Literatura, itp. na początek

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 21 lut 2012, 20:11

Abstrahując od części związanej z procesorami motoroli 68xxx to wszystko pozostałe jest jak najbardziej aktualne w sztuce, cały czas do niej sam chętnie zaglądam.
Po za tym, polecam kursy z EdW, o tranzystorze i o wzmacniaczu operacyjnym, jak również wyprawy na zieloną łączkę :).
Ciężko dziś o dobrą książkę z elektroniki, sam np. mam porównanie np. Książka Oscyloskop Elektroniczny, wydanie z początku 80, a wydanie niedawne ;). Okroili większość ciekawego materiału, a było sporo fajnych rozwiązań, pokazanych. Metody pomiarowe etc.
Dobrymi książkami są też czasem skrypty uczelniane, porażką są natomiast niektóre wydania BTC, które są po prostu przedrukami kursów z EdW z małymi redaktorskimi dodatkami.
Sam robię w ten sposób, że zbieram kursy, czy to w wersji elektronicznej, czy też papierowej, składam skanuje, lekko obrabiam, czasem drukuję i mam potem fajną kolekcję wszystko w jednym miejscu :). Bo noszenie kilkunastu książek przy sobie nie jest za wygodne.

Elektronika nie dla bystrzaków, jest fajnie napisana dla całkowitych laików, coś jak by trzeba było wytłumaczyć elektronikę humaniście :D.

Kiedyś były dosyć dobre książki, "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" dwa tomy, jeden o cyfrówce, drugi z analoga.
Sztuka, na początek starczy, jest dobrze napisana i podstawy z niej raczej się nie zdezaktualizują, jako rozwinięcie polecam zaopatrzyć się w kursy z EdW.
Sam ostatnio się z nich uczę, (bo szkoły, ani żadnego wykształcenia w kierunku elektroniki nie mam).

mlody_
-

Post autor: mlody_ » 21 lut 2012, 20:20

A znacie może jakieś dobre książki o tematyce elektronicznej (ewentualnie telekomunikacji) po angielsku lub niemiecku ? Bo takie też wchodzą w grę.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 21 lut 2012, 20:22

Poszukaj, są wykłady z MIT, świetny materiał dydaktyczny.

mlody_
-

Post autor: mlody_ » 21 lut 2012, 20:24

O wykładach z MIT wiem, będę musiał się za nie "zabrać".

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 22 lut 2012, 21:58

Sztuka Elektroniki, Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz - Elementy, Układy, Technika cyfrowa (były jeszcze układy scalone), Układy Półprzewodnikowe - inny autor coś na U. Na dobrą sprawę to powinno wystarczyć. Nie bierz się za bascoma czasem ;]. Co do EDW i innych czasopism, to w zupełności wystarczy że przeczytasz to co jest w internecie, a uwierz mi że jest tego dosyć sporo, bardzo fajnie postąpiła Elektronika Praktyczna udostępniając archiwum, jest tam kilka ciekawych projektów.

Polecam też kurs C dla AVR:

http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&aid=1

Kiedyś sporo się nauczyłem korzystając z niego, testowałem wszystko na ATTINY2313. Do µC książek nie polecę żadnych, bo nie miałem żadnej w ręku, a jednak z pomocą internetu udało mi się np. zrobić lampkę RGB, sterowanie LED-ami i inne proste projekty i uważam, że informacje w internecie wystarczą do zrealizowania nawet bardziej złożonych projektów niż te, które podałem, ja na razie już nauki nie kontynuuję, bo załatwiła mnie córeczka siostry - powyrywała wszystko co miałem na płytce stykowej, w tym programator, stabilizator i wszystkie złączki. Tak to jest jak się opuści dom na tydzień :sad:.
Przeglądaj też zagraniczne strony DIY, są tam czasami ciekawsze projekty niż można u nas spotkać.

Najwięcej i tak nauczysz się budując układy, uruchamiając jakieś bardziej skomplikowane, coś czasem nawali to będziesz musiał znaleźć usterkę, a człowiek najlepiej uczy się na błędach. Same książki i internet nie wystarczą, to nie informatyka, gdzie można się nauczyć C++ czy delphi ściągając dwa PDF-y z torrentów.

mlody_
-

Post autor: mlody_ » 22 lut 2012, 22:06

Strzeminator pisze:Nie bierz się za bascoma czasem ;]
Po co mi bascom, gdy znam C++. Przejście na C dla mikrokontrolerów nie powinno być zbyt trudne.
Strzeminator pisze:Same książki i internet nie wystarczą, to nie informatyka, gdzie można się nauczyć C++ czy delphi ściągając dwa PDF-y z torrentów.
A C++ można się nauczyć z samych książek ? Trzeba jeszcze klepać kod. :wink:

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 23 lut 2012, 7:50

Mogę ci polecić "Język C dla Mikrokontrolerów AVR" Tomasz Francus, lub "Mikrokontrolery AVR język C podstawy programowania" Mirosław Kardaś. Bardzo dobre pozycje polecane już tu na forum.

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 23 lut 2012, 13:16

rezasurmar pisze:Mogę ci polecić "Język C dla Mikrokontrolerów AVR" Tomasz Francus, lub "Mikrokontrolery AVR język C podstawy programowania" Mirosław Kardaś. Bardzo dobre pozycje polecane już tu na forum.
Książka Francuza jest także w wersji eBook. podobnie jak książka Pawła Borkowskiego.

ODPOWIEDZ