Monior Samsung syncmaster 710v
- andrzejzis
- Użytkownik
Uszkodzenie kondensatora jest też skutkiem usterki, nie zawsze przyczyną, jeśli przyjąć, że w ogóle były zepsute. Jako amator w naprawianiu monitorów powiem tak. Najpierw zdobądź sobie schemat serwisowy monitora, następnie musisz wziąć na warsztat zasilacz, i mieć pewność w stu procentach, że jest sprawny. Jeśli nie będziesz miał tej pewności to grzebanie w innych płytkach lub częściach płytki „psu na budę”. Na przykład sprawdź napięcia wychodzące z zasilacza, będzie ich kilka 5V, 12V lub inne, sprawdź tranzystory sterujące cewką i inne czy są zwarte , rozwarte inne kluczowe elementy w okół tych tranzystorów, zmień pozostałe elektrolity, sprawdź czy niema pękniętych lutów, po prostu zacznij od prostych czynności, które cię nie przerastają., przecież nie jesteś zawodowym naprawiaczem, tylko z różnych powodów próbujesz sam naprawić monitor, inaczej zaniósłbyś go do serwisu. Napięcia jak i resztę informacji masz w schemacie serwisowym -schemat w naprawie to podstawa, nawet jak nie przewidujesz z niego korzystać. Na twoje pytanie co może być przyczyną, pierwszą odpowiedzią, którą trzeba wyeliminować jest -zasilacz. Ale nie zawsze, pęknięte lutowie takie proste zjawisko może też być przyczyną. Ja w laptopie miałem podobną usterkę a przyczyną migania podświetlenia monitora było oderwanie rezystora smd jednym końcem od płytki inwertora, w każdym bądź razie tej płytki, na której była regulacja jasności podświetlenia. Po prostu producent tak zaprojektował płytkę, że z drugiej strony tej płytki naprzeciw rezystora znajdował się nagrzewający element. Rezystor i płytka pracowały temperaturowo aż doszło do pęknięcia lutowia Później sprawdziłem, że ten jeden rezystor był przyczyną większej części usterek podświetlenia w laptopach tego producenta. Pamiętam, że wtedy szedłem do sklepu po nowy rezystor innej aczkolwiek podobnej wartości, bo orginalny zdmuchnąłem ze stołu.
P.S Acha, a czy jako przyczynę wyeliminowałeś, część programową w postaci sterowników monitora, BIOS komputera, czy tym podobne?
P.S Acha, a czy jako przyczynę wyeliminowałeś, część programową w postaci sterowników monitora, BIOS komputera, czy tym podobne?
Tak.Ponieważ odłączając uszkodzony monitor i podłączając drugi wszystko działa.
Podłączając monitor mój uszkodzony pod komputer sąsiada dzieje się tak samo jak u mnie - wiec wychodzi na to że monitor.
Mi się wydaję że to są uszkodzone te "scalaki ?" co zaznaczyłem

Z nich sak "syczy"
http://www.youtube.com/watch?v=fRSolDHe ... e=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=sQxVDRy4 ... e=youtu.be
Podłączając monitor mój uszkodzony pod komputer sąsiada dzieje się tak samo jak u mnie - wiec wychodzi na to że monitor.
Mi się wydaję że to są uszkodzone te "scalaki ?" co zaznaczyłem
Z nich sak "syczy"
http://www.youtube.com/watch?v=fRSolDHe ... e=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=sQxVDRy4 ... e=youtu.be
- andrzejzis
- Użytkownik
Znikome szanse, praktycznie zerowe na istnienie zimnych lutów w tym sprzęcie, ale nie można tego wykluczyć a raczej trzeba wykluczyć już na początku naprawy.
Zimny lut jest to połączenie o słabej jakości elektrycznej, mechanicznej. Połączenie takie charakteryzuje się wysoką rezystancją lub przerwą czyli brakiem połączenia, czasami iskrzeniem. Powstaje wskutek: niedostatecznej temperatury łączonych materiałów i lutowia, lutowaniem bez topnika, lutowaniem materiałów zabrudzonych zardzewiałych zaśniedziałych czyli tlenków, zatłuszczonych. Podczas takiego lutowania nie zachodzi zjawisko dyfuzji czyli przenikanie lutowia w głąb materiału lutowanego.
Zimny lut jest to połączenie o słabej jakości elektrycznej, mechanicznej. Połączenie takie charakteryzuje się wysoką rezystancją lub przerwą czyli brakiem połączenia, czasami iskrzeniem. Powstaje wskutek: niedostatecznej temperatury łączonych materiałów i lutowia, lutowaniem bez topnika, lutowaniem materiałów zabrudzonych zardzewiałych zaśniedziałych czyli tlenków, zatłuszczonych. Podczas takiego lutowania nie zachodzi zjawisko dyfuzji czyli przenikanie lutowia w głąb materiału lutowanego.
- andrzejzis
- Użytkownik
Musisz mieć trochę dobrych chęci, aby się nie tyle co zabierać za naprawę ale robić to skutecznie - skutecznie nie naprawiać, ale zabierać się -. W praktyce oznacza to np. we wcześniejszym poście mówisz i pokazujesz na zdjęciu, że mogą to być scalaki, To dowiadujesz się co to za scalaki, czego po jego nóżkach się spodziewać, w jakim zakresie napięć, w jakich aplikacjach producent je prezentuje, dowiadujesz się najwięcej jak to możliwe na ich temat np. przeczytać mogę, że między bazą a emiterem może występować napięcie maksymalnie ±0,7V ,ale nie więcej niż ±0,8V. Wtedy dedukuję jak będzie 0,8V i więcej na pewno jest coś nie tak lub tranzystor uszkodzony. Podobnie postępujesz z tranzystorem polowym. Robisz pomiary na scalaku na tyle na ile cię stać, a jak nie wiesz jaki to scalak i czy jest dobry to konsultujesz się w internecie z ludźmi bardziej od ciebie obeznanymi, ale wtedy ważne są szczegóły, a nie ogólniki jak do tej pory, o wszystkim i o niczym. Podobnie z drugim scalakiem, dowiadujesz się w karcie katalogowej co to jest za scalak, prawdopodobnie dwie diody schottkiego w jednej obudowie. Robisz pomiary a jak nie wiesz to dowiadujesz się jak poznać, czy element jest uszkodzony drogą dedukcji lub w internecie lub u sąsiada. zawsze pierwszym konsultantem powinien być schemat serwisowy danego urządzenia.
Jeśli nie zaczniesz podchodzić do tego problemu z dystansem, to jesteś na dobrej drodze do zrażenia się do elektroniki. Możesz potraktować ten monitor jako pewne wyzwanie do nauki o elektronice, ale może to być również twoje ostatnie zainteresowanie elektroniką. Najpierw ucz się cierpliwości, jak będziesz cierpliwy to będziesz uczył się podstaw elektroniki.
Jeśli nie zaczniesz podchodzić do tego problemu z dystansem, to jesteś na dobrej drodze do zrażenia się do elektroniki. Możesz potraktować ten monitor jako pewne wyzwanie do nauki o elektronice, ale może to być również twoje ostatnie zainteresowanie elektroniką. Najpierw ucz się cierpliwości, jak będziesz cierpliwy to będziesz uczył się podstaw elektroniki.