Wzmacniacz Tranzystorowy Jednostopniowy

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 22 sie 2005, 9:42

Jak podałeś prawidłowy e-mail to dostajesz link potwierdzający, potem dopiero hasło, góra 10 minut :)
Swoją drogą jest jeszcze wersja student, szkoda tylko że nie można jej używać na zajęciach szkolnych.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 22 sie 2005, 15:38

Ivanek 89 zobacz na PW :)

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 22 sie 2005, 17:48

brzozi pisze:Jak podałeś prawidłowy e-mail to dostajesz link potwierdzający, potem dopiero hasło, góra 10 minut :)
A ja go do tej pory nie dostałem :(.
Pocztę mam założonąna portalu wp i jestem w 100% pewny, że dobrze napisałem adres.
Może jakbym zmienił potal na inny to może by przysłali , a tak wogóle to chyba nie ma znaczenia...
a może jednak...
The End pisze:Ivanek 89 zobacz na PW :).
:D 8)

[ Dodano: Pon 22 Sie, 2005 8:07 pm ]
Nio i znalazła się zguba :P.
Dostałem w końcu link potwierdzający i wszystko gra oook :D.
Do sprawdzania poczty używam Windowsowego Outlook Express i z jakiś dziwnych powodów nie chciał mi ściągnąć poczty z wp.
Dopiero jak sprawdziłem "recznie" pocztę to znalazł 2 meile :P (po co ja się dwa razy rejestrowałem).
No ale nic. Programik jest suuper.
Jak peksperymentuje na wzmacniaczach to napiszę o wynikach.

Pozdr.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 22 sie 2005, 19:14

W razie problemów z CM2000 daj znac na forum, Wojtek zapewne Ci pomoże i ja postaram się też :D
Ciesze się, że dotarło do Ciebie hasło :twisted:

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 23 sie 2005, 16:16

Wojtek pisze:Żeby Cię zachęcić do korzystania z takich narzędzi to podam Ci przykład który jest w schematach zawartych w tym programie, można ten schemat modyfikować i obserwować jak zmieniają się przebiegi w różnych punktach układu.
A ja mam pytanie: jak sprawić, żeby Circuit-Maker mierzył napięcia w kilku różnych miejscach?Uruchamiałem przykłady dołączone do programu, i tam jest wiele tych punktów, A. B, C itd, niestety nie wiem, jak samemu mierzyć napięcia w różnych punktach i przedstawiać na wspólnym wykresie, jak to jest pokazane w fotografii przykładowej na tym forum?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 sie 2005, 16:25

Po "odpaleniu" symulacji kursor w postaci strzałki zamienia Ci się na coś podobnego do końcówki sondy, naprowadzasz ją na punkt gdzie chcesz zmierzyć napięcie lub zdjąć przebieg i naciskasz na lewy przycisk myszki, jeśli chcesz mieć więcej punktów jednocześnie to przytrzymaj również "Shift".

[ Dodano: 23-08-2005, 17:28 ]
Znajdują soię tam również kursory "Measurment Cursor" które domyślnie są wyłączone, możesz je włączać i mierzyć np amplitudę przebiegu.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 25 sie 2005, 10:30

A mi się z kolei zrodził dwa pytanka :):
Uno - Czy głośność głośnika zależy od mocy jaką wydziela mnożąc napięcie na nim przez prąd przez niego płynący?
Duo - Cio robi w programie symbol oznaczony w kółeczku poniżej. ;)

Obrazek

Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 25 Sie, 2005 11:52 am ]
Nio i coś tam porobiłem jakieś eksperymenty i wyniki są średnio zadowalające.
Za to program jest zajefajniasty :D.

To co przedstawiam poniżej nie wiem czy jest rozwiązaniem 'idealnym' mioch problemów jednak mi to wystarczyło :D. Na głośniku występuje 0,5W, tylko tranzystor T2 (ten po lewej) troszkę się grzeje (powyżej 1W) ale zastąpie go tranzystorem BD136 (co wy na to ;))
Pozdrawiam.

Obrazek

ODPOWIEDZ