Swoją drogą jest jeszcze wersja student, szkoda tylko że nie można jej używać na zajęciach szkolnych.
Wzmacniacz Tranzystorowy Jednostopniowy
A ja go do tej pory nie dostałembrzozi pisze:Jak podałeś prawidłowy e-mail to dostajesz link potwierdzający, potem dopiero hasło, góra 10 minut
Pocztę mam założonąna portalu wp i jestem w 100% pewny, że dobrze napisałem adres.
Może jakbym zmienił potal na inny to może by przysłali , a tak wogóle to chyba nie ma znaczenia...
a może jednak...
The End pisze:Ivanek 89 zobacz na PW.
[ Dodano: Pon 22 Sie, 2005 8:07 pm ]
Nio i znalazła się zguba
Dostałem w końcu link potwierdzający i wszystko gra oook
Do sprawdzania poczty używam Windowsowego Outlook Express i z jakiś dziwnych powodów nie chciał mi ściągnąć poczty z wp.
Dopiero jak sprawdziłem "recznie" pocztę to znalazł 2 meile
No ale nic. Programik jest suuper.
Jak peksperymentuje na wzmacniaczach to napiszę o wynikach.
Pozdr.
A ja mam pytanie: jak sprawić, żeby Circuit-Maker mierzył napięcia w kilku różnych miejscach?Uruchamiałem przykłady dołączone do programu, i tam jest wiele tych punktów, A. B, C itd, niestety nie wiem, jak samemu mierzyć napięcia w różnych punktach i przedstawiać na wspólnym wykresie, jak to jest pokazane w fotografii przykładowej na tym forum?Wojtek pisze:Żeby Cię zachęcić do korzystania z takich narzędzi to podam Ci przykład który jest w schematach zawartych w tym programie, można ten schemat modyfikować i obserwować jak zmieniają się przebiegi w różnych punktach układu.
Po "odpaleniu" symulacji kursor w postaci strzałki zamienia Ci się na coś podobnego do końcówki sondy, naprowadzasz ją na punkt gdzie chcesz zmierzyć napięcie lub zdjąć przebieg i naciskasz na lewy przycisk myszki, jeśli chcesz mieć więcej punktów jednocześnie to przytrzymaj również "Shift".
[ Dodano: 23-08-2005, 17:28 ]
Znajdują soię tam również kursory "Measurment Cursor" które domyślnie są wyłączone, możesz je włączać i mierzyć np amplitudę przebiegu.
[ Dodano: 23-08-2005, 17:28 ]
Znajdują soię tam również kursory "Measurment Cursor" które domyślnie są wyłączone, możesz je włączać i mierzyć np amplitudę przebiegu.
A mi się z kolei zrodził dwa pytanka
:
Uno - Czy głośność głośnika zależy od mocy jaką wydziela mnożąc napięcie na nim przez prąd przez niego płynący?
Duo - Cio robi w programie symbol oznaczony w kółeczku poniżej.
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 25 Sie, 2005 11:52 am ]
Nio i coś tam porobiłem jakieś eksperymenty i wyniki są średnio zadowalające.
Za to program jest zajefajniasty
.
To co przedstawiam poniżej nie wiem czy jest rozwiązaniem 'idealnym' mioch problemów jednak mi to wystarczyło
. Na głośniku występuje 0,5W, tylko tranzystor T2 (ten po lewej) troszkę się grzeje (powyżej 1W) ale zastąpie go tranzystorem BD136 (co wy na to
)
Pozdrawiam.

Uno - Czy głośność głośnika zależy od mocy jaką wydziela mnożąc napięcie na nim przez prąd przez niego płynący?
Duo - Cio robi w programie symbol oznaczony w kółeczku poniżej.
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 25 Sie, 2005 11:52 am ]
Nio i coś tam porobiłem jakieś eksperymenty i wyniki są średnio zadowalające.
Za to program jest zajefajniasty
To co przedstawiam poniżej nie wiem czy jest rozwiązaniem 'idealnym' mioch problemów jednak mi to wystarczyło
Pozdrawiam.