Stabilizator liniowy - łączenie wejścia z wyjściem
-
atelszewski
- Użytkownik
Stabilizator liniowy - łączenie wejścia z wyjściem
Witam,
Poszukuję 3-końcówkowego stabilizatora liniowego, który pozwalał by na łączenie wejścia z wyjściem tak jak to przedstawiłem na rysunku (za pomocą zwory). Chodzi o to, żeby można było raz otrzymywać 5V a raz 3.3V na wyjściu. Pokazany MCP1825 grzeje się dosyć mocno przy zwarciu zworą z czego wnioskuję, że nie powinien pracować w takiej konfiguracji.
Poszukuję 3-końcówkowego stabilizatora liniowego, który pozwalał by na łączenie wejścia z wyjściem tak jak to przedstawiłem na rysunku (za pomocą zwory). Chodzi o to, żeby można było raz otrzymywać 5V a raz 3.3V na wyjściu. Pokazany MCP1825 grzeje się dosyć mocno przy zwarciu zworą z czego wnioskuję, że nie powinien pracować w takiej konfiguracji.
- Załączniki
-
- stabilizator_inout.png (1.22 KiB) Przejrzano 12390 razy
Nie brałem pod uwagę że napięcie wejściowe to tylko 5V. Brałem opcję że na wyjściu ma być albo 5V albo 3,3V.c4r0 pisze:Ale układ zasilany jest z 5V, więc przestawienie stabilizatora na stabilizację 5V nic nie da - będzie za małe napięcie zasilania.
Jeśli na wejściu jest 5V to jakikolwiek stabilizator, nawet LDO odpada z moim pomysłem.
-
atelszewski
- Użytkownik
Witam,
Na wejściu ma być 5V (USB).
Układ połączeń musi być taki, jak przedstawiłem. Nie wiem jak googla zapytać, żeby mi coś sensownego powiedział;)
Na wejściu ma być 5V (USB).
Dlaczego? Rzeczony MCP1825 potrzebuje max. 350mV różnicy między wejściem a wyjściem.Jeśli na wejściu jest 5V to jakikolwiek stabilizator, nawet LDO odpada z moim pomysłem.
Układ połączeń musi być taki, jak przedstawiłem. Nie wiem jak googla zapytać, żeby mi coś sensownego powiedział;)
A tak? tutaj zworką przełączasz sobie napięcia, tyle, że właśnie napięcie 5V jest podawane na wyj. stabilizatora.
Albo jeszcze spróbować wrzucić diodę schottky na wyjście stabilizatora, nie wiem czy dobrze myślę - z drugiej strony to już jakiś spadek napięcia o 0,3V i to chyba nie wchodzi w grę.
Albo jeszcze spróbować wrzucić diodę schottky na wyjście stabilizatora, nie wiem czy dobrze myślę - z drugiej strony to już jakiś spadek napięcia o 0,3V i to chyba nie wchodzi w grę.
- Załączniki
-
- reg.gif
- (2.36 KiB) Pobrany 7383 razy
Ostatnio zmieniony 03 lut 2012, 10:02 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.
-
atelszewski
- Użytkownik
Witam,
Niestety nie. Zerknij na ten schemat. Przy MCP1825 jest zworka 3V/5V, tyle, że dla 5V stabilizatora się nie lutuje. Dodatkowo: a) zwora przełącza zasilanie kondensator 1u na czym mi zależy, b) chcę wykorzystać tylko jedną zworkę 3-pinową.A tak? tutaj zworką przełączasz sobie napięcia, tyle, że właśnie napięcie 5V jest podawane na wyj. stabilizatora.
-
atelszewski
- Użytkownik
Drugi był pierwszy i zgadzam się, że jest lepszy. Dopiero porównując oba to zobaczyłem, ale zostawiłem oba. Czy o to Ci chodzi? Można to zrobić też na 3 pinach, w zasadzie jest to rzecz gustu. Na pewno układ 3 pinów zajmuje trochę mniej miejsca.
- Załączniki
-
- stabilizator_inout_154_106.png (5.26 KiB) Przejrzano 12215 razy