Co do uziemienia to ja tam się w sumie do niczego nie podłączam. Jedynie macam kaloryfer od czasu do czasu. Noszę bawełniane ubrania i używam antyelektrostatycznego płynu do płukania tkanin. To w zasadzie na początek wystarczy. Z tego co czytałem opaski już mają rezystor 1MΩ. Poza tym wiele zależy od samej instalacji i tego jak się coś robi.
Co do płytki stykowej to wolę pewne lutowanie niż niepewną płytkę stykową, a płytkę mam w miarę dobrą. Płytka nadaje się do prostych układów, ale bywa, że coś nie styka i więcej czasu schodzi z szukaniem niż z lutowaniem na uniwersalnej. Później można rozlutować i wykorzystać płytkę uniwersalną 3 czy więcej razy.
Imadło modelarskie. Są różne. To np. jest aluminiowe.

Wystaje jakieś 15 cm nad biurko, co trochę może utrudniać lutowanie, ale ma za to regulację na tej kulce i można je przesuwać na boki, co jest bardzo wygodne. Ja w imadło wkręcałem nawet płyty główne od komputera
Takie też będzie dobre żeby przytrzymać gniazdo czy jakąś małą płytkę w trakcie lutowania. Wzorów jest cała masa. Musiał byś sobie wybrać co cię interesuje.
Lutownicy raczej nie popsujesz, więc proponował bym jednak zacząć od porządnej. A w między czasie jak już wszystko skumasz to docenisz komfort pracy. Możesz kupić taką i taką, będziesz miał skalę porównawczą. Nie wszystko trzeba robić stacją, ale na pewno stacja jest dużo fajniejsza niż zwykła lutownica.