Działka blisko linii wysokiego napięcia

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 04 kwie 2012, 17:06

Tak samo jak wszystkie rośliny. Poprzez system korzeniowy, a jeżeli wody i składników pokarmowych w glebie jest mało to nie trudno się domyślić, że może ich brakować dla innych roślin. Tam gdzie ostatnio przejeżdżałem rośnie złotokap albo coś podobnego i nie zauważyłem, żeby coś działo się z roślinami.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 06 kwie 2012, 22:34

slawek55 pisze:bo w liniach przesyłowych jest układ trójkątny a nie gwiazda
Możesz wyjaśnić? Jaka to różnica w jaki sposób przewody są podłączone do trafa odbiorczego i nadawczego?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 kwie 2012, 22:51

000andrzej pisze:Możesz wyjaśnić? Jaka to różnica w jaki sposób przewody są podłączone do trafa odbiorczego i nadawczego?
Różnica taka, że w drugim przypadku masz przewód N- środek połączenia w gwiazdę. Przy transformatorze możesz uzyskać 400V lub 690V.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 07 kwie 2012, 10:29

timo66 - ja wiem co to jest trójkąt, gwiazda. Tylko nie widzę związku z przesyłem wysokiego napięcia i różnych skutków oddziaływania pola EM. Może czegoś nie wiem dlatego się dopytuję.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 07 kwie 2012, 11:43

No to ja wam namieszam bardziej, jest jeszcze połączenie w Z.
Wracając do tych brzózek, to nie chodziło mi korzenie, bo to logiczne, tylko o te że rosną one raczej na jałowej ziemi.
Ja akurat mam linie średniego napięcia prosto przez środek pola uprawnego, i jakoś nie zauważyłem żeby tam nie chciało coś rosnąć.
Nie ziemniaki nie świecą w nocy.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 07 kwie 2012, 12:10

Można sobie gdybać, że przy opadach deszczu [ może i kwaśnego] spadające krople się ładują elektrycznie i zabijają związki organiczne, minerały i inne bakterie. Może też być celowe działanie osób nadzorujących przestrzeń przy linii przesyłowej spowalniający wzrost roślinności, jak by nie było jest to nie mały koszt przy przycinaniu drzew. Pomijając już fakt, że brzoza jak chwast urośnie na byle czym i bardzo szybko.
kayron pisze:No to ja wam namieszam bardziej, jest jeszcze połączenie w Z.
Taki rozbudowany trójkąt :mrgreen:
http://www.noratel.pl/?dzial=techniczne&id=24

hell_X
-

Post autor: hell_X » 11 maja 2012, 8:33

To i ja namieszam. Od pewnego czasu interesuję się wpływem pól elektrycznych i magnetycznych na ogranizmy żywe. Powiem wam, że znalazłem badanie, w którym stwierdzili, że bodajże pszenica pod linią przesyłową (nie pamiętam tylko jakiego napięcia) rosła wyższa, niż w innej części pola uprawnego. Istnieje też coś takiego jak przedsiewna stymulacja nasion polem elektrycznym lub magnetycznym, można stymulować też laserem czy mikrofalami. Po takiej stymulacji zwiększa się siła kiełkowania i mamy większe wschody :razz:

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 11 maja 2012, 8:42

Wcale nie namieszasz, jak dobrze poszukać to badania na poparcie każdej tezy można znaleźć. Dwa krótkie pytania, dlaczego musiałeś tego szukać, jeśli efekt powinien być powszechnie obserwowany; czy w badaniu wyeliminowano inne czynniki, np. „mniej używaną” ziemię między słupami?

hell_X
-

Post autor: hell_X » 11 maja 2012, 16:31

W tym badaniu mierzono wzrost roślin rosnących tylko na polu uprawnym. Efekt nie był jakiś znakomity, o ile dobrze pamiętam to były różnice rzędu 5 - 10 % (ale nie bierzcie tego co piszę na 100% bo czytałem to jakiś czas temu). Być może mam jeszcze to badanie, jak mi się nawinie pod rękę to dam znać, jeśli to kogoś interesuje.

ODPOWIEDZ