Witam,
Kupiłem zasilacz prądowy Link do zasilania taśmy z ledami. Jednak się zastanawiam, czy mogę do niego podłączyć 78L05, tak, żeby zatrudnić ATMEGĘ32 do sterowania tymi ledami?
Zasilacz prądowy (EZP350-6) i 78L05
- siekierzyński
- Użytkownik
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
- siekierzyński
- Użytkownik
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Wszystko zależy jakie diody i jak podepniesz, w prądowym chodzi wyłącznie o to by utrzymać stały prąd na wyjściu. Czyli zmieniać się będzie napięcie zasilające, jeżeli będziesz podpinać różną ilość diod, wyłączać je itp. To najlepiej zastosuj prostą przetwornice typu stepdown. Jeżeli będziesz miał na stałe podpiętą określoną ilość LEDów, oraz będziesz wyłączać cały zasilacz, a nie tylko listwę z diodami, możesz zastosować L4940V5. Musiał byś looknąć w dokumentację tego stabilizatora jaką maksymalną wartość napięcia można na niego podać. Potem sprawdzasz jakie maksymalne napięcie daje twój zasilacz prądowy, przy minimalnym obciążeniu, czyli tylko stabilizator i proc (czy tam kilka rezystorów, tak by pobór był podobny jak proca).
Chodzi głównie o to, że będziesz miał spore skoki napięć na wejściu stabilizatora przy włączaniu i wyłączaniu obciążenia. Trzeba to zbadać najlepiej empirycznie, jakie napięcie pojawiać się będzie na wyjściu stabilizatora, przy tak gwałtownych zmianach napięcia na wejściu. L4940v5 jest dosyć dobrym jakościowo stabilizatorem, stosuje go w rozwiązaniach przemysłowych i nigdy mnie nie zawiódł, czego nie mogę powiedzieć o całej serii 78xx.
Chodzi głównie o to, że będziesz miał spore skoki napięć na wejściu stabilizatora przy włączaniu i wyłączaniu obciążenia. Trzeba to zbadać najlepiej empirycznie, jakie napięcie pojawiać się będzie na wyjściu stabilizatora, przy tak gwałtownych zmianach napięcia na wejściu. L4940v5 jest dosyć dobrym jakościowo stabilizatorem, stosuje go w rozwiązaniach przemysłowych i nigdy mnie nie zawiódł, czego nie mogę powiedzieć o całej serii 78xx.
- siekierzyński
- Użytkownik
- siekierzyński
- Użytkownik