Fuzz

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
hell_X
-

Fuzz

Post autor: hell_X » 09 maja 2012, 17:01

Witam

Zapewne niektórzy robili już konstrukcje tego typu. Poszukuję schematu fuzza, który masakrycznie przesterowuje dźwięk, powiedzmy najmocniej ze wszystkich fuzzów ;) Może ktoś natknął się na jakiś godny polecenia.

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 10 maja 2012, 8:56

Pisząc "fuzz'a" masz na myśli konkretnie ten efekt, czy określasz tym mianem wszystkie przestery niejako pakując je do jednego worka?

Jak chcesz "masakrycznie", to podaj sinus na bramkę Schmitta..

Jeżeli jednak interesuje Cię brzmienie, a nie sieczka za wszelką cenę, to polecam Metal Muff w jednej z 3 wersji, ewentualnie Boss MT-2 Twilight Mod (czyli Keeley mod dla MT-2).

->MUFF nano<-

->MT-2 Keeley<-

Schematy są gdzieś na sieci.

hell_X
-

Post autor: hell_X » 10 maja 2012, 16:42

Hej

Nie, pisząc fuzz mam na myśli właśnie fuzza i tylko fuzza ;)
Zależałoby mi na czymś w stylu jak w tym kawałku na początku:

LINK

Przymierzam się też do zrobienia fuzz face na germanowych elementach. Trochę go osłuchałem w necie, może być ciekawy.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 10 maja 2012, 23:21

Mam problem ze słuchem ale przester na basie usłyszałem?
możesz pokombinować coś ze wzmacniaczem klasy C- ale to podwyższa "dźwięki". Albo trochę kombinowania i przester będzie obniżał i robił charakterystyczne dudnienie. Albo jedno i drugie jednocześnie :)

hell_X
-

Post autor: hell_X » 11 maja 2012, 8:07

Przester na basie hmm to możliwe, nie pomyślałem o tym :D Więc chyba problemu ze słuchem nie masz ;)

W każdym razie, ja się grzebię raczej w distortionach, fuzzów nie osłuchiwałem i mnie nie interesowały, ale koleżka poprosił mnie o zrobienie albo czegoś co brzmi podobnie jak w tym kawałku, albo jakiejś kompletnej masakry i chodzi mu o fuzz. W związku z tym moje pytania, bo zapewne jest na Forum ktoś kto fuzzy ogarnia i może mi doradzić jakieś konstrukcje.
Ofc kompletna masakra nie ma polegać na mnóstwie szumów na wyjściu :P

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 maja 2012, 22:33

W EP w którymś numerze były trzy sprawdzone fuzy- nie licząc obudowy( najdroższa) do 5 zeta wychodziło.
Na upatego mogę poszukać w gazetach...

Fuzz fuzeem, dużo można zdziałać :)

Czyli jednak bas? :P

hell_X
-

Post autor: hell_X » 13 maja 2012, 13:29

Hej

Dzięki, ale mam już te schematy z EP :) No właśnie mam zamiar poeksperymentować z różnymi częściami itp, np. chcę dodać obcinacze diodowe (germanowe) i zobaczyć jaki dźwięk z tego wyjdzie. Trochę brakuje mi czasu na to wszystko ale jak już coś zdziałam to pewne wrzucę na DIY

Bas tak na mniej więcej 50 % :P Muszę zapytać się kogoś, kto ma lepszy słuch ode mnie ;)

Swoją drogą zastanawiam się skąd ludziska biorą takie stare rezystory z epoki, na alledrogo nie uświadczyłem takich. O takie: LINK

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 13 maja 2012, 18:11

Z diodami to masz szeroki pole do popisu, możesz nawet impulsowe sprawdzić jak wyjdą w użyciu. o zenerkach, ledach nie wspominając.

ODPOWIEDZ