtedy gdy pod wpływem sygnału wejściowego napięcie na bazie spadnie poniżej 0.6V.
A to czytałeś?
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=74915#74915

zawistak
-

Post autor: zawistak » 04 paź 2012, 23:42

Witam,
Jony130 pisze:Tranzystor będzie zatkany wtedy gdy pod wpływem sygnału wejściowego napięcie na bazie spadnie poniżej 0.6V.
To akurat wiedziałem, tylko nie wiedziałem jak to będzie w przypadku kiedy mamy tylko Re i Rl z kondensatorem, bo jak mam napięcia symetryczne można określić napięcie w stanie zatkania dodać 0.6V i mam napięcie na bazie dla którego tranzystor będzie zatkany( np. na emiterze w stanie zatkania -5V czyli na bazie -4.4 powoduje zatkanie).
Jony130 pisze:A to czytałeś?
https://forum.elportal.pl/...p?p=74915#74915
Nie czytałem dokładnie, ale przeczytałem, że kondensator można traktować jak baterię więc bateria zasilająca napięcie Uzas i kondensator jako bateria o napięciu zależnym od napięcia emitera( np. Uzas/2) i tak jak z symetrycznymi napięciami?
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie ;)
Ostatnio zmieniony 04 paź 2012, 23:55 przez zawistak, łącznie zmieniany 1 raz.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 04 paź 2012, 23:54

zawistak pisze:Nie czytałem dokładnie, ale przeczytałem, że kondensator można traktować jak baterię więc bateria zasilająca napięcie Uzas i kondensator jako bateria o napięciu zależnym od napięcia emitera( np. Uzas/2)
Dokładnie gdy sygnał wejściowy zatka tranzystor kondensator Ce zaczyna rozładowywać się w obwodzie.
Dodatnia okładka Ce--->Re--->gnd--->RL ---> Ujemna okładzina Ce.
A z tego wynika, że maksymalne ujemne napięcie na obciążeniu wyniesie
-UL_max = UCe*(RL/(Re + RL)

Gdzie
UCe - spoczynkowe napięcie na emiterze do którego naładowany jest kondensator.

zawistak
-

Post autor: zawistak » 05 paź 2012, 0:02

Witam,
Czekaj czekaj bo się zapędziłem ;)
Jeśli napięcie spoczynkowe emitera wynosi powiedzmy 6V, to ile będzie wynosić napięcie bazy dla którego tranzystor będzie zatkany( oczywiście w układzie z kondensatorem i Rl)?
Pozdrawiam

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 05 paź 2012, 0:13

Tranzystor się zatka wtedy gdy Uwe za pomocą kondensatora wejściowego "ściągnie" bezę poniżej 0.6V. I teraz nasz kondensator Ce który były cały czas naładowany do spoczynkowego napięcie na emiterze (6V) pełni rolę "baterii" dla Re i RL.

zawistak
-

Post autor: zawistak » 05 paź 2012, 0:25

Witam,
Dobrze, tylko jeśli napięcie spoczynkowe emitera wynosi 6V to napięcie na bazie może spaść o 5.4V i tak będzie w układzie bez Rl.
Przy wtórniku polaryzowanym napięciem symetrycznym miałem powiedzmy -5V przy zatkaniu, więc -4.4V na bazie( i do takiego napięcia mogło spaść napięcie bazy).
A tutaj w teorii tranzystor nie powinien się zatkać jeśli napięcie nie spadnie poniżej 0.6 V, czyli amplituda ujemna mogłaby tyle wynosić, natomiast jak widzę jeśli obciążenie jest mniejsze od Re to mi od razu tnie przebieg ujemny, mimo że napięcie na emiterze wynosi 6V.
I tego nie rozumiem i też nie wiem jak dobrać Re do Rl.
Pozdrawiam

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 05 paź 2012, 0:56

A tutaj w teorii tranzystor nie powinien się zatkać jeśli napięcie nie spadnie poniżej 0.6 V, czyli amplituda ujemna mogłaby tyle wynosić, natomiast jak widzę jeśli obciążenie jest mniejsze od Re to mi od razu tnie przebieg ujemny, mimo że napięcie na emiterze wynosi 6V.
I tego nie rozumiem i też nie wiem jak dobrać Re do Rl.
Dla 6V spoczynkowego ma emiterze i RL = 100Ω i Re = 200Ω.
Maksymalne napięcie jakie może pojawić się na obciążeniu wynosi
UL_max = 6V*100/300 = 2V. Albo inaczej
UL_max = Ie*(Re||RL) = 30mA * 200/3 = 2V

Obrazek
zawistak pisze: i też nie wiem jak dobrać Re do Rl.
No to teraz już wiesz. W razie czego dodatkowy link.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 58#3503458
Załączniki
0_1170101181.jpg
0_1170101181.jpg (5.58 KiB) Przejrzano 7575 razy

ODPOWIEDZ