Gdzie znajdę schemat lub cały projekt stk500 ?
Gdzie znajdę schemat lub cały projekt stk500 ?
Witam, czy na łamach EdW bądź EP był gdzieś publikowany projekt, jak zrobić od podstaw programator stk500??
Ewentualnie inny pod USB (tylko nie USBaps)
Ewentualnie inny pod USB (tylko nie USBaps)
Re: Gdzie znajdę schemat lub cały projekt stk500 ?
Możesz zdradzić dlaczego nie USBasp?maxxxior pisze:Ewentualnie inny pod USB (tylko nie USBaps)
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
W Atmel Studio tak, w AVR Studio nie ma problemów.maxxxior pisze:ponieważ czytałem, że sporo osób ma problemy z tym programatorem w środowisku AVRstudio...
Wystarczy używać AVRDude z jakąś nakładką np.: http://avr8-burn-o-mat.aaabbb.de/avr8_b ... ui_en.html
i programowanie za pomocą USBasp masz niezależnie, czy używasz Atmel Studio, czy AVR Studio.
http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbaspmaxxxior pisze:OK, a czy mógłby ktoś mi podać link do gotowego schematu, wsadem do procka i dokumentacją
stoi w sprzeczności zdondu pisze:w AVR Studio nie ma problemów.
Autorowi tematu chyba jednak chodzi o użycie programatora bezpośrednio z poziomu AVR Studio. Każde dodatkowe, zewnętrzne względem AVR Studio, "okienko" jest upierdliwe przy dłuższej pracy.dondu pisze:Wystarczy używać AVRDude z jakąś nakładką np.: http://avr8-burn-o-mat.aaabbb.de/avr8_b ... ui_en.html
i programowanie za pomocą USBasp masz niezależnie, czy używasz Atmel Studio, czy AVR Studio.
Nie ma różnicy, ponieważ albo musisz kliknąć w menu AVR Studio, albo na ikonę zewnętrznej aplikacji programującej. Dlatego osobiście nie czuję dyskomfortu programując nawet tak starą aplikacją jak PonyProg.radzio pisze:Każde dodatkowe, zewnętrzne względem AVR Studio, "okienko" jest upierdliwe przy dłuższej pracy.
no a w tym USBaps jak to bedzie wygladało?
i jeszcze jedno, którą płytke mam wydrukować? zawsze mi się myli... wiem że odbicie lustrzane, ale na stronie Mirley'a pod odnośnikiem "Płytka" jest płytka z lustrzanym odbiciem, a pod odnośnikiem "Płytka(odbicie lustrzane)" widnieje zwykła płytka. Tak mi się wydaje... to z którego odnośnika mam wydrukować te ścieżki?
i jeszcze jedno, którą płytke mam wydrukować? zawsze mi się myli... wiem że odbicie lustrzane, ale na stronie Mirley'a pod odnośnikiem "Płytka" jest płytka z lustrzanym odbiciem, a pod odnośnikiem "Płytka(odbicie lustrzane)" widnieje zwykła płytka. Tak mi się wydaje... to z którego odnośnika mam wydrukować te ścieżki?
Ja mimo wszytko widzę jednak różnicę pomiędzy naciśnięciem jednego przycisku nad oknem z kodem programu (w ramach tego samego okna aplikacji) a przełączaniem się co chwila pomiędzy dwoma niezależnymi oknami. Ale nie ma co się spierać, to jak widać kwestia gustu, a o nim się z reguły nie dyskutuje.dondu pisze:Nie ma różnicy, ponieważ albo musisz kliknąć w menu AVR Studio, albo na ikonę zewnętrznej aplikacji programującej.
Jak musisz programowac FTDI? Instalowac sterowniki?rezasurmar pisze:Polecam ci zestaw AVT-5125 STK500v2 sprawdza się doskonale. Za to omijaj szerokim łukiem AVT988, albo ja mam takiego pecha do niego, albo coś schrzanili. Praktycznie za każdym razem jak go używam muszę na nowo programować FTDI.
Ja używam tego kitu spory czas i żadnych problemów z nim nie mam.
Pracuje w win7 z najnowszym AVR Studio.
Dlatego napisałem, że dla mnie nie ma dyskomfortu ponieważ ta sama ilość kliknięć i tak jak mówisz, to zależy od indywidualnego podejścia. Natomiast zwrócić należy uwagę, że nie koniecznie ma sens kupowanie droższego programatora tylko po to aby nie przełączać się między aplikacjami.radzio pisze:Ja mimo wszytko widzę jednak różnicę pomiędzy naciśnięciem jednego przycisku nad oknem z kodem programu (w ramach tego samego okna aplikacji) a przełączaniem się co chwila pomiędzy dwoma niezależnymi oknami. Ale nie ma co się spierać, to jak widać kwestia gustu, a o nim się z reguły nie dyskutuje.dondu pisze:Nie ma różnicy, ponieważ albo musisz kliknąć w menu AVR Studio, albo na ikonę zewnętrznej aplikacji programującej.
A tak przy okazji, to polecam pracę na dwóch monitorach - to daje zupełnie inne moce przerobowe