j-50 nie działa

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Miskofff
-

j-50 nie działa

Post autor: Miskofff » 05 gru 2011, 18:37

j-50 nie działa nie wiem czemu. Złożyłem wszystko i działało przez jakieś 2 dni. Miałem to podłączone pod wyjście kolumnowe do radia.
Co jest?? Co może być spalone?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 05 gru 2011, 22:02

Miskofff pisze:Co jest?? Co może być spalone?
Tak bez pomiarów? Na czuja? To jest techniczne forum! Z takimi pytaniami to mógłbyś się najwyżej do wróżki udać...

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 06 gru 2011, 4:43

:arrow: keruseykaryu Zamiast mówić o wróżkach mógł byś wyjaśnić o co chodzi i jak to się robi (zakładając, że Miskofff umie obsłużyć multimetr).

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 06 gru 2011, 8:10

Możliwe, że sygnał podawany na wejście iluminofonii był za silny i spowodował uszkodzenie obwodu wejściowego iluminofonii. Dawne rozwiązania iluminofonii posiadały na wejściu szeregowy rezystor o wartości kilkuset omów i mocy 1 - 2 watów, w zależności od konstrukcji. Jeśli był przerabiany obwód wejściowy z mikrofonu i sygnał był podawany z gniazda kolumny to mogło się tak stać. Szczególnie jeśli dźwięk był odtwarzany przy większej mocy wyjściowej wzmacniacza.

Miskofff
-

Post autor: Miskofff » 06 gru 2011, 17:19

A jeśli spaliło się coś to tylko z tego obwodu z mikrofonem lub uklad scalony
dobrze mowie?

Umiem obsłużyć multimetr mierzyłem rezystory są dobre. Nie wiem tylko jak po kolei jest tylko ten triak czy jakos tak No to przejscie powinno byc tylko miedzy emiterem i bazą ale tylko w 1 stronę. Powiedzcie jakie odznaczenia odpowiadają poszczególnym literą.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 06 gru 2011, 18:44

Triaki czy co Ty tam masz na wyjściu raczej powinny przeżyć, jeśli już to padł scalak. Nic nie pisałeś o tym, że będziesz podpinał ten układ pod wierzę czy wzmacniacz, bo to nieco komplikuje sprawę, jeśli już podpinać coś takiego pod wzmacniacz to raczej pod sygnał wejściowy (z mp3 czy karty muzycznej) o stałej (stosunkowo małej) mocy. Rezystancja wejścia opampa o ile dobrze pamiętam jest dość duża 10 czy nawet więcej kΩ. Z drugiej strony rezystor na wejściu nie zaszkodzi np. 10k tyle, że może on wpłynąć na pracę układu gdy będziesz regulował głośność, dla tego jest to dość upierdliwe, więc można by zastosować układ ARW, żeby ominąć ten problem. Na razie trzeba ustalić przyczynę, więc zaczął bym od podłączenia innego sygnału i na dzień dobry wymienił scalak (mam nadzieję, że jest w podstawce).

Możesz zacząć od sprawdzenia zasilacza układu i podmienić scalaka, jak to nic nie da to trzeba będzie szukać głębiej.

Miskofff
-

Post autor: Miskofff » 06 gru 2011, 18:51

Ok to idę jutro kupić scalaka:P

Miskofff
-

Post autor: Miskofff » 07 gru 2011, 20:48

Wymieniłem układ i nadal nie chodzi.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 08 gru 2011, 1:24

A zasilacz sprawdzałeś? Sygnał podłączyłeś z mp3 czy czegoś w tym rodzaju? jak modyfikowałeś ten układ. Masz schemat?

Miskofff
-

Post autor: Miskofff » 08 gru 2011, 12:27

probowalem normalnie podlaczyc z mikrofonem, nic nie modyfikowałem. Zasilacz działa patrzyłem prąd dochodzi i na wyjściu jest 15,2V więc ok. Nie wiem w takim razie co może być zepsute.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 08 gru 2011, 15:43

Zasilacz ma dawać dwa napięcia 15V symetryczne względem masy układu. Jedno napięcie 15V ma być dodatnie względem masy, a drugie ujemne.

Sprawdź potencjometry czy są sprawne. Jak pamiętam kiedy uruchamiałem moją iluminofonię to okazało się, że pomimo tego, że zastosowałem nowe potencjometry to miały one przerwę pomiędzy suwakiem a ścieżką oporową. Iluminofonia nie działała bo sygnał po prostu nie przechodził przez te potencjometry.

Miskofff
-

Post autor: Miskofff » 08 gru 2011, 19:50

kolega miał rację 1 potencjometr jest niedziałający.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 09 gru 2011, 2:37

Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby potencjometr w ogóle nie działał, albo padł na drugi dzień mimo, że obchodziłem się z nimi dość brutalnie.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 09 gru 2011, 14:01

Ja w swojej iluminofonii jak pamiętam zastosowałem cztery nowe potencjometry i wszystkie od nowości były wadliwe. Ja natomiast szukałem usterek w układzie, a przyczyna była błaha sygnał nie "przechodził" przez potencjometry.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 10 gru 2011, 4:48

Jak by nie patrzeć potencjometry są częścią układu. Pierwsze co bym sprawdzał to zasilanie, a drugie to sygnał i jego całą ścieżkę, aż do układu wzmacniacza operacyjnego. Jak to nie zadziała to wymienił bym opampa na innego, a dalej to nie wiem... trzeba by było sprawdzać całą resztę po kolei (w zależności od objawów). Przypadki, gdzie urządzenie nie działa w ogóle z reguły są proste, gorsze są takie gdzie urządzenie trochę działa, a trochę nie działa.. Nie działa po jakimś czasie, czy zaczyna działać po jakimś czasie to wiadomo - zimne luty, albo nietypowe uszkodzenie jakiegoś półprzewodnika.

ODPOWIEDZ