Pytanie dotyczące tda2050
Pytanie dotyczące tda2050
Witam wszystkich
Poskładałem wzmacniacz stereo na 2x tda2050 na zasilaniu niesymetrycznym.
Wszystko pięknie gra tylko przy braku sygnału wejściowego lub ściszeniu przedwzmacniacza słychać ciche buczenie.
Pojemność kondensatorów filtrujących to 22700uF (więc dużo?) a mimo tego słychać buczenie.
Kable sygnałowe ekranowane.
Płytka drukowana do tda2050 jest z kitu avt żeby było jasne jestem leniwy.
Napięcie zasilana wynosi 18Vdc.
Długość kabla łączącego zasilacz (transformator, mostek i kondensatory) ze wzmacniaczem to ok 2 m
Czy może mi ktoś powiedzieć z jakiego powodu słychać to buczenie?
Bardzo proszę o pomoc.
Poskładałem wzmacniacz stereo na 2x tda2050 na zasilaniu niesymetrycznym.
Wszystko pięknie gra tylko przy braku sygnału wejściowego lub ściszeniu przedwzmacniacza słychać ciche buczenie.
Pojemność kondensatorów filtrujących to 22700uF (więc dużo?) a mimo tego słychać buczenie.
Kable sygnałowe ekranowane.
Płytka drukowana do tda2050 jest z kitu avt żeby było jasne jestem leniwy.
Napięcie zasilana wynosi 18Vdc.
Długość kabla łączącego zasilacz (transformator, mostek i kondensatory) ze wzmacniaczem to ok 2 m
Czy może mi ktoś powiedzieć z jakiego powodu słychać to buczenie?
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 16:33 przez And, łącznie zmieniany 2 razy.
-
keruseykaryu
Taki "przestrzenny" montaż może być powodem przydźwięku. Masę w układzie powinno się prowadzić do tzw. wspólnego punktu lub do tzw. szyny masy.
Przykładowy opis akapit Punkt wspólny masy. Tego tak na odległość nie da się rozwiązać nie widząc zmontowanego urządzenia. Trzeba trochę poczytać pod hasłem "prowadzenie obwodów masy we wzmacniaczach".
Przykładowy opis akapit Punkt wspólny masy. Tego tak na odległość nie da się rozwiązać nie widząc zmontowanego urządzenia. Trzeba trochę poczytać pod hasłem "prowadzenie obwodów masy we wzmacniaczach".
Tak, wystarczyło sprawdzić w słowniku.
Wzmocnienie układu to 33 (30 dB do 31 dB), a minimalne to 16 (24 dB). A liczy się je ze wzoru:
Av = 1 + (R2 / R1) - dla standardowego wzmacniacza nieodwracającego.
R1 i R2 są pokazane na powyższym rysunku.
W tym przypadku Av = 1 + (22k / 0.68k) = 33.353
Chcąc zmniejszyć wzmocnienie musisz zmniejszyć R3 z rysunku ze strony 4 dokumentu producenta z linku, który Ci przesłałem lub zwiększyć wartość R2, możesz też zrobić jedno i drugie, byle by nie przekroczyć magicznej granicy wzmocnienia 16, bo to spowoduje niestabilną pracę układu.
Wzmocnienie układu to 33 (30 dB do 31 dB), a minimalne to 16 (24 dB). A liczy się je ze wzoru:
Av = 1 + (R2 / R1) - dla standardowego wzmacniacza nieodwracającego.
R1 i R2 są pokazane na powyższym rysunku.
W tym przypadku Av = 1 + (22k / 0.68k) = 33.353
Chcąc zmniejszyć wzmocnienie musisz zmniejszyć R3 z rysunku ze strony 4 dokumentu producenta z linku, który Ci przesłałem lub zwiększyć wartość R2, możesz też zrobić jedno i drugie, byle by nie przekroczyć magicznej granicy wzmocnienia 16, bo to spowoduje niestabilną pracę układu.