problem z radiem

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
szymongzik
-
Kontakt:

problem z radiem

Post autor: szymongzik » 21 gru 2011, 11:53

Witam, jestem można powiedzieć elektronicznym laikem, tak więc stąd moje pytanie.

Kupiłem nowe radio samochodowe Alpine. Mam problem tej natury, że podłączam do normalnej kostki, którą mam w samochodzie (Smart ForFour) i choć radio działa nie potrafi zapamiętać stacji.

jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 21 gru 2011, 13:41

Wersja pierwsza: Nie masz podłączonego napięcia do podtrzymania pamięci radia. Źle podłączone radio. Musi być podłączone pod kable z zasilaniem gdzie ciągle jest napięcie. Gdy wyciągniesz kluczyk napięcie do podtrzymania pamięci zanika i wszystko się resetuje.

Wersja druga: Masz uszkodzone radio.

Potrzebny Ci pinout kostki, którą masz w samochodzie i pinout radia.

Obrazek

To jest pinout jaki mi się udało znaleźć. Taki masz w samochodzie? Myk polega na tym, że 12V constant (stałe) musisz podłączyć do pamięci radia, żeby pamiętało, natomiast ignition to załączanie radia z kluczyka samochodu. Radio potrzebuje napięcia nawet po wyłączeniu samochodu z kluczyka, żeby przechowywać dane w pamięci nietrwałej. Pamięć trwała (oprogramowanie radia) nie wymaga podtrzymywania przez napięcie. Dla tego radio się resetuje i wraca do ustawień fabrycznych.

Podaj model tego radia to porównamy jedno i drugie.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 23 gru 2011, 3:00

Powyższy pinout jest źle opisany. Niżej podaję właściwy.

W twoim przypadku trzeba zamienić miejscami przewody idące do pinu 4 i 7 kostki zasilającej.
Możesz też odciąć przewód idący do piny 4 kostki w aucie, a pozostałą część przewodu (od strony radia) podłączyć do pinu 7. Wtedy radio będzie grało nawet bez kluczyka w stacyjce.
Załączniki
iso.jpg

ODPOWIEDZ