Sterownik oświetlenia

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
ade
-

Sterownik oświetlenia

Post autor: ade » 24 sty 2012, 19:46

Witam,

Odkąd po remoncie sypialni pod sufitem mam "lewitującą" płytę gipsową, postanowiłem stworzyć sobie kilka rodzajów oświetlenia, które nad płytą można umieścić. W związku z tym będzie potrzebny także odpowiedni sterownik.
Chciałbym, aby sterownik zawierał m.in. następujące wyjścia:

1. 230V AC 0/1 na świetlówki energooszczędne, czyli max kilkadziesiąt W
2. 230V lub 12V AC na kilka halogenów, "ściemniane" (regulowana moc), do 100W
3. Regulowane 3-12V DC na taśmę LED RGB (czyli x3), w sumie kilka W
4. może jakieś dodatkowe jak mi się wymarzą ;)

Doradźcie proszę od czego zacząć, w którym iść kierunku? Kiedyś elektroniką zajmowałem się sporo, ale było to z 10 lat temu (ech to były czasy), więc z pewnością wypadłem z obiegu. Chciałbym aby całość była sterowana pilotem na podczerwień (RC-5), tak aby wszystko można było zdalnie włączać, wyłączać, ściemniać itd. O co oprzeć sterowik, jakiś mikrokontroler? Z tego co widzę, AVRy są nadal dość popularne. Pewien czas temu programowałem AVRa, co prawda w asemblerze, ale miło je wspominam. Dziś jednak wolałbym C.
Zastanawia mnie też jak najlepiej wysterować wyjście nr 2 opisane powyżej, czy robić to po stronie 230V czy 12V, jak to sterować (PWM, obcinanie sinusoidy?).
Wyjście(a) nr 3 ze względu na małą moc nie będzie raczej problemem i pewnie wystarczy jeden z popularnych stabilizatorów (LM317?). Dla wyjścia nr 1 pewnie wystarczy przekaźnik.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, być może na stałe wrócę do mojego starego hobby ;)

Pozdrawiam,
AD

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 24 sty 2012, 22:27

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 24 sty 2012, 22:50

Wyjścia 1 zrobił bym na triaku. Wyjście 2 na triaku ze sterowaniem fazowym, pod warunkiem że zastosujesz halogeny na 230V lub 12V zasilane ze zwykłego trafa 50Hz. Wyjścia 3 na mosfet'ach i sterowane PWM, stabilizatory liniowe bardziej by się grzały i więcej roboty jest z sterowaniem ich za pomocą uC. Dodatkowe wyjścia typu OC na tranzystorach (np. BC 547). Później można do takiego wyjścia dołączyć dowolny moduł wykonawczy. Sterowanie oczywiście jakimś AVR'em, np. ATmega8 lub podobny.

ade
-

Post autor: ade » 27 sty 2012, 22:51

Dziękuję bardzo za podpowiedzi, już wiem w jakim mniej więcej iść kierunku.
Rozumiem, że 8kB w ATmega8 wystarczy do takiego zastosowania (zakładając, że będę pisał w C)? Z drugiej strony, z tego co do tej chwili wyczytałem, to programowanie w C tak bardzo nie odbiega od asemblera, a czasami powiedziałbym że asembler jest wręcz bardziej czytelny niż kod w C.

A tak BTW tom5555 też jesteś fanem Fallout'a?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 27 sty 2012, 23:19

Myślę, że pamięci w ATmega8 powinno wystarczyć, ale to zależy od umiejętności w zoptymalizowaniu kodu, i bajerów jakie będziesz chciał w tym sterowniku umieścić. Najlepiej zbudować prototyp na płytce stykowej (zamiast triaków i tranzystorów mocy dać diody LED), napisać i przetestować program, a dopiero na końcu wykonać ostateczny układ. W ten sposób, jeżeli 8kB będzie za mało, można zawsze zmienić procesor na większy.

PS. Tak, jestem fanem Fallout'a.

ODPOWIEDZ