KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 14 lut 2012, 8:32

Temat konwersji bibliotek programu Eagle na format KiCAD'a należy uaktualnić. Mianowicie w nowszych wersjach KiCAD'a tych z końca 2011 roku i z roku 2012 przy korzystaniu z niektórych bibliotek wyświetlany jest komunikat o błędzie przy wczytywaniu bibliotek. Jak się okazało błąd leży zarówno po stronie skryptu konwertującego jak i po stronie KiCAD'a. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj. Można też znaleźć z tym linku poprawiony skrypt konwertujący biblioteki.

Drugim problemem jaki pojawił się przy konwersji bibliotek Eagle na format KiCAD'a jest zmiana bibliotek w wersji Eagle 6.xx w taki sposób, że po konwersji bibliotek z tej wersji Eagle (lub nowszej) otrzymuje się gigantyczne elementy biblioteczne. Konwersja bibliotek z Eagle w wersji 5.8.0 działa poprawnie. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 09 mar 2012, 16:12

Witam
Mam pytanie co należy zrobić, by warstwa opisowa wydrukowana nie posiadała "otoczek" wokół pól lutowniczych (które oczywiście są po drugiej stronie płytki) Czy jest też sposób na bugi przy odbiciach lustrzanych( np w owalnych padach obie połówki owalu obracają się ku sobie i wychodzi zupełnie inna figura, taki krzywy X zamiast owalu).
pozdrawiam
spanner

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 09 mar 2012, 17:02

Co do usunięcia otoczek przy warstwie opisowej, to sprawdziłem to i jak masz okienko z warstwami to masz tam też drugą zakładkę Pokaż, kliknij na nią i odznacz pady na stronie dolnej/górnej, w podglądzie wydruku nie powinno już być otoczek :).

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 09 mar 2012, 18:55

Dzięki wielkie!! Działa i już nie ma oczek.
pozdrawiam
spanner

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 18 mar 2012, 22:13

Jednak i mnie spotkał pewien problem, choć do tej pory jakoś sobie radziłem.

Chcę wydrukować warstwę opisową, ale po zaznaczeniu "odbicie" w opcjach drukowania niektóre elementy mi się psują, czyli jakieś kółka się pojawiają itp. Generalnie problem dotyczy tylko elementów z łukami, jeden z nich do potencjometr (ściągnięty plik .mod z jakiejś stronki), a dwa pozostałe to diody LED z standardowej biblioteki programu, więc raczej wina nie leży po mojej stronie.

Całość widać na zdjęciach. Dla porównania dałem normalny wydruk i ten zepsuty lustrzany.

Korzystam z wersji KiCAD z 2011 roku, chyba nie warto co chwilę zmieniać programu?

Miał ktoś kiedyś taki przypadek? Jak sobie z tym poradzić?

Myślałem żeby wrzucić to do PDF-a i potem kombinować na piechotę :roll: .
Załączniki
1.jpg
ODBITA
1.jpg (35.35 KiB) Przejrzano 8727 razy
2.jpg
NORMALNA
2.jpg (33.03 KiB) Przejrzano 8727 razy

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 19 mar 2012, 10:01

mam tak samo jak ty...

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 19 mar 2012, 13:19

Jakiś czas temu był błąd w programie KiCAD, który powodował, że niektóre pola lutownicze zawierające łuki i mające kształt owalny "znikały" z wydruku. Problem omawiany był tutaj - post Taszy. Z tego co pamiętam problemem było narzędzie wxWidgets które wówczas zawierało błąd przy kreśleniu łuków i błąd ten przenosił się na tworzone w nim aplikacje. Całkiem możliwe, że teraz podobny błąd zakradł się do KiCAD'a. Najnowsza wersja KiCAD'a jest ze stycznia tego roku. Może nie zawiera tego błędu?

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 19 mar 2012, 18:52

Przeczytałem i problem rzeczywiście podobny. Pobrałem i zainstalowałem nowego KiCAD-a ze stycznia tego roku i nie pomogło - dalej to samo.

Poradziłem sobie z tym odbiciem lustrzanym robiąc wydruk z PDF Creatora i w opcjach daję mirror czy jakoś tak i jest dobrze, nie ma tych kółeczek :).

Pozostaje czekać na następną wersję, może to naprawią. Można by w sumie zgłosić programistom taki błąd.

Dzięki za odpowiedzi :).

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 20 mar 2012, 14:34

Strzeminator pisze:(...)
Pozostaje czekać na następną wersję, może to naprawią. Można by w sumie zgłosić programistom taki błąd.

Dzięki za odpowiedzi :).
Problem ten jest znany od blisko czterech lat i jak widać nie został skutecznie wyeliminowany do tej pory. Więc na jego szybkie wyeliminowanie trzeba będzie pewnie jeszcze poczekać.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 23 mar 2012, 19:06

Może po prostu jeszcze nikt go nie zgłosił oficjalnie. Dlatego się tak to ciągnie. Zresztą. Ważniejsze od robienia wydruków na drukarce są Gerbery. :D

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 24 mar 2012, 9:30

keruseykaryu pisze:Zresztą. Ważniejsze od robienia wydruków na drukarce są Gerbery. :D
Jak dla kogo. Na razie nie mam potrzeby zamawiania płytek i dla mnie bardziej liczy się prawidłowy wydruk. Sam robię płytki i dla moich skromnych projektów nie opłaca się zamawiać fabrycznej płytki, która dla jednego egzemplarza przekracza koszt płytki zrobionej w domu wraz z elementami, czasem dość dużo :).

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 24 mar 2012, 12:55

Strzeminator pisze:
keruseykaryu pisze:Zresztą. Ważniejsze od robienia wydruków na drukarce są Gerbery. :D
Jak dla kogo. Na razie nie mam potrzeby zamawiania płytek i dla mnie bardziej liczy się prawidłowy wydruk. Sam robię płytki i dla moich skromnych projektów nie opłaca się zamawiać fabrycznej płytki, która dla jednego egzemplarza przekracza koszt płytki zrobionej w domu wraz z elementami, czasem dość dużo :).

No właśnie dla kogo. Mi się wydaje że użytkownikowi keruseykaryu chodziło o samych ludzi od Kicada

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 24 mar 2012, 14:29

keruseykaryu pisze:Może po prostu jeszcze nikt go nie zgłosił oficjalnie. Dlatego się tak to ciągnie. Zresztą. Ważniejsze od robienia wydruków na drukarce są Gerbery. :D
Błąd jest znany i zgłoszony tak przynajmniej wynika z postu użytkownika tropicalBula z "Elektrody" z 6 lipca 2008 roku.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 mar 2012, 15:39

Spanner pisze:Mi się wydaje że użytkownikowi keruseykaryu chodziło o samych ludzi od Kicada
KiCAD ma ambicje do bycia programem profesjonalnym, dlatego ważniejsze są Gerbery dla profesjonalistów niż wydruki na plujce u jakiegoś Kowalskiego. Zresztą, który program tego typu jest pisany dla takich Kowalskich? Od razu powiecie, że Eagle ale to nie prawda jest. No może półprawda.
Jakby KiCAD był pisany dla Kowalskich to szybko by skończył się rozwijać. Open source czy nie open source, ale mała komercja musi być zawsze.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 16 kwie 2012, 15:02

Mam pytanie jak samodzielnie
skojarzyć elementy z bibliotek z modułami by w CvPCB były dobierane automatycznie podczas otwierania netlisty, albo żeby jak np będzie dioda led to żeby wyswietliły się tylko moduły diod led?

ODPOWIEDZ