Gdzie znajdę schemat lub cały projekt stk500 ?

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
maxxxior
Użytkownik

Gdzie znajdę schemat lub cały projekt stk500 ?

Post autor: maxxxior » 04 wrz 2012, 17:50

Witam, czy na łamach EdW bądź EP był gdzieś publikowany projekt, jak zrobić od podstaw programator stk500??
Ewentualnie inny pod USB (tylko nie USBaps)

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Re: Gdzie znajdę schemat lub cały projekt stk500 ?

Post autor: dondu » 06 wrz 2012, 10:06

maxxxior pisze:Ewentualnie inny pod USB (tylko nie USBaps)
Możesz zdradzić dlaczego nie USBasp?

maxxxior
Użytkownik

Post autor: maxxxior » 06 wrz 2012, 18:39

ponieważ czytałem, że sporo osób ma problemy z tym programatorem w środowisku AVRstudio...

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 06 wrz 2012, 21:11

Polecam ci zestaw AVT-5125 STK500v2 sprawdza się doskonale. Za to omijaj szerokim łukiem AVT988, albo ja mam takiego pecha do niego, albo coś schrzanili. Praktycznie za każdym razem jak go używam muszę na nowo programować FTDI.

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 07 wrz 2012, 11:23

maxxxior pisze:ponieważ czytałem, że sporo osób ma problemy z tym programatorem w środowisku AVRstudio...
W Atmel Studio tak, w AVR Studio nie ma problemów.
Wystarczy używać AVRDude z jakąś nakładką np.: http://avr8-burn-o-mat.aaabbb.de/avr8_b ... ui_en.html
i programowanie za pomocą USBasp masz niezależnie, czy używasz Atmel Studio, czy AVR Studio.

maxxxior
Użytkownik

Post autor: maxxxior » 17 wrz 2012, 20:54

OK, a czy mógłby ktoś mi podać link do gotowego schematu, wsadem do procka i dokumentacją, do USBaps? Widziałem w sieci 2 wersje programatoerów: jedną z prockeim Atmega8 a drugą z atmega48+ . Którą wybrać?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 17 wrz 2012, 21:03

maxxxior pisze:OK, a czy mógłby ktoś mi podać link do gotowego schematu, wsadem do procka i dokumentacją
http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbasp

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 18 wrz 2012, 6:41

dondu pisze:w AVR Studio nie ma problemów.
stoi w sprzeczności z
dondu pisze:Wystarczy używać AVRDude z jakąś nakładką np.: http://avr8-burn-o-mat.aaabbb.de/avr8_b ... ui_en.html
i programowanie za pomocą USBasp masz niezależnie, czy używasz Atmel Studio, czy AVR Studio.
Autorowi tematu chyba jednak chodzi o użycie programatora bezpośrednio z poziomu AVR Studio. Każde dodatkowe, zewnętrzne względem AVR Studio, "okienko" jest upierdliwe przy dłuższej pracy.

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 18 wrz 2012, 8:01

radzio pisze:Każde dodatkowe, zewnętrzne względem AVR Studio, "okienko" jest upierdliwe przy dłuższej pracy.
Nie ma różnicy, ponieważ albo musisz kliknąć w menu AVR Studio, albo na ikonę zewnętrznej aplikacji programującej. Dlatego osobiście nie czuję dyskomfortu programując nawet tak starą aplikacją jak PonyProg.

maxxxior
Użytkownik

Post autor: maxxxior » 18 wrz 2012, 10:23

no a w tym USBaps jak to bedzie wygladało?

i jeszcze jedno, którą płytke mam wydrukować? zawsze mi się myli... wiem że odbicie lustrzane, ale na stronie Mirley'a pod odnośnikiem "Płytka" jest płytka z lustrzanym odbiciem, a pod odnośnikiem "Płytka(odbicie lustrzane)" widnieje zwykła płytka. Tak mi się wydaje... to z którego odnośnika mam wydrukować te ścieżki?

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 18 wrz 2012, 12:17

dondu pisze:Nie ma różnicy, ponieważ albo musisz kliknąć w menu AVR Studio, albo na ikonę zewnętrznej aplikacji programującej.
Ja mimo wszytko widzę jednak różnicę pomiędzy naciśnięciem jednego przycisku nad oknem z kodem programu (w ramach tego samego okna aplikacji) a przełączaniem się co chwila pomiędzy dwoma niezależnymi oknami. Ale nie ma co się spierać, to jak widać kwestia gustu, a o nim się z reguły nie dyskutuje.

maxxxior
Użytkownik

Post autor: maxxxior » 18 wrz 2012, 13:24

to czyli to bedzie tak samo jak bym na przykład pisał kod w Programmers Notepad,tam go kompilował, a w ISPprogrammer ładował HEX-ai póżniej wgrywał go do procka ?

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 18 wrz 2012, 15:50

rezasurmar pisze:Polecam ci zestaw AVT-5125 STK500v2 sprawdza się doskonale. Za to omijaj szerokim łukiem AVT988, albo ja mam takiego pecha do niego, albo coś schrzanili. Praktycznie za każdym razem jak go używam muszę na nowo programować FTDI.
Jak musisz programowac FTDI? Instalowac sterowniki?

Ja używam tego kitu spory czas i żadnych problemów z nim nie mam.
Pracuje w win7 z najnowszym AVR Studio.

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 18 wrz 2012, 20:43

radzio pisze:
dondu pisze:Nie ma różnicy, ponieważ albo musisz kliknąć w menu AVR Studio, albo na ikonę zewnętrznej aplikacji programującej.
Ja mimo wszytko widzę jednak różnicę pomiędzy naciśnięciem jednego przycisku nad oknem z kodem programu (w ramach tego samego okna aplikacji) a przełączaniem się co chwila pomiędzy dwoma niezależnymi oknami. Ale nie ma co się spierać, to jak widać kwestia gustu, a o nim się z reguły nie dyskutuje.
Dlatego napisałem, że dla mnie nie ma dyskomfortu ponieważ ta sama ilość kliknięć i tak jak mówisz, to zależy od indywidualnego podejścia. Natomiast zwrócić należy uwagę, że nie koniecznie ma sens kupowanie droższego programatora tylko po to aby nie przełączać się między aplikacjami.

A tak przy okazji, to polecam pracę na dwóch monitorach - to daje zupełnie inne moce przerobowe :)

ODPOWIEDZ