Odkąd po remoncie sypialni pod sufitem mam "lewitującą" płytę gipsową, postanowiłem stworzyć sobie kilka rodzajów oświetlenia, które nad płytą można umieścić. W związku z tym będzie potrzebny także odpowiedni sterownik.
Chciałbym, aby sterownik zawierał m.in. następujące wyjścia:
1. 230V AC 0/1 na świetlówki energooszczędne, czyli max kilkadziesiąt W
2. 230V lub 12V AC na kilka halogenów, "ściemniane" (regulowana moc), do 100W
3. Regulowane 3-12V DC na taśmę LED RGB (czyli x3), w sumie kilka W
4. może jakieś dodatkowe jak mi się wymarzą
Doradźcie proszę od czego zacząć, w którym iść kierunku? Kiedyś elektroniką zajmowałem się sporo, ale było to z 10 lat temu (ech to były czasy), więc z pewnością wypadłem z obiegu. Chciałbym aby całość była sterowana pilotem na podczerwień (RC-5), tak aby wszystko można było zdalnie włączać, wyłączać, ściemniać itd. O co oprzeć sterowik, jakiś mikrokontroler? Z tego co widzę, AVRy są nadal dość popularne. Pewien czas temu programowałem AVRa, co prawda w asemblerze, ale miło je wspominam. Dziś jednak wolałbym C.
Zastanawia mnie też jak najlepiej wysterować wyjście nr 2 opisane powyżej, czy robić to po stronie 230V czy 12V, jak to sterować (PWM, obcinanie sinusoidy?).
Wyjście(a) nr 3 ze względu na małą moc nie będzie raczej problemem i pewnie wystarczy jeden z popularnych stabilizatorów (LM317?). Dla wyjścia nr 1 pewnie wystarczy przekaźnik.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, być może na stałe wrócę do mojego starego hobby
Pozdrawiam,
AD