Wzmacniacz róznicowy - błędne napięcia
Wzmacniacz róznicowy - błędne napięcia
Cześć.
Mam taka zagwostkę. Mam układ jak na schemacie który teoretycznie powinien wzmocnić 10x różnicę napięć. Na symulacji wszystko jest OK lecz w rzeczywistym układzie juz nie jest tak pieknie. Układ jest zmontowany tak jak na schemacie lecz na wyjściu max napięcie jakie otrzymuje wynosi 0.25V a pomiędzy wejciami + i - wzmacniacza jest około 0.7V.
Układ jest tak prosty że po kilkukrotnym sprawdzeniu wszystkie połączenia są prawidłowe, bo podejrzewałem że może pomyliłem wyprowadzenia wzmacniacza lub któryś rezystor jest bez połączenia, ale nie, jest dobrze.
Czego nie dostrzegam i gdzie może być błąd?
Mam taka zagwostkę. Mam układ jak na schemacie który teoretycznie powinien wzmocnić 10x różnicę napięć. Na symulacji wszystko jest OK lecz w rzeczywistym układzie juz nie jest tak pieknie. Układ jest zmontowany tak jak na schemacie lecz na wyjściu max napięcie jakie otrzymuje wynosi 0.25V a pomiędzy wejciami + i - wzmacniacza jest około 0.7V.
Układ jest tak prosty że po kilkukrotnym sprawdzeniu wszystkie połączenia są prawidłowe, bo podejrzewałem że może pomyliłem wyprowadzenia wzmacniacza lub któryś rezystor jest bez połączenia, ale nie, jest dobrze.
Czego nie dostrzegam i gdzie może być błąd?
- Załączniki
-
- wzm.jpg (42.85 KiB) Przejrzano 8187 razy
Na pewno mam LM358 i nawet wymieniłem na inny egz. jakby mi się trafił uszkodzony.
Napięcia są takie:
Połączenie R2, R3: 154mV
Poł. R1, R4: 105mV
końcówka - wzm, czyli wyprowadzenie nr 2: 123mV
końcówka + wzm, czyli wyprowadzenie nr 3: 140mV
wyjście wzm, czyi końcówka nr 1: 250mV
Zasilanie wzm 12.14V
Zasilanie dzielnika R1, R2, R3, R4: 5.03V
Pomiary przed chwilą robione.
Napięcia są takie:
Połączenie R2, R3: 154mV
Poł. R1, R4: 105mV
końcówka - wzm, czyli wyprowadzenie nr 2: 123mV
końcówka + wzm, czyli wyprowadzenie nr 3: 140mV
wyjście wzm, czyi końcówka nr 1: 250mV
Zasilanie wzm 12.14V
Zasilanie dzielnika R1, R2, R3, R4: 5.03V
Pomiary przed chwilą robione.
Dodałem jeszcze dwa kondensatory 100n na wyjście WO, do zasilania. Wymieniłem stabilizator, wyrzuciłem stabilizator i zasiliłem z zewnętrznego zasilacza 5V, zasiliłem całość tylko z 5V i każdym z przypadków jest to samo. na wyjściu nadal trzyma te 0.25V. Jak zwiększę różnicę napięć poprzez zwiększenie rezystora do 300 omów przy wejściu (+) to na wyjściu mam tylko 0.35V. Zagwostka. Chyba złożę to od początku, na nowo i zobaczę co będzie.
Pytałem o to jak faktycznie jest połaczone na płytce, bo czasami zdarzaja sie błędy w elementach bibliotecznych i mozna bezmyślnie skopiować błędne połaczenia - zdarzył mi sie taki przypadekslawek55 pisze:nr pinów łatwiej teraz opisac niż narysować: Wyjście WO to nr 1, (+) to 3 a (-) to 2. Zasilanie +12V to pin 8, a GND to nr 4.
Niewykorzystane wejścia drugiej połówki do GND